Doktorsitesi.com

RUH HALİNİZİ YÜKSELTEN 9 SAĞLIKLI YİYECEK

Uzm. Dyt. Yasemin Koçum
Uzm. Dyt. Yasemin Koçum
8 Aralık 202189 görüntülenme
Randevu Al
RUH HALİNİZİ YÜKSELTEN 9 SAĞLIKLI YİYECEK

Ruh hali stres, çevre, yetersiz uyku, genetik, duygudurum bozuklukları ve beslenme yetersizlikleri gibi birçok faktörden etkilenmektedir.

Her zaman sadece fiziksel açlığı gidermek için yemiyoruz. Bazen de öfke, korku, üzüntü, kaygı, yalnızlık, kızgınlık ve utanç gibi rahatsız edici duyguları geçici olarak susturmanın veya "bastırmanın" bir yolu olarak da yemeğe yöneliyoruz. Ve bunu yaptığımızda, abur cuburlara, tatlılara ve diğer rahatlatıcı ama sağlıksız yiyeceklere ulaşma eğilimindeyiz.

Bazı yiyeceklerin ise genel beyin sağlığını ve belirli duygudurum bozukluklarını iyileştirdiği gösterilmiştir. 

İşte ruh halinizi artırabilecek 9 sağlıklı yiyeceğe gelin birlikte göz atalım.

1.SOMON 

Omega-3 yağ asitleri vücudumuz tarafından sentezlenemez ve mutlaka dışardan alınması gereken esansiyal yağ asitidir. Vücutta beyin ve sinir sisteminin gelişiminde önemli rol alır. Omega- 3’ün en etkili formlarından olan EPA (eikozapentaenoik asit) ve DHA (dokozahekzaenoik asit) somonda bol miktarda bulunur. Araştırmalar haftada 1-2 gun düzenli yağlı balık tüketiminin depresyon riskini azalttığını göstermektedir. 

2. BİTTER ÇİKOLATA

Çikolata, beyniniz için hızlı bir yakıt kaynağı olduğu için şekeri ruh halinizi iyileştiren bir besindir. Bitter çikolata, beyninizdeki iyi hissettiren kimyasalları artırabilecek bileşikler açısından zengindir. Sütlü çikolata şeker ve yağ gibi ilave maddeler içerdiğinden , flavonoidlerden zengin  ve ilave şekerde daha düşük olan bitter çikolatayı tercih etmek en iyisidir. Çikolatanın yüksek bir hedonik derecesi vardır, bu da onun zevkli tadı, dokusu ve kokusu da iyi bir ruh hali geliştirebileceği anlamına gelir. Porsiyon kontrolünü sağlayarak  bir seferde 1-2 küçük kare tüketebilirsiniz. 

3.FERMENTE GIDALAR

Yoğurt, kefir, kombu çayı ve lahana turşusu içeren fermente gıdalar bağırsak sağlığını ve ruh halini iyileştirir. Prebiyotikler,  bağırsağınızdaki sağlıklı bakterilerin büyümesini destekler ve serotonin seviyelerini artırır. Serotonin , ruh hali, stres, iştah ve cinsel istek gibi insan davranışının birçok yönünü etkileyen bir nörotransmiterdir. Vücudunuzun serotoninin % 90'a kadarı bağırsak mikrobiyomunuz tarafından veya bağırsağınızdaki sağlıklı bakterilerin toplanmasıyla üretilir. Sağlıklı bağırsak sağlıklı bir ruh hali demektir. 

4.MUZ 

Muz, dopamin ve serotonin gibi iyi hissettiren nörotransmiterlerin sentezlenmesine yardımcı olan B6 vitamini bakımından zengindir ve prebiyotık lif kaynağıdır.

5. YULAF

Yulaf, beyin için gerekli olan enerjinin iyi bir kaynağıdır. Lif içeriğinin yüksek olmasından dolayı kan şekerinizi dengeler ve tok tutucu özelliği vardır. E vitamini, B kompleks ve çinko ve demirden zengindir. Yulaf ezmesi, granula ve müsli gibi pek çok şekilde tüketebilirsiniz. Kuru meyveli ve yağlı tohumlarla ile zenginleştirebilirsiniz. 

6. MEYVELER

Meyveler, vücudunuzdaki zararlı bileşiklerle mücadelede kilit rol oynayan çok çeşitli antioksidanlar ve fenolik bileşikler içerir.  Antioksidanlar açısından zengin bir diyet, depresyonu azaltır ve duygudurum değişikliklerini de kontrol eder. Çalışmalar  antosiyanin (mavi-mor rengini veren pigment) bakımından zengin olan meyvelerin tüketiminin depresyon semptomlarını % 39 oranında  düşürdüğü bulunmuştur. 

7.KABUKLU YEMİŞLER VE TOHUMLAR

Yağlı tohumlar bitkisel proteinler, sağlıklı yağlar, triptofan, çinko ve selenyum ve lif bakımından zengindir bu da beyin işlevini destekler  ve depresyon riskinizi azaltır.

Serotonin üretmekten sorumlu bir amino asit olan triptofanın en iyi kaynakları Badem, kaju, yer fıstığı ve cevizin yanı sıra kabak, susam ve ayçekirdeğidir.

8.KAHVE 

Kahve dünyanın en popüler içeceğidir. Kahve, ruh halinizi iyileştiren kafein ve klorojenik asit dahil çok sayıda fenolik bileşik içerir. Dopamin ve norepinefrin gibi duygudurum artırıcı nörotransmiterlerin salınımını artırır ve sizi mutlu eder. 

9.FASULYE VE MERCİMEK

Protein, lif, vitamin, mineral ve kompleks karbonhıdrat kaynaklarıdır. Serotonin, dopamin, norepinefrin ve gama aminobütirik asit (GABA) gibi nörotransmiter seviyelerini artırarak ruh halini iyileştirmeye yardımcı olan mükemmel bir B vitamini kaynaklarıdır ve bunların tümü ruh halini düzenlemek için çok önemlidir.

Ayrıca sinirler arasında iletimi sağlayan nörotransmitterler için en iyi kaynaklar arasındadır. Fasulye ve mercimek ruh halınızı iyileşmesinde rol oynayan çinko, magnezyum, selenyum ve demirden de zengindir.

Etiketler

KahveSomonfasulye ve merci̇mek

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Yasemin Koçum

Uzm. Dyt. Yasemin Koçum

2000 Yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden “Diyetisyen”
olarak mezun olduktan sonra yine aynı üniversitede 2005 yılında’Diyetetik Anabilim Dalı’nda
yüksek lisans yaparak ‘Beslenme Uzmanı” unvanını almıştır.
2000-2007 yılları arasında çeşitli hastanelerde ve özel kliniklerde yönetici, beslenme ve diyet
bölümü şefi olarak görev yaptıktan sonra, 2007 -2021 yılları arasında Gaziantep ENDO
Sağlık Merkezi’nde danışanlarına tıbbi beslenme tedavisi ile bireysel ve kurumsal beslenme
hizmeti vermiştir.
21 yıllık mesleki tecrübesiyle Uzm.Dyt. Yasemin KOÇUM, sürdürülebilir beslenme
felsefesiyle, danışanlarıyla işbirliği içerisinde ve her adımda yanınızda olarak yiyeceklerle
ilişkinizi düzeltmenize rehberlik etmektedir.
Yasemin KOÇUM birçok ulusal ve uluslararası kongreye, seminere eğitimlere katılarak
alanındaki yenilikleri takip etmekte, beslenme ve sağlıklı yaşama yönelik toplantı ve
etkinliklere konuşmacı olarak katılmaktadır.
Bunun yanı sıra çeşitli gazete, dergilerde yazıları yayınlanan Yasemin KOÇUM Türkiye
Diyetisyenler Derneği Üyesidir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır