Fitokimyasallar

Fitokimyasallar

FİTOKİMYASALLAR

Sebze, meyve, tahıl ve baklagiller, sağlığı koruyan ve yasama zindelik katan binlerce kimyasal madde içermektedir. Tek başlarına besin özelligi taşımayan bu maddeler

"fitokimyasallar" olarak adlandırılmaktadır. Giderek yaygınlaşan sağlık problemleri ; kanser, kardiyovaskiiler sorunlar, hipertansiyon, hormonal bozukluklar ve diyabet gibi sorunların çözümünde fitokimyasallar önemli görev üstlenmektedirler.

Hangi besinlerde bulunur? 

Turuncu sebzeler, brokoli, karalahana, karaturp:  ''İsothiocyanates '' olarak adlandırılan fitokimyasal grubunu içerirler. Serbest radikallerin hücrelere verdiği zarara engel olarak birçok kanser türüne karşı koruyucudurlar.

Yeşil ve siyah çay , kakao : ''Catechins , epicatechins'' grubu fitokimyasalları içerirler. Kılcal damarların genişlemesini sağlarlar, beyine ani kan sıçramasını önlerler ve insülin duyarlılığını artırırlar.

Çilek, kırmızı şarap, yaban mersini : ''Antocyanin '' isimli fitokimyasallar sayesinde kanser hücre oluşumunu ve çoğalmasını engellerler, insülin duyarlılığını artırırlar ve sinir sistemini koruyucu etkileri bulunmaktadır.

Soya fasulyesi, soya sütü, tofu : ''Isoflavones'' fitokimyasalları içermektedir. Kan basıncını düşürmeye yardımcı olup kalp hastalıklarına karşı korurlar. Kan damarlarının genişlemesine yardımcı bir fitokimyasal grubudur.

Üzüm ekstresi, üzüm suyu, kırmızı şarap, kakao, yer fıstığı : ''Proantocyanin ,resveratrol ''grubu fitokimyasallar sayesinde LDL ( kötü huylu kolesterol ) oksidasyonunu ve inflamasyonu önlerler.

Soğan, sarımsak, pırasa, zeytin, yeşil soğan : ''Sulfides, thiols '' içerirler. LDL kan seviyesini düşürmeye yardımcı olurlar. Kansere karşı koruyucudurlar.

Havuç, domates, turuncu, yeşil ve kırmızı meyve ve sebzeler : '' Carotenoids ( lycopene ve betakarotene) '' içerdikleri için serbest radikallerin zararını engeller ve kansere karşı koruyucudurlar.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Bilge MERAL KOÇ

Etiketler
Kanserden koruyucu gıdalar
Dr. Öğr. Üyesi Bilge MERAL KOÇ
Dr. Öğr. Üyesi Bilge MERAL KOÇ
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube