Mide hastalıklarında beslenme önerileri

Mide hastalıklarında beslenme önerileri

 Turşu,  soğan, sarımsak, limon tuzu, zeytin, sirke, acılı ve bol salçalı besinlerden kaçınınız. 
 Çok ekşi olmadığı sürece tüm peynir çeşitlerini yiyebilirsiniz. Çok tuzlu peynirlerden uzak durunuz.
 Çay, kahve, soda, kola ve alkollü içecekleri toplamda günde 3-4 fincandan fazla içmeyiniz. Süt, ıhlamur, açık çay ve diğer taze bitki çayları, limonata, ayran, salep ve taze meyve sularından içebilirsiniz. Tüketeceğiniz meyve suyunun çok ekşi olmamasına özen gösteriniz.
 Hazır çorbalar ve içeriği bilinmeyen hazır gıdaları tüketmeyiniz. Yağda kavrulmadan hazırlanmış, et suyu katılmamış, kremasız ve az yağlı çorbaları tüketebilirsiniz.
 Tüm sebze ve meyveleri yiyebilirsiniz. Ancak bazı sebze ve meyveler midenizde ağrıya neden oluyorsa diyetinizden çıkarınız.
 Yiyeceklerinizin çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat ediniz.
 Besinleri yavaş yavaş ve iyi çiğneyiniz
 Yağda kızarmış ve kavrulmuş etler, sucuk, pastırma, salam, sosis, salamura balık gibi besinlerden uzak durunuz. Haşlanmış, ızgara veya fırında pişirilmiş kırmızı ya da beyaz et yiyebilirsiniz.
 Yemekler pişirilirken yağın yanmamasına dikkat ediniz ve tüm yiyecekleri tencereye çiğden koyunuz, kavurmayınız.
 Kurubaklagil ( kurufasulye, nohut, barbunya, mercimek )  yemeklerinin tüketim sıklığını azaltınız.
 Kremalı, çikolatalı, kızarmış tatlılar ve soslu besinlerden uzak durunuz. Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz.
 Mayalı yapılmış hamurişi besinlerden; ağır şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durunuz. Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz. 
 Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir. Günde en az 6 öğün tüketiniz.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. İpek Ağaca Özger

İlk ve tek tercihim olan Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde lisans eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesinden 2007 yılında başarıyla mezun oldum. 2009 yılında yüksek lisans eğitimime Haliç Üniversitesi ‘Beslenme ve Diyetetik bölümü’nde devam ederek ‘Uzman Diyetisyen’ ünvanını kullanmaya hak kazandım. Mezuniyet sonrası Memorial Şişli Hastanesi, Memorial Etiler Şubesi, Dora Hastanesi, Etiler Esteworld Plastik Cerrahi Hastanesi gibi çeşitli kurumlarda çalıştım. Her biri bana fazlasıyla mesleki deneyim kattı. Mezun olduğum yıldan bu yana çeşitli TV kanallarında yayınlanan sağlık programlarına,  haber bültenlerine uzman konuk olarak destek veriyor; dergi ve gazetelere düzenli yazılar hazırlıyorum. Sağlık, beslenme, güzellik, wellness, vb. sağlıklı yaşama dair düzenlenen çeşitli toplantı ve etkinliklerde beslenme üz ...

Etiketler
Mide hastaları nasıl beslenmeli
Uzm. Dyt. İpek Ağaca Özger
Uzm. Dyt. İpek Ağaca Özger
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube