Hafta hafta gebelik: 27-40. hafta

Hafta hafta gebelik: 27-40. hafta

27.gebelik haftası 
Uterus(Rahim) göğüs kafesine doğru büyümeye devam eder. Karın boşluğunu dolduran uterus (rahim) göğüs boşluğuna baskı yaparak derin nefes almada zorluğa neden olabilir. Karında orta hatta pigmentasyon artışı (deri renginin koyulaşması) nedeni ile yukarıdan aşağıya doğru uzanan çizgi belirginleşmeye başlar. Doğumdan sonra bu değişiklik normale döner. 

Bebeğin başta beyin ve akciğer olmak üzere bütün sistemleri gelişmeye devam eder.Bebek göz açıp kapama hareketi yapabilir. 
Boyu ortalama 35 cm ağırlığı ortalama 900gr (600-1500 gr) civarındadır.

28-30.gebelik haftaları 
Üçüncü trimester (gebeliğin son 12 haftası) birinci ve ikinci trimesterde olmayan bazı sikayetler belirginleşebilir. Sindirim sistemine ait yakınmalar (kabızlık, reflü, hazımsızlık) ayak bileklerinde şişkinlik, kas iskelet sitemine ait yakınmalar ( kas krampları, bel ağrıları), bacaklarda varisler , hemoroid (basur) oluşabilir. 24-28. haftalar arasında gebeliğe bağlı ortaya çıkan şeker hastalığının tespiti için şeker yükleme testi yaptırılmalıdır. Ayrıca anne ve baba kan grupları belirlenmeli kan uyuşmazlığı söz konusu ise gerekli önlemler (indirekt coombs testi, anneye Anti-D immün globülin yapılması) alınmalıdır. 
Bu haftalarda bebek boyu ortalama 35cm(34-38cm) kilosu 1000 gr(800-1600 gr) civarindadır. 

30-34. gebelik haftaları 
Bu haftalarda bebek hareketleri anne tarafından daha belirgin olarak hissedilmeye başlar. Bebeğin anne karnında sağlıklı olduğunun iyi bir göstergesidir. Anne aç, yorgun, uykusuz olduğunda bebek hareketlerini azalmış olarak hissedebilir. Ayrıca bebek anne karnında 20-80 dk kadar uyuyabilir ve bu dönemdede anne bebek hareketlerini azalmış hissedecektir. Böyle bir durumda anne açsa birşeyler yiyip 10-15 dk yürüdükten sonra hafif sol yana yatar pozisyonda yeniden bebek hareketlerini takip etmelidir. İki üç saat geçtiği halde saatte en az 4-5 güçlü bebek hareketi hissedilememişse bebek iyilik halinin tespiti için hastaneye gidilmelidir. Bu haftalardan doğuma kadar olan süre içinde NST(Non stres test) bebek iyilik halinin saptanması için sıkça uygulanan bir yöntemdir. 
Vajinal bir akıntı hissedildiğinde de mutlaka hastaneye gidilmelidir. Az miktarda da olsa bu akıntının sebebi gebelik kesesi içindeki sıvının dışarıya sızması (amniyos mayi) olabilir. 
Bu haftalar arasında bebek boyu ortalama 42cm bebek kilosu 1600gr (1300-2700gr) civarındadır. 

34-40 gebelik haftaları 
Bu haftalardan itibaren kasılmalar daha belirgin ve sık olarak hissedilmeye başlanır. Bu kasılmalar muhtemelen kısa süreli, düzensiz, rahim ağzında açılmaya - rahim ağzı uzunluğunda kısalmaya neden olmayan ve belirgin bir rahatsızlığa neden olmayan yalancı doğum sancıları - hazırlayıcı kasılmalardır.NST (Non Stres Test ) ile saptanabilir. Ultrasonografik olarak yada bimanuel muayene( elle muayene) ile rahim ağzında açılma olup olmadığı kontrol edilir. 

Ağrılı olup olmadığına ve miktarına bakılmaksızın bu haftalarda ortaya çıkan her türlü vajinal kanama olduğunda mutlaka hastaneye gidilmelidir.Bu kanama plasentanın(bebeğin eşi) doğum kanalı üzerine yerleşmesinin, olması gerekenden önce ayrılmasının bir bulgusu olabilir. Hatta bu kanama bebeğin göbek kordonundan geliyor bile olabilir. Bütün bu durumlarda anne ve/veya bebek hayatı tehlikeye girebilir. 
Bu haftalarda dikkat edilmesi gereken konulardan biride annenin kan basıncı değerleridir. Gebeliğe bağlı yüksek tansiyon zamanında tanınmaz ve tedavi edilmezse anne ve/veya bebek hayatı açısından son derece ciddi sonuçlara neden olabilir. Ayak bileklerinde şişkinlik olması normal gebelik bulgusu olarak kabul edilir ancak ellerde ve yüzde belirgin şişkinlik oluşması, ayaklardaki şişkinliğin aniden artması, şiddetli başağrısı, görme problemleri , karın ağrısı bulantı kusma olması durumunda gebelik zehirlenmesi (preeklamsi) olabileceğinden mutlaka hastaneye gidilmelidir. 

Bebek hareketleri bu haftalarda da bebeğin iyilik halinin bir göstergesidir. 

36.haftadan itibaren haftada bir kez kontrole gidilmelidir. 

Doğumların 4'te 3'ü 38-41. gebelik haftaları arasında meydana gelir. Geri kalanların 5'te 1'i 41. hafadan sonra 5'te 4'ü de 38. haftadan önce meydana gelir. 

Her ne kadar miadında gebelik 37.ve 41. gebelik haftaları arasında kabul edilsede genel olarak 36. gebelik haftasını tamamladıktan sonra doğan bebekler prematür olarak kabul edilmezler ve bunları doğum sonrası yoğun bakıma ihtiyaç duyma olasılıkları çok düşüktür. 
 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sait Halil

Op. Dr. Sait HALİL, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1995 - 2000 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2001 - 2002 yılları arasında Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastanesi Yardımcı Üreme (TÜP BEBEK) Teknikleri Bölümü'nde ve 2002 yılı sonrasında Memorial Hizmet Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Sait HALİL, mesleki çalışmalarına şu anda Bahçelievler'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, İstanbul Tabip Odası, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, Türk Perinatoloji Derneği, Rotary İnternational ve İnternational Society of Ultrasoun in Obstetrics and Gnecology (ISUOG) gibi birçok derneğe üyedir. ...

Etiketler
Gebelik haftaları
Op. Dr. Sait Halil
Op. Dr. Sait Halil
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube