Gebelikte bel ağrısı neden olur?

Gebelikte bel ağrısı neden olur?

Gebelerde bel ağrısı oldukça sık karşılaşılan bir problemdir ancak önlenebilir.  Kadınların yaklaşık %50-80’ ni gebelik süresince en az 1 defa bel ağrısı yaşamaktadır. Bu    ağrı bazı aktivitelerle ortaya çıkan basit bir ağrıdan, şiddetli kronikleşmiş bir ağrıya kadar değişen derecelerde olabilir.

Gebelikte bel ağrıları en sık 5 ile 7. aylarda ortaya çıkmaktadır. Ancak gebelik öncesi dönemde bel ağrısı olanlarda, daha erken ortaya çıkabilmektedir.

 Gebelikte bel ağrısı neden olur?

  Kilo artışı

  Ağrılık merkezinin öne doğru yerdeğiştirmesine bağlı olarak bel kaslarında oluşan yorgunluk ağrısı

  Gebelik hormonlarının eklem bağlarını gevşetici etkisi ile yük taşımada ki zorluk ağrıya neden olur

   Hangi bölgelerde ağrı ortaya çıkar?

   Alt bel bölgesi: sıklıkla uzun süre oturma, ayakta durma veya tekrarlayan kaldırmalar sonucu ortaya çıkar

   Pelvis arkası bölge (kuyruk sokumu): Kuyruk sokumu bölgesinde saptanan ve bel bölgesine göre 4 kat daha fazla ağrı yapan bölgedir. Ağrı kalça ve uyluk arkasına      kadar yayılır ancak diz altı bölgeye yayılım göstermez.

Kuyruk sokumu bölgesi ağrısı aşağıdaki durumlarda artabilir;

Yatak içinde dönme

Merdiven çıkma

Oturma ya da kalkma esnasında

Taşıma, makaslama ve öne eğilme hareketleri esnasında

Koşma ve yürüme esnasında

Gebelik bel ağrıları ile nasıl başedebilirsiniz ?

Aslında gebelik bel ağrısı oluşmadan mücadeleye başlamak gerekir. Gebelik öncesi dönemde spor yapmamış, bel ve karın kasları zayıf olan kişiler gebeliğin erken döneminde fizyoterapist eşliğinde güçlendirme egzersizlerine alınabilir. Gebelik platesi, pelvis kaslarını güçlendirerek bel ağrısı kadar doğuma içinde katkı sağlar. Vücudunu günlük işlerde doğru kullanması amacıyla gebenin eğitilmesi şarttır. Bu amaçla;

Uygun duruşun sağlanması

Günlük aktivite ve uyku esnasında bel pozisyonu eğitimi

Bu süre zarfında bel ağrısı devam eden veya şiddetlenen kişilere ağrı tedavisi yapılır. Parasetamol grubu ilaçlar gebelerde 3. aydan sonra doktor gözetiminde kullanılabilir. Benzer şekilde aspirin düşük dozlarda 80mg/gün kullanılabilir. Voltaren, Dikloron, Majezik ve Naprosyn v.b gibi non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar 34. Haftadan sonra gebelik suyunda azalma ve bebeğin önemli kalp damarlarında erken kapanmaya yolaçabilir. Ağrı kesici özellikteki çayların kullanımı tavsiye edilmez. Çok gerekmedikçe kas gevşetici kremlerin kullanılması önerilmez.

İlaç tedavisine ek olarak bel bölgesine masaj uygulamaları gebeyi rahatlatabilir.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alihan Derincek

Prof. Dr. Alihan DERİNCEK, 10 Nisan 1974 tarihinde Antakya’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1991 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve 2003 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 2003-2005 yılları arasında ABD - Minnesota'da Hennepin Medical Center’da ve Twin Cities Spine Center’da omurga hastalıkları konusunda Research Fellow olarak çalışmalar yapmıştır. Bu süreç içerisinde omurga biyomekaniği ve omurga hastalıkları konusunda çeşitli projelerde görev almış ve bilimsel çalışmalara katılım sağlamıştır. 2005 yılında Türkiye’ye dönüşü ile birlikte Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Öğretim Görevlisi olarak ak ...

Etiketler
Hamilelikte bel ağrısı
Prof. Dr. Alihan Derincek
Prof. Dr. Alihan Derincek
Adana - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube