Doğumun başladığını nasıl anlarız? işte yanıt.

Doğumun başladığını nasıl anlarız? işte yanıt.

     Merhaba. Bugün çok daha farklı bir konudan bahsedeceğiz! Siz sordunuz (100lerce kez J) biz cevaplayacağız. Doğumun başladığını nasıl anlarım? Bakalım nelere dikkat etmeliyiz? Ne zaman hastaneye gitmeliyiz? Arabamızı kaçıncı haftada direkt evin içine park etmeliyiz. Haydi başlayalım!

            Doğum, sıklıkla 37-42. Haftalar arasında gerçekleşir. 37. Haftayı doldurmuş gebeliklere ‘Term gebelikler’ diyoruz. Doğumun başladığını gösteren bulgular nelerdir? Aslında birçok farklı şekilde fark edilebilir ama en önemlileri; Alt sırt ağrısı ve karnınızda hissettiğiniz kramplarda artma, suyunuzun gelmesi, nişan gelmesi denilen, hafif kanlı bir mukus kıvamında akıntı fark etmeniz ve en önemlisi karnınızda kasılma yani kontraksiyonlar hissetmeniz! Düzenli şekilde başlayan ve belirli aralıklar ile tekrar eden kasılmalar bizim için önemli.

            Peki bu ağrılar yalancı doğum ağrıları olabilir mi? Evet. Peki nasıl ayırt etmeliyiz? Öncelikle gerçek doğum ağrıları giderek sıklığı artacak şekilde birkaç dakikada bir tekrar eder. Aynı şekilde gerçek doğum ağrıları istirahat edince geçmez ve yineleyecektir, şiddeti de artacaktır. Ve son olarak daha çok sırt ve önde ağrı hissetmeniz çantaları toplamak, eşinizi arabayı ısıtmaya göndermek için size yardımcı olabilir Ağrılarınızın kaç dakikada bir tekrar ettiğini ve ne kadar sürdüğünü not etmeniz faydalı olabilir. Bizim için önemli. Haberleştiğimizde bunu soruyorum, cevap alamıyorum.
            Hep söylediğimiz gibi, kanamanız olursa, suyunuz gelirse, 1 saat içerisinde 6 dan fazla kasılma hissederseniz ve ağrılarınızın sıklığı giderek artarsa sizi hastaneye davet edeceğimizi bilmekte fayda var... Muayene ile bebeğinizin genel durumunu, kasılmalarınızı ve açılma durumunu değerlendirip planlama yapıyoruz. Planımız normal doğum ise farklı, sezaryen ise farklı şekilde hazırlıklar yapıyoruz. Ve en önemlisi yanlış alarm değil ise Artık hazırsınız. Hastanedesiniz, güvendesiniz... Sabırla bekleyeceğimiz güzel bir süreç başlıyor olacak. Ama yanlış alarmmış diye de üzülmeyin... Eşiniz yine arabaya koşuyor kapıya kadar da arabayı getiriyor, valiz çanta poşet hepsi de kendilerinde, biz rahatız.

Bu makale 11 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Özgür Kan

1986 yılında Ankara’da doğdum. Ortaokul ve lise eğitimimi Ankara Gazi Anadolu Lisesi’nde tamamladım. 2004 yılında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlayan tıp eğitimimi 2010 yılında bitirdikten sonra, 2011 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimime başladım.             2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin üreme tıbbı ve endokrinolojisi alanında önde gelen üniversitelerinden biri olan New York Medical College’da klinik araştırma görevlisi olarak, ‘Fertilite preservasyonu’ yani doğurganlığın korunmasına yönelik tedaviler konusunda dünyanın sayılı bilim adamlarından Prof. Dr. Kutluk Oktay ile çalışma şansına sahip oldum. Bu sürede Prof. Dr. Oktay ile birçok araştırmada yer alma ve hasta değerlendirme fırsatı buldum.             2016 yılında uzmanlık eğitimimin ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Doç. Dr. Özgür Kan
Doç. Dr. Özgür Kan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube