Göbek granülomu (göbek kordonu)

Göbek granülomu (göbek kordonu)

Bebek ile anne arasında; bebeğin besin alışverişini sağlayan göbek kordonu içerisinde damarlar bulunur. Doğumdan sonra göbek kordonu kesildikten sonra göbek bağı burdaki damarların işlevini kaybetmesi sonucu kurumaya başlar. Genellikle bir hafta içinde göbek bağı kendiliğinden düşer. Ancak bazen göbek bağının düşmesi 3-4 haftaya kadar uzayabilir. 

Göbek bağı düştükten sonra bebeğin göbeğinden 2-3 gün hafif kanama olabilir, Ancak bebeğinizin göbeğinde beklenenin üzerinde bir kanama oluyorsa bir doktora görünmek gerekir. Kanama pıhtılaşma bozukluğu, enfeksiyon gibi hastalıkların bir bulgusu olabilir. 

Bazı bebeklerde göbek bağı düştükten 1-2 hafta sonra o bölgede pembe renkli, nemli doku parçasına göbek granülomu adı verilir. Sarı renkli bir akıntıya yol açar. Tedavi edilmezse göbekten sürekli akıntı olur. Bazı bebeklerde granülom büyüyebilir. Tedavide gümüş nitrat çubuklar kullanılmaktadır. Bazı hastalarda gümüş nitrat dışında cerrahi müdahale gerekebilir. 

Bazı hastalarda polip ve daha nadir olarak da idrar torbası ile göbek arasında doğumsal bir kanal kalmış olabilir ve göbekten sürekli akıntı olabilir. Göbek bağı çevresindeki ciltte kızarıklık ve göbekte kötü kokulu akıntı varsa mutlaka bir doktora görünmek gerekir.

Bu makale 1 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Melih Yıldız

Op. Dr. Melih YILDIZ, 1977 yılında Bingöl / Karlıova'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1996 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2007 - 2013 yılları arasında İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Çocuk Cerrahisi uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Melih YILDIZ, burada çok sayıda Yenidoğan ve Çocuk Hastalıkları Cerrahisi operasyonu yapmış daha sonra İzmir Karşıyaka Devlet Hastanesi ve Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'nde hasta kabulü yapmıştır. Op. Dr. Melih YILDIZ, mesleki çalışmalarına İzmir Çocuk Cerrahisi ve Sünnet Kliniği'nde devam etmektedir. ...

Etiketler
Bebek
Op. Dr. Melih Yıldız
Op. Dr. Melih Yıldız
İzmir - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube