Gebelik döneminde Omega -3 alımının hem anne hem de bebeğinizin gelişimi için önemli yararları vardır.
Başlıca, bebeğin anne karnındayken sinir sistemi,beyin gelişimi, gözde retina tabakası oluşumunu olumlu yönde etkilerken, uzun dönemde gelişimsel ve davranışsal problemler daha az gözlenmektedir. Anne için ise doğum sonrası depresyon, erken doğum tehditi ve gebelik hipertansiyonunu azaltıcı etkileri mevcuttur.
Omega 3 doğada bitkisel ve hayvansal kaynaklı olarak bulunur. Gebelikte daha ziyade hayvansal kaynaklı Omega 3 kullanımınıdan fayda görmekteyiz.
Omega 3 içeren bitkisel kaynaklar, yeşil yapraklı sebzeler,semiz otu,ıspanak,keten tohumu ve cevizdir. Günde 2 tane ceviz içi hamilelik döneminde omega açısından tüketimini mutlka öneriyorum.
Hayvansal kaynaklı olarak ise yumurta ve balıklar başta geliyor.Balık için civa maruziyeti açısından kılıç balığı , ton balığını önermiyoruz. Günlük tüketim gebelikte 300 mg olarak belirlenmiştir,tamamını günlük olarak gıdalarla tamamlayamadığımızda dışarıdan takviye olarak almalıyız. Takviye gıda olarak aldığımız omega -3 ün içerinde DHA ve EPA miktarlarının ne kadar olduğu önemlidir. DHA beyin gelişimi için önemli iken EPA kalp sağlığı için önemlidir.
Seçtiğimiz omega 3 takviyesi trigliserid formda ve hava geçirmez ambalajlarda paketlenmiş olmalıdır.
Özellikle dikkat edeceğimiz ise GDO ve ağır metaller içermediklerini garanti altına alındığını gösteren belgelere sahip olamalarıdır. Bu belgeler API/ GMP, GOED, ISO9001 belgeleleri yada IFOS belgesidir.
Gebelikte omega 3 takviyesi
23 Mart 2021
0
