İnfertilite ya da kısırlık nedir nedenleri nelerdir?

İnfertilite ya da kısırlık nedir nedenleri nelerdir?

Gebelikten korunmaksızın, bir yıl süreyle düzenli bir cinsel yaşama rağmen gebe kalamama durumuna infertilitedenir. Ortalama her altı aileden biri infertiliteden etkilenmektedir. Gebelik bir çok faktörün bir arada olması ile gerçekleşir. Sorunu olmayan çiftin, aylık gebe kalabilme oranı % 20-25 olup bu oran bir yıl sonunda yaklaşık % 85'e ulaşmakta, 2 yılın sonunda ise % 90'nı geçmektedir. Gebelik oluşumu için; yumurtalıktan atılan sağlıklı bir yumurtanın, erkeğin sağlıklı döl hücresi olan sperm ile birleşmesi gereklidir. Normalde bu olay kadının yumurtalık kanalında (fallop kanalında) meydana gelir ve döllenme (fertilizasyon) adı verilir. Yumurta ve spermin karşılaşması ve döllenen yumurtanın rahime ulaşabilmesi için fallop kanallarının açık ve sağlıklı olması gerekir. Bu nedenle 1 yıl sonunda istenilmesine rağmen gebelik gerçekleşmezse doktora başvurmakta yarar vardır.

İnfertilite nedenleri nelerdir ?   

İnfertilite nedenleri bazen çok kolay saptanıp çözümlenebilirken bazen de sorunları çözmek oldukça zordur.Çocuk sahibi olamayan ailelerin 1/3'ünde erkekte sorun varken, 1/3'ünde kadında sorun saptanmaktadır. Geri kalan 1/3'te ise her ikisinde de problemler mevcuttur. Ancak hemen söylemek gerekir ki yapılan basit testler ile infertil çiftlerin yaklaşık %15'inde kesin neden saptanamamaktadır (nedeni belli olmayan infertilite, unexplained infertilite).

Erkeğe ait en yaygın infertillite nedenleri, semende sperm sayısında azlık ve hareketlerinde yavaşlık (oligoasthenozoospermi) veya sperm hücresinin görülememesidir (azoospermi). Bazen de sperm hücrelerinde şekil bozukluğu vardır (teratozoospermi) ya da yumurtaya ulaşmadan ölmektedirler. Nadiren de genetik sebepler ve kromozomal anormallikler infertil erkekte neden olarak karşımıza çıkar.

Yumurtlama bozuklukları  kadında görülen en sık infertilite nedenidir. Kadında infertiliteye neden olan diğer olaylar; yumurta kanallarının (fallop tüplerinin) tıkalı olması, rahim (uterus) ve kanalların (fallop tüplerinin) doğumsal anormallikleri, iyi huylu rahim urları (myomlar), uterus içi yapışıklıklar (uterin sineşiler) olarak sayılabilir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Kubilay Vicdan

1988 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1988-1993 yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesinde asistanlık eğitimini tamamladıktan sonra 1993-1996 tarihleri arasında aynı hastanede Yüksek Riskli Gebelikler Ünitesinde uzman doktor ve başasistan olarak çalıştı. 1996-2002 tarihleri arasında Ankara Sevgi Hastanesi, City Hospital, İstanbul Alman Hastanesi ve Ankara Bayındır Hastanesi IVF ünitelerinde uzman doktor olarak görev yaptı. 2002 yılından itibaren kurucusu olduğu Özel Ankara Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezinde ÜYTE sorumlusu ve 2009 yılında ÜYTE  Eğitim Merkezi olan aynı merkezin ÜYTE Eğitim Sorumlusu olarak görev yaptı. 2001 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent, 2019 yılında Profesör olan Dr. Vicdan,2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji AB ...

Etiketler
Kısırlık nedir
Prof. Dr. Kubilay Vicdan
Prof. Dr. Kubilay Vicdan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube