Gaita kaçırma

Gaita kaçırma

Kabızlık (Konstipasyon): Çocuklarda dışkılama sıklığı dikkate alınmadan dışkının katı olması şeklinde tanımlanmaktadır. Dışkı hem katı hemde dışkılama sıklığı seyrekse bu duruma obstipasyon denir.

Çocuğun haftada üçten az sayıda dışkılaması varsa, çocuk her dört dışkılamadan birinde ağrı çekiyorsa veya aşırı biçimde ıkınıyorsa, her dört dışkılamadan birinde dışkı sert ve parça parça şekilde ise veya külot kirlenmesi (soiling)  ile birlikte olsun veya olmasın rektumda sürekli dışkı bulunması durumunda kabızlıktan söz edilir.

Kabızlık Anal Fissür denilen makattaki çatlaklara bağlı olabilir. Kakanın tutulması sonucu kaka içindeki sıvı vücut tarafından emilir ve kaka daha çok sertleşir. Sert kaka anal kanaldan geçerken anal fissür denilen makatta çatlaklara yol açar ve ağrıdan dolayı çocuk kakasını daha çok tutmaya başlar. Kaka tutuldukça daha çok sertleşir, böylece kısır bir döngü oluşur ve kabızlık kronikleşir.

Fonksiyonel Kabızlık: Çocuklarda en sık görülen dışkılama ve kolonik motilite bozukluğudur. Bu çocuklarda kabızlığı açıklayacak bir neden bulunamaz. Buna habituel kabızlık denir. Önemsenmediği veya yanlış tedavi edildiğinde enkoprezis (kaka kaçırma) veya taşma inkontinansı gibi çok ciddi sorunlara neden olabilir.

Kronik kabızlık ve gaita kaçırma çocukların %25’inde 1 yaşından önce başlarsa da hastaların çoğunda şikayetlerin çıkış yaşı 2-4 yaş arasıdır. İlk yaşlarda başlıca şikayet kaka yapma sırasında çocuğun ağrı  duymasıdır. 

Hastaların %70’inde iç çamaşırında kaka bulaşı (soiling yani külot kirlenmesi) görülmeye başlar. Külot kirlenmesi genellikle çocuğun daha aktif olduğu saatlerde, öğleden sonra ve akşamları daha fazla olur. Çocuk bu durumun neden olabileceği sorusuna genellikle ‘’kakamın geldiğinin farkında değilim’’ şeklinde yanıtlar.

Fonksiyonel kabızlığın ciddiyeti çocuğun psikolojik sorunları ile artış gösterir. Çocukların %20’sinde kabızlık ve külot kirlenmesine sekonder olarak ciddi psikolojik problemler gelişmektedir. 

Tedavi altta yatan nedene göre yapılır Tedavi programına uyulduğu taktirde bu durumun mutlaka düzeleceği bilinmelidir. Çocuklarında gaita kaçırma şikayeti olan ailelerin mutlaka bir Çocuk Cerrahi uzmanına görünmelerinde fayda vardır.

Bu makale 24 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Melih Yıldız

Op. Dr. Melih YILDIZ, 1977 yılında Bingöl / Karlıova'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1996 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2007 - 2013 yılları arasında İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Çocuk Cerrahisi uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Melih YILDIZ, burada çok sayıda Yenidoğan ve Çocuk Hastalıkları Cerrahisi operasyonu yapmış daha sonra İzmir Karşıyaka Devlet Hastanesi ve Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'nde hasta kabulü yapmıştır. Op. Dr. Melih YILDIZ, mesleki çalışmalarına İzmir Çocuk Cerrahisi ve Sünnet Kliniği'nde devam etmektedir. ...

Etiketler
Dışkılama sıklığı
Op. Dr. Melih Yıldız
Op. Dr. Melih Yıldız
İzmir - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube