Doktorsitesi.com

Probiyotikler Ruh Halimizi Nasıl Etkiler?

Dyt. Sinem Uygun
Dyt. Sinem Uygun
5 Şubat 2021207 görüntülenme
Randevu Al
Probiyotikler Ruh Halimizi Nasıl Etkiler?

Zor bir yılı geride bırakıyoruz. Kaygı düzeyimizin arttığı belki de birçoğumuzun kayıplar ve kaybetme korkusu ile yüz yüze geldiği bir yıldı. Dengeli ve yeterli beslenmenin , sağlam bir psikolojinin hayatta kalmamızda nasıl etkili olduğunu deneyimleyerek öğrenmiş olduk . Bu sebeple size ‘ PSİKOBİYOTİK’ lerden bahsetmek istiyorum . Probiyotik bakterilerimiz ruh halimizi nasıl etkiliyor bunları anlatacağım .

Bağırsak -beyin ekseni bağırsaklarımızı ve beynimizi birbirine bağlayan iletişim ağı için kullanılan bir terimdir. Bu iletişim ağında Vagus siniri, bağırsağınızı ve beyninizi birbirine bağlayan en büyük sinirlerden biridir. Her iki yönde de sinyaller gönderir.

---İnsanlarda yapılan bir çalışmada, irritabl bağırsak sendromu (IBS) veya Crohn hastalığı olan kişilerin vagus siniri fonksiyonunun azaldığı gözlemlenmiştir.Yani yani sağlıklı bir bağırsak düzeni ruh halimizi direk olarak etkiler. Çoğunlukla stres yüzünden bağırsak hareketlerinin bozulduğu düşünülse de , tam tersi yani bozulmuş bağırsak düzeni yüzünden de depresyon vb durumlarla karşı karşıya kalabiliriz.

Bağırsağımız ve beynimiz ayrıca nörotransmiterler adı verilen kimyasallarla da bağlantılıdır.Beyinde üretilen nörotransmiterler duyguları kontrol eder.Örneğin, serotonin mutluluk duygularına katkıda bulunur ve ayrıca biyolojik saatinizi kontrol etmeye yardımcı olur . Bu nörotransmiterlerin çoğu bağırsak hücreleriniz ve orada yaşayan trilyonlarca bakteri tarafından da üretilir. Bağırsakta büyük oranda serotonin üretilir Bağırsak mikroplarınız ayrıca gama-aminobütirik asit (GABA) adı verilen korku ve kaygı duygularını kontrol etmeye yardımcı olan bir nörotransmiter üretir.

---Farelerde yapılan araştırmalar, bazı probiyotiklerin GABA üretimini artırabileceğini ve anksiyete ve depresyon benzeri davranışları azaltabileceğini göstermiştir.

Bu araştırmalardan bazıları, bazı özel bakteri türlerinin ruh hali üzerinde daha olumlu etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bu psikobiyotik bakterilerin hangileri olduğunu bir sonraki postta anlatacağım .

Etiketler

DiyetisyenProbiyotiklerProbiyotiklerin kullanım alanlarıProbiyotik ürünlerProbiyotikProbiyotik yoğurt markalarıDiyetprobiyotik ürünlerle beslenmeprobiyotik ürünler ve diyet

Yazar Hakkında

Dyt. Sinem Uygun

Dyt. Sinem Uygun

Sinem Uygun , 2008 yılında Haliç Üniversitesi Beslenme Diyetetik bölümünde eğitimine başlamış . 2012 yılında  Serabral Palsili(beyin felçili) çocuklarda besin desteklerinin malnütrisyona etkileri konulu tezi yazarak mezun olmuştur. Çocuk hastalıkları ve bağırsak sağlığı özel ilgi alanıdır.   Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Metabolizma bölümünde yüksek lisansa başlamıştır .Burada otizmli çocuklarda, bağırsak florasının ve beslenmenin etkisi üzerine çalışmıştır . Yüksek lisansa devam ederken 2012-2015 yılları arasında GYMSTOP spor kompleksinde sporcu beslenmesi ile ilgili çalışmıştır . 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.