Gebelik ve bel ağrısı

Gebelik ve bel ağrısı

Gebelik sırasında genelde bel ağrısı çok görülür. Fazla telaşlanacak bir durum değildir. Kilo alıyorsunuz ve vücudunuz yeni bir şekle giriyor. Hormonlarınız, vücudunuzdaki eklem ve bağlarınızı gevşetiyor. Fakat kendinizi çok sıkmanıza gerek yok. Bu ağrıları gidermek için düzgün duruştan egzersize ve hatta masaja kadar giden seçenekler vardır. Gebelik sırasındaki bel ağrısı sürpriz değildir ancak bunu kabullenmeniz gerektiği anlamını da çıkarmayın. Bazen hafif ama sürekli bir bel ağrısı erken doğumun işareti de olabilir. Şiddetli bir bel ağrısı beraberinde vajinal kanama ya da akıntı da varsa müdahale gerektiren başka sorunları düşündürebilir. Bu durumda hemen doktorunuza haber vermeniz gereklidir. Ağrılarınızı öncelikle doktorunuza anlatın ve kas ağrısının dışında, altında başka bir problem yatıp yatmadığından emin olun. Bel ağrısını azaltmak için sırasıyla yapacağınız şeyler şunlardır;

Öncelikle duruşunuzu düzeltin. Bebeğiniz büyüdükçe ağırlık merkeziniz öne doğru yer değiştirir. Ancak siz bunu bir şekilde dengelediğiniz için öne doğru düşmekten kurtulursunuz. Belinizin alt kısmındaki kasları fazla kastığınız için bel ağrısı çekersiniz. İyi bir duruş için kalçanızı sıkın, omuzlarınızı geriye ve aşağıya doğru çekin ve dik durun. Dikkatli bir şekilde oturup kalkın. Ayaklarınızı hafifçe yukarı kaldırarak oturun ve bacaklarınızı çaprazlamayın. Sırtınızı destekleyen bir sandalye tercih edin. Pozisyonunuzu sık sık değiştirin ve uzun süre ayakta durmaktan kaçının. Eğer durmak zorunda da kalırsanız bir ayağınızı tabure veya basamağa koyarak dinlendirin. Yan tarafınıza yatın. Sırtüstü değil, yan yatın. Bir yada iki dizinizi bükün. Bunun için bir yastığı dizlerinizin arasına, bir yastığı da karnınızın altına alabilirsiniz.  Hatta uzun tek bir yastığı da bu şekilde kullanabilirsiniz. 

Uygun şekilde eşya kaldırın. Küçük bir eşyayı kaldırırken bile çömelin ve bacaklarınızla kalkın. Ayak bileklerinize doğru eğilmeyin ve belinize yüklenerek eşya kaldırmayın. Ani hareketlerden kaçının ve başınızın üzerindeki yüksekliklere kollarınızı uzatmayın.  Sınırlarınızı bilin ve ağır eşya yâda çocukları taşımaya kalkışmayın. Doğru kıyafet giyin. Alçak topuklu ve ayak kavsini destekleyen ayakkabı kullanın. Düşük belli ve destekleyici kemerli hamile pantolonlarını giyebilirsiniz. 

 

Sırtınıza sıcak, soğuk uygulama yâda masaj yapın. Sırtınıza sıcak uygulayın. Ilık su dolu küvete girebilirsiniz yâda sıcak su şişesi veya ısınmış yastık kullanabilirsiniz. Bazı kadınlar sıcak yerine soğuktan daha çok fayda görebilirler. Sırtınızı ovalamak da işe yarayabilir. Bunun için birine rica etmeniz gerekecek. Zinde olun. Düzenli egzersiz sırtınızı kuvvetli yapacaktır ve bu da gerçekten bel ağrınızı hafifletecektir. Doktorunuzun onayı ile yürüyüş yapın, yüzmeye gidin ya da bisiklet çevirin.

 

Kalça çevirme egzersizleri yapmaya çalışın. Dizinizin altına elinizi koyarak eğilin ve diz kapaklarınızla başınız ve sırtınız aynı doğrultuda olsun. Karnınızı içinize çekin ve omurganızı yukarı doğru kabartın. Bu pozisyonda birkaç dakika kalın, sonra karnınızı ve sırtınızı gevşetin. Üç veya beş defa tekrarlayın. Daha sonra bu sayıyı 10 a kadar çıkarmaya çalışın. Diğer germe egzersizleri için doktorunuza danışın.  Destekleyici tedavileri düşünün. Bazı kadınlar masaj terapilerinden fayda görürler. Her ne kadar bu tekniklerin etkili bir tedavi sağladığı konusunda kanıtlar yoksa da biraz rahatlattığı ve en azından gebelik sırasında zararsız olduğu için tercih edilebilirler. Gebelik sırasında asetaminofen güvenilir bir ilaç olmasına rağmen aspirin, ibufren gibi diğer ağrı kesiciler güvenilir değildir. Ağrılarınız için herhangi bir ilaç almadan önce mutlaka doktorunuza danışın. 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube