Intravitreal enjeksiyon nedir?

Intravitreal enjeksiyon nedir?

INTRAVITREAL ENJEKSİYON:

İntravitreal enjeksiyon; retina uzmanının uygun gördüğü farklı ilaçlarla , Islak tip yaşa bağlı Makula Dejenerasyonu, Diyabetik Retinopati, Retinal Ven Tıkanıklıkları,Makula ödemi ile Endoftalmi denilen ağır göz enfeksiyonlarında uygulanır. Retinaya direkt ulaşması amacıyla, Vitreus içine yapılan enjeksiyonlar günümüzde giderek tercih edilen bir tedavi olmuştur. Bu yöntemle, farklı ilaçlar göz içine uygulanmaktadır. Vitreus içine ilacın verilmesinin birkaç önemli avantajı vardır. İlacın ulaşması hedeflenen doku durumunda olan retina ile vitreus birbirleriyle anatomik komşuluktadırlar. Bu nedenle çok düşük dozda verilen intravitreal ilaç ; hedef dokuya hızlı ulaşır. Uygulama vitre içine yapıldığından vücudun diğer dokularına direkt bir etki göstermez. Çünkü uygulanan doz hem çok düşük hem de göz içine uygulanan ilaçların kan dolaşımına geçmeleri çok azdır. Çoğu hasta gözünün içine iğne yapılmasından korkar ve çekinir. Aslında işlem, ismi kadar zor ve travmatik değidir. Enjeksiyon birkaç saniye sürer, ağrı vermez ve çoğu hastada büyük rahatsızlık yaratmaz. Uygulama gerekli uyuşma sağlanması için lokal anestezik damla uygulamasıyla başlar. Bazen daha fazla uyuşma sağlanması için enjeksiyon yerine ince bir iğneyle az miktarda anestezik ilaç uygulanır. Enjeksiyonun steril ortamda uygulanması enfeksiyon riskini azaltacağından göz ve çevresi antiseptik bir solüsyonla temizlenir ve gerekli hazırlıklar tamamlanır..

İlaç yavaş biçimde dikkatlice enjekte edilir ve sonra iğne geri çekilir. Göz içi basıncı uygulamadan birkaç dakika sonra ölçülmelidir. Bazen enjeksiyon bölgesinde hafif bir kızarıklık oluşabilir..Hastalar nadiren uygulama bölgesinde hassaslık duyabilirler ancak belirgin ağrı hissetmezler. Enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için antibiyotikli göz damlaları bazı durumlarda önerilir. İntravitreal enjeksiyon oldukça güvenilir ve etkili bir yöntemdir. Hastalığa bağlı olarak uygulamanın bazı detayları olabilir. Bunlar tedavi eden retina uzmanı tarafından hastaya açıklanır. İngilizce "Vascular Endothelial Growth Factor" kelimelerinin baş harflerinden oluşan" VEGF "adlı madde salındığı noktada damar endotel hücrelerini uyararak yeni damar oluşumunu sağlar..

Gözde yaşa bağlı makula dejenerasyonunda da bu maddenin salındığı ve koroid bölgesinde yeni damarların ortaya çıktığı gösterilmiştir..Yakın zamanda yapılan araştırmalar sonucunda bu yeni damar oluşumunu tetikleyen molekülün görev yapmasını engelleyen ilaçlar geliştirilmiştir..Adına antiVEGF adı verilen bu grup ilaçlar; yeni damar oluşumunu engelleyerek retinada kanamalara, sızıntılara ve buna bağlı şişmeye engel olabilmektedirler. Günümüzde etkinliği gösterilmiş birkaç tür ilaç mevcuttur. Bu ilaçlar arasında küçük moleküler farklılıklar olup buna bağlı klinik çalışmalarda farklı sonuçlar ve tecrübeler elde edilmektedir. Aslında kolorektal kanser için geliştirlmiş olan bu ilaçlar bir antiVEGF olması sebebiyle yaşa bağlı makula dejenerasyonunda denenmiş ve  etkinliği saptanmıştır. İlacın uygulaması; diğer intravitreal ilaçlar gibi steril ortamda yapılması gerekmektedir. İşlem göz içine bir enjeksiyonda olsa adından korkulduğu kadar zor ve ağrılı bir yöntem değildir. Hastanın enjeksiyonu takiben kısa bir süre klinikte beklemesi yeterli olup günlük aktivitelerine dönmekte bir sakınca bulunmaz.. Steril şartlar altında doğru ilaç uygulaması yapıldığında ciddi bir komplikasyon olan göz içi enfeksiyonu (endoftalmi) riski binde birler seviyesine inmektedir. Bunun dışında intravitreal enjeksiyonlarda göz içi basıncı artışı olabilir. Ancak bu durum genelde geçicidir. Kısa bir süre sonra göz basıncı normale döner.

Op.Dr.Ahmet UMAY

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Sarı nokta
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube