Küretaj nedir? işte size yanıt.

Küretaj nedir? işte size yanıt.

Öncelikle küretaj sanıldığının aksine sadece gebelik sonlandırma işlemi değildir. Küretaj rahim içerisindeki dokunun özel ekipmanlar ile çıkarılmasıdır. Öncelikle bir muayene aleti ile rahim ağzınızı gözlemliyor ve sonrasında rahim ağzını yani serviksi genişletip küret ya da kanül adı verilen enstrümanlarla rahim içerisinden çıkarılacak olan dokuya ulaşıyoruz. Bu işlem hastane koşullarında anestezili ya da anestezisiz olarak gerçekleştirilebiliyor.
            Neden küretaj gereksinimi olabilir? Hem tedavi hem de tanı amaçlı olarak bu işlemi uyguluyoruz. Çünkü aldığımız doku patolojik olarak inceleniyor ve anormal büyüyen hücreler ya da ek problemler değerlendiriliyor. Rahimden gelen anormal kanama durumlarında uygulayabildiğimiz gibi, düşük ya da doğum sonrası rahim içerisinde parça kalması durumunda ve rahim iç dokusunu değerlendirmemiz gereken tüm durumlarda da bu işlemi başarı ile uygulayabiliyoruz.
            İşlemden önce sizin yapmanız gereken pek bir şey yok. Bazen rahim ağzınızın kendiliğinden bir miktar açılması için bazı ajanlar verebiliyoruz, aç gelme gerekliliğinizi ve tüm önerileri sizlere işlemden önce detaylı olarak anlatıyoruz.
            Bu basit işlem sonrası sizi bir süre hastanede gözlemliyoruz. Aynı gün içerisinde sizi normal hayatınıza dönmek üzere taburcu ediyoruz. Sıklıkla da 4-6 hafta içerisinde yeni adetinizi görüyorsunuz.
            İşlem sonrası bir miktar kramp tarzı ağrı olabileceğini anlatıyor ve basit ağrı kesiciler reçete ediyoruz. Vajinal lekelenmenin de bir süre devam edebileceği konusunda sizi bilgilendiriyoruz. İşte bu kadar. Aynı gün içerisinde hem tanı için parça almış hem de kanama ve şikayetinizi tedavi etmiş olduk.

Bu makale 11 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Özgür Kan

1986 yılında Ankara’da doğdum. Ortaokul ve lise eğitimimi Ankara Gazi Anadolu Lisesi’nde tamamladım. 2004 yılında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlayan tıp eğitimimi 2010 yılında bitirdikten sonra, 2011 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimime başladım.             2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin üreme tıbbı ve endokrinolojisi alanında önde gelen üniversitelerinden biri olan New York Medical College’da klinik araştırma görevlisi olarak, ‘Fertilite preservasyonu’ yani doğurganlığın korunmasına yönelik tedaviler konusunda dünyanın sayılı bilim adamlarından Prof. Dr. Kutluk Oktay ile çalışma şansına sahip oldum. Bu sürede Prof. Dr. Oktay ile birçok araştırmada yer alma ve hasta değerlendirme fırsatı buldum.             2016 yılında uzmanlık eğitimimin ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Doç. Dr. Özgür Kan
Doç. Dr. Özgür Kan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube