Doktorsitesi.com

Hafta hafta gebelik: 31. hafta

Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
27 Ekim 2014262 görüntülenme
Randevu Al
Hafta hafta gebelik: 31. hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor ?

Bu hafta bebeğinizin uzunluğu 40,5 cm. in üzerine ve ağırlığı neredeyse 1,5-1,6 kilodur. Kafasını bir taraftan diğerine çevirebilir. Cilt altında giderek biriken yağ dokusu sayesinde kolları, bacakları ve vücudu tombullaşmaya başlamıştır. Muhtemelen çok fazla hareket ettiği için, tekmeleri ve taklaları nedeniyle uyumakta zorlanabilirsiniz. Bebeğinizin aşırı hareketli oluşu sizi endişelendirmesin ; bu hareketlerin tümü kendisinin aktif ve sağlıklı olduğuna işaret eder.

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

Rahminizin ara sıra kasılarak taş gibi sertleştiğini  fark ettiniz mi? Birçok kadın, adı Braxton Hicks   olan bu kasılmaları  hamileliğin ikinci yarısında hisseder. Yaklaşık 30 saniye süren bu kasılmalar, düzensizdir ve ağrısız olmaları gerekir. Öte yandan, sıklıkla meydana gelen kasılmalar — ağrısız olsa  bile erken doğum  işareti de olabilir. Bir saat içinde dörtten fazla kasılmanız varsa ya da erken doğumun aşağıda belirtilen diğer işaretlerini hissediyorsanız, mutlaka doktorunuzu  arayın :

 Vajinal akıntıda artış ya da akıntı tipinde değişiklik  (sulu, sümüksü veya kanlı ), karın ağrısı ya da adet ağrısına benzer kramp, kasıklarda basınç, özellikle önceden var olmayan  bel ağrısı

Son zamanlarda göğüslerden az miktarda  süt  sızdığını da fark edebilirsiniz. Durum böyleyse, giysilerinizi korumak için sutyeninizin içine emzirme pedi yerleştirmeyi deneyin. (Durum böyle değilse, endişelenmeye kesinlikle gerek yok; siz farketmeseniz de göğüslerinizde süt yapılmaya başlamıştır )

Karar Rehberi: Doğum sırasında ağrı kesici ilaç istiyor musunuz?

Bir bebek sahibi olmanın tek bir doğru yolu yoktur. Her kadının acıyla deneyimi farklı olduğu gibi, her doğum da farklıdır. Bazı kadınlar, ağrı kesici ilaç isteyeceklerini önceden tahmin eder veya kararlaştırır. Bazıları, tamamen doğal ve ilaçsız bir doğum arzu edebilir. Bazıları ise ağrının zorlaşması halinde ağrı kesici ihtimaliyle birlikte doğal doğum yapmaya çalışmak ister. Bilinçli bir seçim yapabilmek için çeşitli seçeneklerin tüm avantajlarını ve dezavantajlarını öğrenin. Kararınızı verirken göz önüne almanız gereken bazı unsurlar aşağıdaki gibidir:

Eşinizle birlikte bir doğuma hazırlık kursuna kaydolabilirsiniz. Eğitmenler, genellikle epidural, spinal ve sistemik ilaç dahil olmak üzere doğum sancısını hafifleten tüm seçenekleri ve ayrıca nefes alma ve rahatlama teknikleri gibi ilaçsız yaklaşımları size anlatacaktır.

Birçok kadın, doğum sırasında ağrı kesici ilaç  tercihinde bulunur. En popüler doğum sancısı hafifletme yöntemi niteliğindeki epidural  anestezi ,bilinçli halinizi etkilemeden , vücudunuzun belden aşağı  kısmına sürekli olarak ağrı kesici verir.

Bazı kadınlar, doğum sancısını kontrol etmek için doğal, ilaçsız bir yaklaşımı  seçer. Vücudunuzu mümkün olduğunca kontrol altında tutmak, doğum süresince aktif bir katılımcı olmak ve doğum sürecinde en az düzeyde müdahale yaptırmak istiyorsanız, doğal yaklaşımlar sizin için en uygun seçenekler olacaktır. Bu yoldan gitmeyi tercih ederseniz, doğum yapmanın bir parçası olarak ağrı ve rahatsızlık potansiyelini kabul edersiniz, fakat doğru bir hazırlık ve destekle sizin için gayet işe yaradığını görebilirsiniz.

Doğum sırasında ister ağrı kesici ilaç kullanmaya ister doğal yollardan doğum yapmaya karar verin, doğumda kararınızı değiştirme hakkınız olduğunu unutmayın.

 

 

Etiketler

Hafta hafta gebelikGebeliğin 31 haftasıHamileliğin 31 haftası31 haftada bebek gelişimi31 haftada annedeki değişikliklerGebelikde annedeki değişikliklerDoğum sırasında ağrı kesici ilaç istiyor musunuz?

Yazar Hakkında

Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz Gökalp

1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan tıp eğitimi yolculuğu, 2000 yılında tıp doktoru unvanı alarak başarıyla tamamlandı. Ardından, 2004 yılında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde gerçekleştirdiği ihtisas eğitimi sonucunda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 2005 yılında, Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nin Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla göreve başladı. 2006 yılında "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlayarak, Sağlık Bakanlığı'ndan sertifikasını aldı. 2007 yılında, Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde, genç kursiyer hekimlerin tüp bebek eğitiminde görev alma fırsatı buldu. Acıbadem Hastanesi'ndeki 6,5 yıllık görev süresi boyunca, hem Türk hem de yabancı uyruklu hastalarına en iyi sağlık hizmetini sunarak, özellikle kısırlık , üremeye yardımcı tedaviler ve natürel doğum konusundaki uzmanlığını pekiştirdi.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.