Doktorsitesi.com

Smear Testi hangi yaşlar arasında yapılmaya başlanmalıdır?

Op. Dr. Zehra Koçer
Op. Dr. Zehra Koçer
27 Eylül 2016340 görüntülenme
Randevu Al
Smear Testi hangi yaşlar arasında yapılmaya başlanmalıdır?

Smear testi, kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanserinin erken tanısında kullanılan bir tarama testidir. Rahim ağzı kanserinde, smear testi ile daha henüz yeni başlamış olan hücresel değişikliklerin tesbit edilmesi ve erken tanı konulması hayat kurtarıcıdır.

Vaginal muayene sırasında, uterusun en alt noktası olan rahim ağzından plastik yumuşak bir fırça yardımıyla hücrelerin alınması ve içinde hücreleri koruyan özel bir sıvı bulunan saklama kabına konularak patolojik incelemeye gönderilmesi işlemidir. Test için örnek alınması yalnızca birkaç dakika sürer ve ağrısız bir işlemdir.

Aktif cinsel hayat başladıktan sonra, 21-65 yaş aralığı içerisinde yılda 1 kez smear testi yapılması önerilmektedir. 30 yaş ve sonrasında smear testi, HPV (human papilloma virüs: cinsel yolla geçip yıllar içerisinde rahim ağzı kanserine yol açabilecek bir virüs) taraması ile birlikte yapılabilir.

Sağlıklı bir sonuç alabilmek için smear testinin alınacağı günün öncesinde, son 48 saat içinde cinsel ilişki, spermisid kullanımı, vaginal tedavi veya hijyen amaçlı ovül, fitil, krem, duş uygulaması olmaması önemlidir.

 

Etiketler

Smear testinde polimorf nüveli lökositSmear testinde tanıSmear testi ne için kullanılırSmear test sonucuna göre nasıl bir tedavi görülmeliSmear testi kaç yaşında yapılırSmear testi yaşı

Yazar Hakkında

Op. Dr. Zehra Koçer

Op. Dr. Zehra Koçer

Op. Dr. Zehra KOÇER, 18 Eylül 1967 tarihinde Kıbrıs’ta doğmuştur. Lefkoşa Türk Maarif Koleji’ni bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır