Günde 700 kaloriye veda edin

Günde 700 kaloriye veda edin

Hata 1

Özensiz kahvaltı: Her zaman biraz daha fazla uyumak adına kahvaltı yapmadan güne başlamak, yeni güne hatayla girilmesine neden olur. Sabah kahvaltısını ‘çay ve iki adet peynirli poğaça' ile yaptığını zanneden erkekler büyük hataya düşüyor.
Sonuç: Yaklaşık olarak 18 gram yağ, 32 mg kolesterol ve 280 kalori alırsınız.
Alternatif: Tam buğday ekmeği, peynir ve söğüş sebze ile yapılan kahvaltıda, kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi minareler den daha fazla alma şansınız olacaktır.

 Hata 2

İş yerinde yemek arası atıştırmaları: Stresli iş saatlerinde masaüstünde tuttuğunuz, bisküvi, çikolata, kek, tarzı atıştırmalılar en büyük düşmanlarınızdan biri.
Sonuç: Ana yemek aralarında yemek yerine keklerin büyülü dünyasına kapılırsanız, fazladan 14 gram yağ, 35 gram karbonhidrat, 43 mg kolesterol ve 260 kaloriye hoş geldin, demeniz gerekir.
Alternetif: Molalarda meyveli yoğurt ya da müsli gibi seçenekleri tercih edin.

 Hata 3

Ofiste sürekli tüketilen içecekler: Ofis yaşantısı masanın üzerinde size devamlı eşlik eden çay ve kahve demek. Peki, gün içersinde kaç tene tükettiğinizi biliyor musunuz?
Sonuç: Aşırı çay ve kahve tüketimi vücudunuzdan daha fazla su atımına neden olur. Ayrıca kalp çarpıntısının ana nedenlerinden biri de masamızın üzerindeki o masum gibi görünen içeceklerdir. Kahve ve çaya attığımız şekerde çabası.
Alternetif: Ofiste mutlaka bir şey içiyorsanız, soda ya da meyve çaylarını deneyin.

Hata 4

Gazlı içecekler tüketmek: Yanlış içecekler kilo almanızdan daha da önemlisi, sağlığınızı kaybetme riskinin de artırabiliyor. Özellikle yemekle beraber içilen gazlı içecekler sindirme güçlüğüne neden olmasının yanında dişlerinizden bağırsaklarınıza kadar bir çok farklı hasara neden olabilir.
Sonuç: Tüm zararların yanı sıra vücudumuza ekstra 150 kalori alırsınız.
Alternatif: Bu gazlı içecekler yerine yemekle beraber ayran, yoğurt veya taze sıkılmış meyve suyu ve hatta salata tüketmeye çalışın. 

Hata 5

Zamansızlıktan fast-food tüketmek: İş trafiği ve yoğunluk vücudumuza zaman ayırmamızı engellemektedir. Ancak unutmayın ki hızlı atıştırılan fast-food besinler ile kendinize veya işinize zaman ayırmış olabilirsiniz ama vücudunuza asla.
Sonuç: Fast-food besinler sadece bir öğünde yaklaşık 50 gram yağ, 300 mg kolesterol, 700 kalori daha fazla almanız anlamına gelmektedir.
Altenatif: Türk işi fast-food restoranlarının pek çoğunda, kepek ekmeğinden yapılmış beyaz peynirli, domatesli tost bulmanız mümkün. Doymadınız mı? O zaman tost siparişinizi iki taneye çıkarın. 

Hata 6

Tok mide ile uyumak: Yatmadan hemen önce mutfağı ziyaret etmek sağlığınızı tehdit eden unsurdandır. Özellikle yatmadan tatlı ve şekerli besinler tüketmek, kan şekerinizin önce hızlı bir şekilde yükselmesine ve sonra hızlı bir şekilde düşmesine yol açar.
Sonuç: Gece besin tüketen bireylerin birçoğu, sabah kan şekerinin düşük olması nedeniyle ile aşırı açlık duygusu ile uyanır. Bunun dışında tok mide ile uyumak reflünün oluşmasında da ana sebeplerden biri olarak kabul edilmektedir.
Alternatif: En sevdiğiniz meyvelerden oluşan bir meyve salatası sizin derdinize çare olabilir. 

Hata 7

Maç keyfi sırasında yedikleriniz: Maç başlamadan hazırlanmış kalori bombası masalar, sağlığınızı tehdit etmekte. Özellikle bol baharatlı cipsler, yağlı patlamış mısırlar, kuruyemişler maçın heyecanı ile miktarına dikkat edilmeden tüketilir.
Sonuç: Bu besinlerin aşırı tüketimi ile vücuda yüksek miktarda yağ alınır. Sonuçta, fazla miktarda yağ birikmesinin yani balkon göbeği olmanın nedenlerinden biri de maçlardır.
Alternatif: Masadaki cipslerin yanına limon suyuna batırılmış havuç-limon çubukları ekleyin.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serkan Tutar

Etiketler
Günde 700 kaloriye veda edin
Dyt. Serkan Tutar
Dyt. Serkan Tutar
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube