Gebelikte gribal enfeksiyonlar


Gribal enfeksiyonlar virus kaynaklıdır.Ağız burun yoluyla, yakın temasla bulaşır.
Bulaştıktan 2-3 gün sonra; halsizlik, baş ağrısı,boğaz ağrısı, kas ,eklem ağrıları, burun akıntısı, yüksek ateş, üşüme şeklinde bulgu verir.
Yaklaşık 1hafta-10 gün içinde kendiliğinden geçer.
Gebelikte vücut direnci düştüğü için gribal enfeksiyonlar daha kolay bulaşmasına, daha uzun ve ağır seyretmesine rağmen; düşük, erken doğum ya da sakatlığa yol açmaz.
Bu dönemde istirahat, bol miktarda sıvı tüketimi, protein ağırlıklı beslenme önerilir.Yüksek ateş olursa parasetamol gurubu ateş düşürücüler kullanılabilir, gebe yeterli beslenemiyorsa vitamin desteği verilebilir.
Tüm bu destek tedavisine rağmen semptomlar 3 günden sonra giderek ağırlaşıyorsa, 1 hafta-10 günden daha uzun sürüyorsa, gribal enfeksiyon üstüne sekonder bakteriyel enfeksiyon( sinüzit, tonsillit, pnömoni) oluştuğu düşünülüp muayene sonrası gerekli görülürse antibiyotik tedavisi verilebilir. Ağır seyirli enfeksiyonlarda hastaneye yatış gerekebilir.
Astım hastası , diyabet hastası,kalp hastası gebelerde daha ağır seyrettiği için, kalabalık ortamda çalışan gebelere daha sık bulaşabileceği için bu gurup gebelere grip aşısı önerilmelidir. Grip aşısı canlı aşı olmadığı için 3. ay itibari ile gebeler aşılanabilir.