Hamilelik döneminde maruz kaldıklarınıza dikkat edin

Hamilelik döneminde maruz kaldıklarınıza dikkat edin

Bebeğimizin temiz, sağlıklı bir ortamda  büyümesini elbette ki çok isteriz.  Tabiîki   hiç birimizin   gönlü bebeğimizin  rahim içinde ,çöplük  dolu bir ortamda  büyümesine razı olmaz. Hamilelik sürecinde maruz kaldıklarımız;  kirlilik , yediklerimiz , içtiklerimiz , stres bebeğimize sağladığımız ortamı belirler. Plasenta anne ve bebek arasında köprü vazifesi görür ve besinleri filtre ederek annenin yediği , içtiği her şeyi geçirir. Yani sadece genler değil , gebelik döneminde maruz kaldıklarımız , davranışlarımız tercihlerimiz de çocuğumuzun  ileride hangi hastalıklarla mücadele edeceğini , zekasını , gelişimini belirleyecektir. Öyleyse  sorumluluğumuzu yerine getirme ve   bebeğimize sağlıklı bir ortam sağlamanın tam zamanı .

TOKSİNLERDEN ARININ. Plasenta, besinlerin  ve aynı zamanda toksin maddelerin anneden bebeğe geçmesini sağlayan filtre görevi görür. Eminim bebeğinizi rahim içinde çöplüğü andıran bir ortamda büyütmek istemezsiniz. Hamile kalmaya karar verdiğiniz yada hamile kaldığınız anda toksinlerden uzak durmanızı şiddetle öneririm. Köşe bucak kaçılması gereken toksinler;

1.SİGARA .İçmemek yetmiyor , sigara içilen ortamlarda da bulunmamaya özen gösterin. Pasif içicilikte en az diğeri kadar bebeğiniz için tehlike arzeder.

2.ALKOL. Alkolün sınırları tartışıla dursun , hamilelik sırasında azda olsa  asla  tüketilmemelidir. Az alkol  bile  bebeğin gelişmekte olan beyin hücreleri  üzerine toksik etki yapar.

3.ESRAR & UYUŞTURUCU MADDE.

4.METİLATLAR. Sosis, salam , sucuk gibi şarküteri ürünlerde bulunan bu toksik maddeler bebeğin DNA ‘sı üzerine olumsuz etkiler yapar.

5.BİSFENOL-A. Sert  plastik şişelerde bulunur. Cam mutfak araç gereçleri hayatın her dönemi olduğu gibi  özellikle bu dönemde   daha   tercih edilmelidir.

6.RADON. Bu radyoaktif element teknolojinin bol kullanıldığı   modern evlerde   bulunur. Evin düzenli havalandırılması önemlidir.

7.TEREBENTİN VE BOYA GİBİ AEROSOLLÜ ÜRÜNLER. Evin boya , badana işi biraz bekleyebilir. Hatta emziklilik döneminde bile acele etmeyin. Anne sütü ile bile bebeğinize taşınabilir.

8.AĞIR METALLER. Hamilelikte maruz kaldığınız civa, kurşun gibi ağır metaller bebeğinizin beyin , sinir sistemini olumsuz etkiler. Bu sebeple civadan zengin derin su balıklarından uzak durulmalıdır. E peki Omega 3 ihtiyacımız ne olacak? Özellikle ağır metallerden arındırılmış Omega 3 suplement takviyeleri  daha sağlıklıdır . Planlı gebeliklerde en az 6 ay öncesinden  diş doktorunuzu  ziyaret edip diş bakımı  ve dolgularını   yaptırın. Hamilelik sırasında bebeğiniz doğana kadar dolgu yaptırmaktan kaçının.

9.RADYASYON. Bebeğinizi radyasyonun olumsuz etkilerinden korumak için bu dönemde X ışınları ve radyasyonun diğer formlarından uzak durun. Radyasyon bebeğin gelişen hücre DNA’sını  değiştirir. Uçakla seyahat etmeyi  bu dönem tercih   etmeyin. TV karşısında uyumayın. Uzun süre TV seyretmeyin , uzun süre bilgisayar başında vakit geçirmeyin. Cep telefonunuzu mümkün olduğunca uzağınızda tutun. Gece uyurken baş ucunuzda cep telefonunuzun açık konumda olmamasına özen gösterin.

10.GIDA KATKI MADDELERİ. Günümüzde maalesef katkı maddesi içermeyen bir gıda neredeyse kalmadı. Raf ömrü olan her gıdanın içerisinde farklı oranlarda katkı maddesi olduğunu biliyoruz .Ancak yediğiniz besinlerle gelen katkı maddeleri plasenta ile doğrudan bebeğinize geçer. Bu sebeple özellikle bu dönemde  doğal, organik  beslenmeye özen gösterin. 

 

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Bahar Demirkıran

Etiketler
Bebek
Dyt. Bahar Demirkıran
Dyt. Bahar Demirkıran
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube