Gebelikte genital siğiller nasıl tedavi edilmelidir?

Gebelikte genital siğiller nasıl tedavi edilmelidir?

Siğiller, vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilen, genellikle ciltten kabarık ve pütürlü yüzeye sahip görünüme sahip cilt enfeksiyonudur. Genital siğillerin nedeni, vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi, Human Papillomavirus yani HPV enfeksiyonudur. Ancak vücudun diğer bölgelerinden farklı olarak, genital bölgede en çok siğile neden olan HPV tipleri tip 6 ve tip 11’dir. Gebelikte de, gebe olmayan kadınlardaki gibi, genital siğiller sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu yazıda size, gebelikte genital siğillerin tedavisinden bahsedeceğim. 

Gebelikte HPV enfeksiyonları ve genital siğiller neden daha sık görülür?

Gebelik dönemi, anne adayının içinde bir canlıyı taşıdığı çok özel bir dönemdir. Vücuttaki tüm sistemler gelişmekte olan bebeğin faydasına olacak şekilde şekil ve fonksiyon değiştirir. İşte bu fonksiyon değişikliklerinden bazıları, anne adayını bazı hastalıklara karşı daha yatkın hale getirebilmektedir. HPV virüsü enfeksiyonları da gebelikte artış eğiliminde olan durumlardandır. Genital siğiller, gebe olmayan kadınlara göre gebelikte daha sık gözlenmektedir. Bunda etkili olan faktör gebelikte zayıflayan hücresel bağışıklık sistemidir. Gebelik süresince hem genital siğil oluşma sıklığı, hem de oluşan siğillerin yayılma hızı artmaktadır. Pek çok gebede, siğillerin hızla genital bölgede yayılarak birçok yeni siğil oluştuğunu gözlemekteyiz. Zamanlı ve doğru müdahale edildiği takdirde, bu gebelerimizin çoğunda da tamamen siğillerin temizlenmesi mümkün olmaktadır. 

Gebelikte genital siğillerin tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?

Gebelikte genital siğillerin tedavisi için kullanılması bebek açısından güvenli olan birkaç yöntem mevcuttur. Bu yöntemler arasında asit tedavisi (triklor asetik asit - TCA), kriyoterapi (dondurma), elektrokoterizasyon (yakma), ve lazer tedavileri sayılabilir. Kimyasal içerikleri olan ve bebeğe potansiyel olarak zarar verebilecek podofilin, podofilotoksin, interferon ve 5-FU gibi ilaç uygulamaları gebelik döneminde tercih edilmemektedir. Siğillerin tedavisi için en uygun zaman aralığı gebeliğin 2. trimesterinden sonrasıdır (14 hafta sonrası). Siğiller gebeliğin 2. yarısında tedavi edildiğinde başarı şansı yükselmekte, tekrar riski azalmaktadır. Gebelikte güvenle uygulanabilen yöntemlerin başında TCA yani asit uygulaması gelmektedir. Asit tedavisi mutlaka bir jinekolog veya dermatolog tarafından uygulanmalıdır. Kişilerin kendi kendine uygulaması ciltte yanıklara ve sonrasında gelişen yara ve enfeksiyonlara neden olabilir. Kriyoterapi yöntemi de gebelik açısından risksiz olduğundan sıklıkla tercih edilir. Bu yöntemde çok düşük derecelerdeki azot gazı siğillerin üzerine uygulanmakta ve o bölgedeki HPV içeren hücreler yok edilmektedir. Genellikle asit tedavisine göre biraz daha fazla ağrı ve iz kalma ihtimali olduğundan ikinci sırada tercih edilir.  Lazer tedavisi büyük ve tedavisi zor siğillerde tercih edilebilen pahalı bir yöntemdir. Ancak seçilmiş bazı durumlarda uygulanması ile tedavi genellikle başarılı olmaktadır. 

Bebeğe HPV geçme riski ve doğum şekli

Anneden bebeğe geçen HPV enfeksiyonu, bebek ve çocuklarda gözde, ağız mukozası ve boğazda siğillere neden olabilmektedir. Bu duruma Juvenil respiratuar papillomatozis (JRP) sendromu denilmektedir. HPV enfeksiyonunun vajinal doğumda anneden bebeğine bulaşma riski 1000 kişide 7 civarıdır. Bazı yayınlara göre sezaryen doğum yapılması da bu geçişi önleyemeyebilir. Siğiller doğumdan önce tedavi edilmiş olsa bile bebeğe geçiş ihtimali yine de bulunmaktadır. Uluslararası yayınlar, siğiller doğum yolunu tıkamıyorsa veya engel olmuyorsa, vajinal doğum yapılabileceğini belirtmektedir. Sezaryen doğumun bebeğe HPV geçiş riskini teorik olarak azaltabileceği düşünülmekte, ancak yapılan yayınlar sezaryenin kesin koruyucu olamadığını göstermektedir. 

Özetleyecek olursak;

- Gebelikte HPV virüsü ve siğil gibi HPV ilişkili durumlar, zayıflamış hücresel bağışıklık sistemi nedeniyle daha kolay kapılmakta ve daha kolay yayılmaktadır. 

- Gebelikte genital siğil tedavisi en sık asit solüsyonu ile, ikinci sıklıkta ise kriyoterapi ile sağlanmaktadır. Bu iki yöntemin de başarısı yüksektir. 

- Gebelikte siğil tedavisi, gebeliğin 2. yarısında yapıldığında genellikle daha az tekrar riski taşımaktadır. 

- HPV nedeniyle sezaryen olunması tavsiye edilmemektedir. Ancak yaygın genital siğil durumunda sezaryen tercih etmek daha doğru olabilir. 

Sağlıklı günler dilerim,

Sevgilerimle.

Bu makale 26 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eralp Başer

Prof. Dr. Eralp BAŞER, Gazi Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi Tıp Fakultesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 2004 yılında eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapmış ve 2009 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2014 yılında ise Doçent ünvanı almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2009-2010 yılları arası Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2011-2014 yılları arası Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2015-2016 yılları arası T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Eralp BAŞER, mesleki çalışmalarına kendi özel muaynanesinde devam etmektedir. Avrupa Jinekolojik Onkoloji D ...

Prof. Dr. Eralp Başer
Prof. Dr. Eralp Başer
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube