Vajinal akıntılar, nedenleri ve tedavisi

Vajinal  akıntılar, nedenleri ve tedavisi

Vajinal akıntılar kadınların doktora en sık baş vurma nedenleri arasındadır

Her kadında az yada çok bir miktar akıntı vardır. Sebebi vagen mukozasından ve rahim ağzı bezlerinden olan akıntıdır. Bu akıntı kokusuz olup kızarıklık yada kaşıntıya yol açmaz. Fizyolojiktir. Nasıl tükrük salgısı ağzımızı, göz yaşı gözlerimizi nemli tutmaktadır vagen salgıları da vageni ıslak tutar.Bu akıntının dışarıya çıkması ve iç çamasırlarını ıslatması kaçınılmazdır. 

Normal vajinal akıntı berraktır ,kokusuzdur ve beyazımsı pelte gibide olabilir. Yumurtlama günlerine yakın bu akıntı daha sulu olur.Bu gebeliği kolaylaştırmak için rahim ağzı bezleri tarafından salgılanan sıvıdandır.Bazı kadınlarda adete yakın koyu renkli bir akıntıda oluşabilir.

Eğer akıntı kokulu ,kaşıntılı,vagende ve dış kısımlarda kızarıklık yapıyorsa normal değildir.Mutlaka muayene edilerek ve gerekirse kültür alınarak doğru ilaç doğru miktarda ve doğru süre verilmeli eş tedavisi de gerekiyorsa yapılmalıdır.Burada rastladığımız en istenmeyen olay hastanın kendi kendisini tedaviye kalkması ve bir başkasına iyi geldiğini düşündüğü bir ilacı kullanmaya kalkmasıdır.Vagen ,rahim ve tüpler birbirine bağlı organlardır.Açıldığı yer yumurtalıklar ve karın içidir.Enfeksiyon buralara sıçrarsa sonuçları felakete gidecek durumlar oluşabilir.Kısırlığın ana sebepleri arasında tüp tıkanıklıkları ve karın içi iltihapları çok önemli bir yer tutar.Ayrıca akıntı hem kişisel olarak kendinizi kötü hissetmenize yol açar hem de cinsel hayatınız bundan olumsuz etkilenir.

Tedavide uygun antibiotikler, antimikotikler, vagen flora düzenleyicileri,lokal hormon fitilleri etkene göre tercih edilir ve tam doz uygulanır.Tedavi kolaydır acı vermez. Eğer rahim ağzında yara varsa bu enfeksionun tedavi edilse de nüks etmesine ve sürekli akıntı ve koku şikayetinin bir türlü iyileştirilememesineyol açar. Bu durum hayal kırıklığı yaratır ve kişide ben bu durumdan kurtulamayacağım hissi verir.Halbuki bu yaraları krio, lazer veya koter ile tedavi etmek son derece başarılı ve tatmin edici sonuçlar verir .Yine normal doğumlar sonrası oluşan yırtıklarda sürekli dışarıdan vagene üzellikle tuvalet sonrası yıkanırken mikrop girmesine yol açarak bıktırıcı enfeksionlara yol açarlar.Halbuki basit bir tamir hem bu enfeksiyonları azaltır hemde daha tatmin edici bir cinsel yaşam sağlar.Bu hem sizin hem de eşiniz için geçerlidir. 

Vagende normalde faydalı olan mikroplar da vardır. Bunlar vagen florası olarak adlandırılır. Herhangi bir sebeple kullanılan geniş spektrumlu antibiotikler vagen florasını bozar.Bu durum bilhassa mantar enfeksionlarına zemin hazırlar. Ayrıca kemoterapi, radyoterapi alan kanser hastaları ve immün sistemi zayıf(lösemi vs) kişilerde sık sık vagenit görülür.Diabet yani şeker hastalığı vaginal mantar enfeksionlarına zemin hazırlar.Kortizon kullanımı, çok dar giyecekler, ıslak mayo,sentetik iç çamaşırları vagenin çok sık sabunla yıkanması(vagen ph 5.5 olan sabunlarla veya likid jellerle yıkanabilir),genital hijyene dikkat edilmemesi de enfeksionlara zemin hazırlar.Kefir içmek barsaklarımızı düzenlediği gibi vagenit oluşumunuda bir dereceye kadar flora düzelmesine katkıda bulunarak olumlu yönde etkileyerek engeller.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Osman  Özyurt

Op. Dr. Osman ÖZYURT, 6 Mayıs 1970 tarihinde Rize - Ardeşen'de doğmuştur. 1975-1983 yılları arasında Ardeşen'de ilk ve orta öğrenimini, 1983-1986 yılları arasında ise Trabzon Lisesi'nde lise öğrenimini tamamlamıştır. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1992 yılında başarıyla mezun olmuş ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Süleymaniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde yapmış ve 1997 yılında  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  1997-1999 yılları arasında Harita Genel Komutanlığında askerlik vazifesini yerine getirmiş olan Op. Dr. Osman ÖZYURT, 1999 yılında ihtisasını da almış oluğu Süleymaniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ürojinekoloji, Colposkopi, Histereskopi departmanında 3 yıl  görev yapmıştır. Bu sırada sayısız Laparosko ...

Etiketler
Genital hijyen
Op. Dr. Osman  Özyurt
Op. Dr. Osman Özyurt
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube