Göz kuruluğu ve görme

GÖZ KURULUĞU VE GÖRME

Göz kuruluğu ve görme

Göz kuruluğu görmeyi azaltır, görme kalitesini düşürür. Göz kuruluğu en çok göz korneayı etkiler. Kornea çevresi dokularda sadece kaşıntı yapar. Göz ön merceği kornea  çok nazik ve hassas bir dokudur. Dış ve iç etkenlerden kolayca düzeni bozulur. Hemen su alır şişer veya suyunu bırakır kurur.

Susuz kalma: Gözyaşının aköz (su) kısmının azalması epitelin susuz kalmasına neden olur. Susuz kalmak saydamlığı bozar. Güneşte kalmış kayısının küçülmesi gibi düşünebilirsiniz.

Saydamlığın bozulması: Saydamlığı hemen bozulur. Göz kuruyunca hücreler arasındaki aralık birbirine yaklaşır, saydamlık bozulur, ışık yansımaları ortaya çıkar.

Epitel tabakasında zedeleneme: Epitel zedelenmeleri hemen oluşur. Epitel kornea yüzeyini kaplayan tabakadır. Kolay zedelenir. Göz kuruluğu buranın düzeni ve direncini bozar. Hasta kaşıyınca hücre parçalanması şeklinde zedelenme ortaya çıkar. Bu görmeyi bozar. Zaten hastaya devamlı göz kaşınınca kaşıma demekteki amacımız budur.
Anlık görme değişiklikleri: Kornea' da anlık değişmeler gün boyu görmede bozulmalara neden olur. Özellikle gün boyu cep telefonu ve bilgisayar kullananlar bundan çok etkilenir. Kornea kuruyunca saydamlığı azalır.

 Mukus birikmesi: Aköz(su) azalınca mukus yağ ile birleşerek tortulanır, birikmeler çapak şeklinde korneayı sıvar, görmede azalma nedeni olur.
Işık yansımaları: Göz kurumasına bağlı epitel zedelenmesi, saydamlık kaybı ışık yansımaları neden olur ve görme kalitesini düşürür. Özellikle kişi akşam araba sürme anında farkına varır ve çok rahatsız olur.
Flourescein ile boyama: Korneada epitel tabakasındaki hasar fluorescein boyası damlatılınca bio mikroskoptaki kobalt mavisi ile bakınca yeşil boya alan alanlar şeklinde görülür.

Neler yapmalı? Göz kuruluğunu kolay düzelen bir hastalık olarak düşünmeyin. Göz damlasını rahatlatma etkisi sadece 5-6 dakikadır. Konunun çok yönlü araştırılıp tedavinin planlanması gerekir. Ama Meibomius bezinde tortu birikmesinin mutlaka giderilmesi gerektiğini de unutmayın. Bu ilaçla giderilmez.

Bu makale 4 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu

Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu; Kayseri'de doğmuştur. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniğinden mezun olmuştur. 5 yıla yakın Kayseri Eğitim ve araştırma hastanesinde görev almıştır. 4 yıl İstanbul FSM Tıp Merkezinde çalışmalarına devam etmiştir. İlk göz merceği ameliyatı yapan doktorlar arasında bulunarak başarılarına yenisini eklemiştir.

Mesleki çalışmalarına kendi özel muayenehanesinde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Roaccutane göz kuruluğu
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube