Genital estetik hakkında merak ettiğiniz herşey!

Genital estetik hakkında merak ettiğiniz herşey!

Genital estetik nedir?
Genital estetik genital bölgeyi oluşturan dış genital bölgedeki dış dudaklar (labium majus), iç dudaklar (labium minus), klitoris ve vajinanın estetik operasyonlarıdır. Son on yıl içinde en hızlı talep gören estetik operasyonlardır. Günümüzde ülkemizde de oldukça sık yapılan operasyonlardır.
En sık yapılan genital estetik ameliyatları nelerdir?
En sık yapılan genital estetik ameliyatı labioplasti (iç ve dış dudakları düzeltme ameliyatı) ve vajinoplasti (vajina daraltma amelyatı) operasyonlarıdır. Klitoris düzeltme ameliyatı, doğum dikişinin düzeltilmesi ameliyatı ve dış dudaklara yağ enjeksiyonu da yapılan diğer genital estetik ameliyatlarıdır.
Genital estetitiğe neden ihtiyaç duyulur?

* Genital estetik kadının cinsel organından hoşnutsuzluğu nedeniyle yapılır. Cinsel organını beğenmeme birçok cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Genital estetik kadının kendine olan güvenini arttırır, cinsellikten daha çok zevk almasını sağlar.
* Kadınlar bazen de fonksiyon kaybına neden olan yaşa bağlı sarkmalar, doğumda ortaya çıkan genişlemeler nedeniyle genital estetik operasyonuna ihtiyaç duymaktadır.
* İç dudakları büyük olan veya vajinal genişliği olan kadınlarda genital bölgenin nemli olması nedeniyle enfeksiyonlar daha sık görülür. Bu hastalarda vajina daraltma (vajinoplasti) ve labioplasti gibi genital estetik ameliyatları ile şikayetlerinden kurtulmaktadır.
* İç dudakların büyük ve sarkık olması cinsel ilişkide de kadına zorluk yaşatır. Labioplasti ile bu sorun rahatlıkla çözülmüş olur.
* İç dudakların büyük olması sürtünme nedeniyle tahrişe neden olmaktadır. Özellikle aktif spor yapan bayanlarda tahrişten dolayı sporu bırakma görülmektedir.
* İç ve dış dudakların büyük olması kadınların genital temizliklerini yaparken yada bikini, tayt gibi kıyafet seçimlerinde de zorlanmalarına neden olur. Labioplasti bu hastalarda da öncelikli bir genital estetik operasyonudur. Bu operasyonla hem genital bölge temizliği kolaylaşmakta ve enfeksiyonlara yatkınlık azalmakta hem de genital bölgede estetik bir görünüm sağlanmaktadır.
* İç dudaklar arasında asimetri mevcutsa dudaklardan biri diğerinden daha büyük olabilir. Bu durumda da labioplasti gibi genital estetik bir operasyon ihtiyacı oluşabilir.
* Normalde bacakları kapalı bir bayanda iç dudaklar dış dudaklar arasında kaybolur, görünmez. Eğer büyük bir yapıya sahipse dış dudaklar arasından taşar ve estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye yol açar. Labioplasti ile sadece iç dudakların küçültülmesi sorunu çözer.
LABİOPLASTİ (İÇ VE/VEYA DIŞ DUDAK KÜÇÜLTME)
Labioplasti ( iç ve dış dudakların küçültülmesi ) ameliyatı nedir?

Labioplasti yani iç ve dış dudak estetiği ameliyatı  labioplasty şeklindede ifade edilebilmektedir. Labioplasti iç dudaklar (labium minus) ve dış dudakların (labium majus) küçültülmesi ve sarkıklıklarının düzeltilmesi ametiyatıdır. Daha çok iç dudakların küçültülmesi ameliyatı yapılırken, dış dudaklardaki büyüklük ve sarkıklıkların da düzeltilmesi yapılabilmektedir..

Labioplasti cinselliği nasıl etkiler?
Labioplasti duyu kaybı yapmaz. Cinsel ilişki de orgazmı azaltmaz. Yapılan bir çok çalışmada labioplasti sonrası kadınlar cinsel hayatlarında düzelme olduğunu belirtmişlerdir.
Genital estetik işlemi sonrası özgüveni artan kadın cinsel ilişkiye daha kolay odaklanmakta, daha kolay uyarılmakta ve yaşadığı orgazm artmaktadır.
Labioplasti yaptıran kadın normal doğum yapabilir mi?
Labioplasti gibi genital estetik operasyonlar normal doğuma engel değildir. Hiç doğum yapmamış bayanlarda labioplasti yaptırıp sonrasında gebe kalıp normal doğum yapabilir.
Labioplastide  dikişler alınmalı mıdır?
Labioplastide estetik dikişler kullanılır, dikişler dışarıdan görülmez, dikişler kendiliğinden eridiği için alınmasına gerek yoktur.
Labioplastide iz kalır mı, anlaşılır mı?
Labioplasti gibi genital estetik operasyonlarında iyileşme sonrası iz kalmaz, ameliyat olduğu farkedilmez.
VAJİNOPLASTİ (VAJİNA DARALTMA AMELİYATI)
Vajinoplasti nedir?
Vajinoplasti vajina daraltma ve vajina estetiğine yönelik düzeltme operasyonlarıdır. Vajina cinsel ilişkinin gerçekleştiği organdır. Halk arasında hazne, döl yolu gibi isimler verilmektedir. Vajinoplasti ise vajinanın estetik ameliyatıdır. Özellikle kadın doğum uzmanları tarafından oldukça sık yapılmaktadır.
Vajinoplasti (Vajina daraltma) ameliyatı neden yapılır?
Kadınlarda yaşlanma, normal doğum sonrası yada yapısal olarak vajinal genişlik meydana gelebilmektedir. Vajina genişleyebilen bir organdır. Normal doğumda bebeğin iri olması, çok sayıda normal doğum yapma, doğumda açılan epizyonun düzgün dikilmemesi vajinal genişlemelere neden olabilir.  Aslında vajinal genişlik tahmin edilenden daha çok kadında vardır. Bir çok kadın utandığından yada bu durumu normal olarak kabul ettiğinden dolayı çözüm aramamaktadır. Normal doğumda oluşan yırtıklar iyileşirken vajina eski sıkılığını kaybetmekte, cinsel birliktelikte sorunlara yol açmaktadır. Cinsel ilişki sırasında penisi yeterince kavrayamayan vajina hem kadında hem de erkekte cinsel tatminsizliğe neden olur.
Vajinoplasti sonrası tekrar vajinal genişlik olur mu?
Vajinoplasti gibi bir genital estetik ameliyatı sonrası normal doğum yapılmadıkça tekrar genişleme olmaz.
Vajinoplasti sonrası normal doğum yapılabilir mi?
Vajina daraltma sonrası genişleme olmaması için sezeryanla doğumu önermekteyiz. Fakat istenildiğinde normal doğum da yapılabilir. Normal doğum sonrası tekrar vajinoplasti gerekebilir.
Vajinoplasti sonrasında dikişler alınır mı?
Hayır, alınmaz. Dikişler kendi kendine erir.
Vajinoplasti amelyatında dikişlerim dışarıdan görünür mü?
Vajinoplastide dikişler vajina içine atılır ve dışarıdan görülmez.
Ameliyattan sonra iz kalır mı?
Vajina daraltma ameliyatı sonrası hiç bir iz kalmaz.
Genital estetikte hangi anestezi uygulanır?
Genital estetik ameliyatları hem lokal anestezi ile hem de genel anestezi ile yapılabilir. Lokal anestezi de hasta uyanıktır, sadece operasyon yapılacak bölge ince bir iğne ile uyuşturulur. Genel anestezi de ise hasta uyutulur, işlem bitince uyanır.
Genital estetik ameliyatı ne kadar sürer?
Yaklaşık 30-40 dk süren operasyonlardır.
Genital estetik ameliyatı sonrası iyileşme nasıl olur?
İşlemden sonra 1-2 saat hasta takip edilir. Sonrasında evine gidebilir. Ortalama 2-3 gün içinde normal hayatına dönebilir, işine başlayabilir.

jinekolog Op. Dr. Funda Yazıcı Erol
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Antalya

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Funda Yazıcı Erol

Op.Dr Funda Yazıcı Erol, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.
 

Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Genital estetikte hangi anestezi uygulanır?
Op. Dr. Funda Yazıcı Erol
Op. Dr. Funda Yazıcı Erol
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube