Gebelik ve sindirim sistemi hastalıkları

Gebelik ve sindirim sistemi hastalıkları
Gebelik ve Sindirim Sistemi Hastalıkları
Gebelikte en sık görülen sindirim sistemi rahatsızlıkları nelerdir?

Gebeliğin bulantı ve kusmaları (Hiperemezis gravidarum), kabızlık ve reflü özefajit
Gebelikte görülen kabızlığın sebebi nedir? Nasıl tedavi edilir?
Gebelikte artan progesteron hormonu barsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlığa neden olabilir. Posalı yiyecekler tüketilmeli, 
Düşük ve Düşük Tehdidi  ile Erken Doğum Tehdidi  gibi riskli bir durum yoksa hareketli olunmalıdır. Gerekirse hekime danışarak kabız ilacı kullanılabilir.
Reflü özefajit nedir?
Gebelikte artan progesteron hormonu ve büyüyen rahmin etkisi nedeniyle midedeki asitli yemek artıklarının yemek borusuna kaçması nedeniyle yemek borusunda yanma hissi oluşmasıdır.
Reflü özefajitte tedavi nasıl yapılır?
Yemek yenildikten sonra hemen yatılırsa reflü olur. Bu nedenle yatmadan önceki son 2-3 saatte yemek yenmemelidir. Sık ve az yemek yemek, yatak başının yükseltilmesi ve antiasit denilen ilaçlar kullanılabilir.
Diğer görülebilecek sindirim sistemi hastalıkları nelerdir?
Mide ve oniki parmak barsağı ülseri, apendisit, pankreatit, kolesistit (safra kesesi iltihabı), kolelitiazis (safra taşı hastalığı) gibi sindirim sistemi hastalıkları da nadir de olsa gebelikte görülebilir. Daha da nadir olarak, akut yağlı karaciğer, HELLP sendromu (HELLP sendromuna 
Gebelik ve Hipertansiyon  bölümünde değinilmiştir) ve viral hepatit gibi daha ciddi hastalıklar görülebilir. Akut yağlı karaciğer, HELLP sendromu ve viral hepatit (bulaşıcı sarılık) gebelikte çok ciddi seyreder. Bulgulardan biri de şiddetli bulantı-kusma olabilir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Cem Turan

Etiketler
Gebelikte sindirim sistemi hastalığı sebepleri
Prof. Dr. Mehmet Cem Turan
Prof. Dr. Mehmet Cem Turan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube