Genital estetik yapılabilir mi?

Genital estetik yapılabilir mi?

Genital Estetik Genital organlardan dış genital bölgedeki dış dudak(labium majus), iç dudak (labium minus), klitorisin ve vaginanın estetik operasyonlarıdır.

10 yıldır genital estetik operasyonlar ülkemizde de gündemdedir. En hızlı talep gören estetik operasyonlardır. Tarih öncesi yıllardan beri kadınlar hep güzel olmanın peşinden koşmuşlar, güzel olabilmek için her yolu denemişlerdir. Güzellik anlayışı, içinde bulunulan döneme, kültürel yapıya, kişilerin karekterine ve o anki ruh durumuna göre değişir. Daha önceki yıllar genital bölge vücudun diğer organlarına göre geri planda bırakılmış, oluşan problemlere ayıp günah düşüncesiyle çözüm aranmamıştır. günümüzde artık kadınlar bu tabularını yenmiş, güzelliği genel bir kavram olarak görerek sorunlarına çözüm aramaya başlamıştır.

Güzelleşmek adına yapılan estetik operasyonlara son yıllarda genital bölge estetiği de dahil olmuştur. cinsel organ estetiği kadının cinsel organından hoşnutsuzluğu nedeniyle yapılır. Cinsel organını beğenmeme birçok cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Kadınlar bazen de fonksiyon kaybına neden olan yaşa bağlı sarkmalar, doğumda ortaya çıkan genişlemeler nedeniyle bu operasyonlara ihtiyaç duymaktadır. İç dudakları büyük olan veya vajinal genişliği olan kadınlarda genital bölgenin nemli olması olması nedeniyle enfeksiyonlar daha sık görülür. İç dudakların büyük olması sürtünme nedeniyle tahrişe neden olmaktadır. Cinsel organ estetiği kişinin kendine olan özgüveninin artmasında ve sağlıklı bir cinsel birliktelik için yararlı olmaktadır. Kadınlar genital bölge ile ilgili estetik kaygılarını doktorlardan, eşlerinden, hatta kendilerinden bile saklamışlardır. Günümüzde özellikle internetin yaygınlaşmasıyla genital bölge estetiği ile ilgili daha çok bilgi edinmişlerdir. Tüm bunlar kadınların genital estetiğe diğer estetik ameliyatlar kadar sık başvurmalarına neden olmuştur.

Genital estetik operasyonlar arasında en sık yapılan iç dudakları küçültme ameliyatı olan labioplasti ve vajeni daraltma ameliyatı olan vajinoplasti'dir. Daha nadiren dış dudakların küçültülmesi ve sarkıklığının düzeltilmesi ameliyatları da yapılır.

Labioplasti: İç dudakları (labium minus) küçültme ve eşit hale getirme operasyonudur. Genital bölgede iç dudakların sarkması ve büyüklüğü oldukça sık görülen bir sorundur. Bu yapısal durum kadınları cinsel birliktelikte zora sokmaktadır. Ayrıca genital temizliklerini yaparken ve bikini, tayt gibi kıyafet seçimlerinde de zorlanmalarına neden olmaktadır. İç dudaklar (labium minus) genital bölgede kıvrım şeklinde yapılardır. Önde klitoris üzerinden başlar, genişleyerek arkaya doğru uzanır, vajina ağzına gelerek incelerek kaybolur. Yapısal olarak büyüklüğü herkeste farklıdır. Normalde bacakları kapalı bir bayanda iç dudaklar dış dudaklar arasında kaybolur, görünmez. Eğer büyük bir yapıya sahipse dış dudaklar arasından taşar ve estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye yol açar. Bazen iç dudaklar arasında asimetri göze çarpar, dudaklardan biri diğerinden daha büyük olabilir. Bu durumda estetik bir operasyon ihtiyacı doğurabilir. Bu operasyon ergenlik dönemi geçmiş her kadına yapılabilir. Labiumlar kızlık zarının dışında olduğu için operasyonda kızlık zarı bozulmaz, bu nedenle bakirelere de yapılabilir. Operasyon sonrası normal doğum yapılabilir. Operasyon yaklaşık 30-40 dk sürer. Operasyonda genellikle genel anestezi tercih edilir. Titizlikle yapılması gereken bir ameliyattır. Operasyondan sonra hasta günlük aktivitelerine dönebilir. Cinsel ilişki 3-4 hafta ertelenir. Hastaya genel hijyen kurallarına uyması ve önerilen ilaçlarını kullanması söylenir. Eriyen dikişler kullanıldığı için dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Operasyon sonrası iz kalmaz, estetik operasyon geçirdiği farkedilmez.

Vajinoplasti: Vajinoplasti vajina daraltma operasyonudur. Kadınlarda yaşlanma, normal doğum sonrası yada yapısal olarak vajinal genişlik meydana gelebilmektedir. Aslında vajinal genişlik tahmin edilenden daha çok kadında vardır. Bir çok kadın utandığından yada bu durumu normal olarak kabul ettiğinden dolayı çözüm aramamaktadır. Normal doğumda oluşan yırtıklar iyileşirken vajina eski sıkılığını kaybetmekte, cinsel birliktelikte sorunlara yol açmaktadır. Vajinoplasti (vajina daraltma) ameliyatı genellikle genel anestezi ile yapılır. Operasyon 20-30 dk sürer. Hastanın özel bir pansuman yapmasına gerek yoktur. O bölgeyi temiz ve kuru tutması yeterlidir. Eriyen iplikler kullanıldığı için dikişlerin alınmasına gerek yoktur. 3-4 hafta cinsel perhiz önerilir. Operasyonu takiben hasta normal günlük aktivitesine dönebilir. Vajina daraltma ameliyatı yaptıran kadının öz güveninde artış olur, daha mutlu bir cinsel birliktelik yaşar. Cinsel ilişkide vajinadan ses gelme sorunu son bulur. Vajinal bölge artık kuru kalır ve enfeksiyonlara yakalanma riski azalır. Mayo,bikini, tayt ve dar pantolon gibi kıyafetleri daha rahat giyebilir. Genital estetik yaptırmak için başvuran hastalarımın % 80'i cinsellikle ilgili sorun yaşamaktadır. Operasyon sonrası %90'ının cinsel hayatlarında iyileşme olmuştur. Özgüveni artmış, bu durum sosyal yaşantılarına da yansımıştır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Funda Yazıcı Erol

Op.Dr Funda Yazıcı Erol, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.
 

Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Labioplasti
Op. Dr. Funda Yazıcı Erol
Op. Dr. Funda Yazıcı Erol
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube