Gebelik ve omega-3 desteği

Gebelik ve omega-3 desteği

Aslında hepimizin tüm hayatımız boyunca Omega-3 e ihtiyacı vardır. Özellikle gebelik süresince ve emzirme dönemimde daha fazla ihtiyacımız olmaktadır. Gebe olduğumuzda, omega -3 bebeğimizn beyin , göz ve sinir sistemi gelişimi açıcından daha fazla önem teşkil etmektedir. Bebeğin doğumundan sonra ise beyin gelişimini ve immün sistemini desteklemeye devam eder; ayrıca anne için de doğum sonrasında iyileşme sürecinde yardımcı olur.

OMEGA-3 ESANSİYEL YAĞ ASİTLERİ NEDİR?

Omega-3 yağ asitleri uzun zincirli poliansature yağ asitleri ailesinin üyesi olup , vücudumuz tarafından üretilmediği için diyetle veya ek destek ürünlerle almamız gerekmektedir.

Araştırmalar iki önemli omega -3 olan EPA( eicosapentaenoic acid) ve DHA (docosahexaenoic acid ) üzerinde durmaktadır. EPA ve DHA doğal olarak birlikte bulunmalarının yanında herbirinin ayrı ayrı faydaları bulunmaktadır. EPA ve DHA kalp, bağışıklık sistemi, inflamatuar yanıt , bilişsel fonksiyonlar, eklem hareketliliği, beyin, cilt ve göz sağlığı ile ilişkili yararlı etkilere sahiptir.

HANGİ YİYECEKLERDE OMEGA-3 YAĞ ASiTLERİ BULUNUR (EPA+DHA)?

En iyi EPA ve DHA kaynakları somon , ton balığı , sardalya , uskumru,hamsi gibi soğuk su balıklarıdır.(konserve yerine paketlenmiş olanlar ). Çoğu insan haklı olarak balıklarda olabilecek toksinler ve civa içeriği nedeniyle özellikle gebellik döneminde endişelidir.Bu sebepten dolayı saflaştırılmış balık yağı destek ürünleri kullanılması da önerilir. Ayrıca ceviz ,keten tohumu, avakado, yumurta, semizotu da önemli omega-3 kaynağıdır. Özellikle balık karaciğerinden yapılmayan, balık gövdesinden üretilen omega-3 destek ürünlerini tüketmek güvenli olabilir ( Balık karaciğeri A vitamini içerdiği için.) Ayrıca gebelikte midye veya çiğ balık tüketmemeye özen göstermeliyiz ( Midye Hepatit A riski taşıyabileceği için). 

OMEGA -3 NEDEN ÖNEMLİ ?

Yeterli omega-3 alımı vücudumuzdaki prostaglandin dengesi için vazgeçilmezdir.Prostaglandinler ; kan basıncı , kan pıhtılaşması, sinir sistemi gelişimi ,kognitif fonksiyonlar , inflamatuar ve alerjik yanıt,böbrek fonksiyonları ve mide-barsak sistemi üzerinde ve diğer hormaonların üretiminde önemli bir rol almaktadır.

NEDEN GEBELLİKTE BU KADAR ÖNEMLİ ?

Omega-3 DHA gebelikte bilinen en önemli omega-3 tür; çünkü beyin, retina ve sinir sistemi gelişiminde kritik rol almaktadır.Son zamanlarda yapılan çalışmalarda özellikle DHA, bilişsel fonksiyonlar, görme yeteneği ve beyin gelişiminde önemli yer tutmaktadr.

Beyin gelişimi özellikle son trimestrde (son 3 ayda ) ve doğumdan sonraki ilk iki yılda hızlı ve kompleks bir ilerleme gösterir. Bununla birlikte gebeliğinde omega -3 tüketen annelerin daha sağlam bağışıklık sistemleri olduğu ortaya koyulmuştur. Yani sadece bebeğimiz için değil, annenin sağlığı için de çok önemlidir. Gebelik sonuçları, doğum sonrası duygu durumu ve iyileşme sürecinde olumlu etkileri gösterilmiştir.

GÜNLÜK NE KADAR İHTİYACIMIZ VAR ?

Gebelikte ve emzirme döneminde günde en az 300 mg DHA aldığımızdan emin olmalıyız.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Seher Sarı

Op. Dr. Seher Sarı,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almiştir.İ htisasını ise,Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi,Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

 Op. Dr. Seher Sarı,mesleki çalışmalarına ise şu an Liv Hospital Samsun'da devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Omega3
Op. Dr. Seher Sarı
Op. Dr. Seher Sarı
Samsun - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube