İnmemiş testis nedir?

İnmemiş testis nedir?

İnmemiş Testis

            Erkek bebekler de doğmadan önce her iki testis karın boşluğundadır. Bebek  gelişimine devam ederken testisler de torbaya inmeye başlarlar. Karın içi boşluğundan sonra kasık bölgesini geçerek doğuma yakın torbaya yerleşirler. Nadiren bu ilk 6 ay içinde de devam eder. Yeni doğan bir erkek çocuk doğduğunda testisler şayet torbada değilse, bu duruma gerçek inmemiş testis adı verilir. Ki bu durum erkek bebeklerin cinsel organlarıyla ilişkili en yaygın doğumsal problemden biridir ve 1 yaşına gelen bebeklerin yaklaşık olarak  %1’ini etkiler. Çoğu zaman tek tarafta, bazen de çift tarafta birden olur. Gerçek inmemiş testiste önemli özellik, bir ya da iki testisin hiçbir zaman torbada olmamasıdır.  İnmemiş testis prematürlerde normal bebeklere göre  3 kat daha fazla görülür ve  özellikle bu bebeklerde altıncı aya kadar  testislerin bir kısmı daha iner.  İlk 6 ay geçtiği halde hala inmemiş testis durumu söz konusu ise bu durum mutlaka tedavi edilmelidir. Bebeklerde testisin değerlendirilmesinde en önemli yöntem fizik muayenedir. Ancak her iki kasık kanalında ele gelmeyen testis olduğunda özellikle genetik değerlendirmelerin de tanı yöntemlerine eklenmesi gerekir. Yetişkin dönemde görülen kısırlığın erkeklerdeki en yaygın nedeni  bu hastalığa sahip tedavi edilmeyen bebeklerdir. Operasyon ne kadar erken planlanırsa,  bu risk o kadar azalır.  En  uygun zamanlama 6 ay ila  1 yaş arasındadır. En geç 2 yaş bitimine kadar tedavi planlanmalıdır. İnmemiş testisin olduğu tarafta fıtık da varsa, fıtık her zaman tanı konduğu anda ameliyat planlanması gereken bir hastalık olduğu için, beklemeden gerekirse 1 aylık bebekte de cerrahi planlanmalıdır. Bulgu vermesede  inmemiş testisli bebeklerin  % 65-70  kadarında ameliyatta fıtık da görülür ve cerrahi olarak tedavisi yapılır. Uygun zamanlama ile ameliyat sonrasında % 90’ın üstünde başarı oranı mevcuttur. Bunun yanında  unutulmaması gereken  önemli bir konuda, inmemiş testisli olgularda  ileride kanser gelişme riskinin normal erkeklere oranla 15-20  katı kadar daha fazla olmasıdır.

İnmemiş testis ameliyatları “ Günübirlik Cerrahi” grubundadır.  Ameliyattan sonra 2-3 saat içerisinde hastalar evlerine gidebilirler. Bu özellikle hastane korkusu olan bebekler ve aileler için çok rahat bir uygulamalıdır. Çocuğun ve ailenin alıştıkları ortamda olmaları psikolojik olarak da rahatlamalarını sağlar.

İnmemiş testisle aileler tarafından çok karıştırılan diğer bir durumsa utangaç testis’tir. Utangaç testis durumunda testisler zaman zaman torbada görülürler. Ancak özellikle soğuğun etkisiyle, ultrason çekilirken veya çocuğun torbasının  ellenmesi gibi durumlarda yukarıya,  kasığa doğru kaçarak ele gelmeyebilir. Utangaç testisler banyoda ya da ateşli hastalık durumlarında ya da uyurken bakıldığında çoğunlukla ele gelir. Utangaç testis bir hastalık değildir bu nedenle herhangi bir tedaviye ihtiyaç yoktur. Ancak utangaç testis gibi bir durum söz konusu ise 6 ay ila 1 yıllık dönemlerde çocuk cerrahisi kontrolü gerekir.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hakkı İrgil

Op.. Dr. Hakkı İRGİL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1994-2000 yılları arasında SSK izmir Tepecik Eğitim Hastanesi'nde yapmış ve Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2000-2007 yılları arasında SSK Antalya Bölge Hastanesi'nde, 2007-2013 yılları arasında ise Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde Çocuk Cerrahisi Uzmanı olarak görev yapmış olan Op.. Dr. Hakkı İRGİL, 2013 yılında ise Medstar Antalya ve Medstar Topçular Hastanesi'nde Çocuk Cerrahisi Uzmanı olarak görev yapmaya başlamış olan Op.. Dr. Hakkı İRGİL, mesleki çalışmalarına günümüzde de Özel Medstar Topçular Hastanesi'nde devam etmeltedir.

Etiketler
İnmemiş testis tedavisi
Op. Dr. Hakkı İrgil
Op. Dr. Hakkı İrgil
Antalya - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube