Koruma programı

Koruma programı

Düzenli diyet yapıyorum, kilomu veriyorum fakat bir süre sonra tekrar geri alıyorum. Korumam mümkün değimli ; herkesin sorduğu önemli bir soru kilomu koruyabilirmiyim? Sağlıklı bir diyet programı ile verilen kiloların korunması ve daha sonra almadan hayatın sürdürülmesi mümkün ve korumak hiçte zor değil…

1. Sağlıklı bir diyet programı ile zayıflarsınız mide kapasiteniz küçülür. Belli bir beslenme alışkanlıkları artık kazanmışsınızdır. Aşırı beslenmeden düzenli beslenmeye geçtiniz bunu sürdürmeliyiz. Bunun için yalnızca öğrenmeniz gerekenler ; Sağlıklı beslenerek, verdiğim kiloları muhafaza ederek 1- 2 haftamı geçirdim. Bir davete katılarak aşırı yemek yedim veya sinirlendim aşırı yemek yedim. Eyvah ben ne yapacağım işte bu gibi durumlarda ne yapabileceğimizi bilmeliyiz. Paniklemeden pratik bilgiler edinip metabolizma hızlandırma tekniklerini öğrenmeniz gerekir. Bu gibi durumda; alınan fazla enerjinin yağa dönüşmesi 24 saati bulur. Hemen ertesi gün içtiğiniz su ve protein miktarını artırıp karbonhidratı azaltırsanız artan protein metabolizmanızı hızlandırıp alınan fazla enerjinin yağa dönüşmesini engelleyebilirsiniz.

2. Yukarıda belirtiğim gibi bir çok metabolizma hızlandırma teknikleri öğrenmeniz gerekmektedir.

3. unutulmaması gereken bir şey var. Beslenme de yasak diye bişey yoktur. Şu soruyu sorabilirmisiniz kiloları verdim sağlıklı beslenmeyi öğrendim peki ben kızartma, hamburger, pizza, kuruyemiş, salamura besinleri tüketemiyecekmiyim. Tabiki tüketebilirsiniz. Önemli olan bu yiyecekleri vücudumuza zaman vermeden ne sıklıkla tüketebileceğimizi öğrenmek olmalıdır. 

 

Diyet yapıldığında fazla kilolarından kurtulamayan kişilerin başlıca sorununun metabolizmalarının yavaş çalışmasıdır.“Metabolizmanın ne durumda olduğu kan tahlili sonuçlarından öğrenilir. Kan şekeri düşükse, vücudun ihtiyacı olan enerjiden daha düşük bir enerji alındığı zaman, kan şekerini kontrolünde dengesizlik olur.Uuzn süreli yapılan şok diyetlerde vücuda zarar verir.Kan şekerindeki ani iniş çıkışlar metabolizmayı yavaşlatıp, kilo vermeyi durdurur”.

Metabolizmayı hızlandırmak için diyet programını takip edenler, mutlaka günde 2,5 – 3 litre su içmeli ve kaliteli protein tüketmeliler. Kaliteli protein ihtiyacının karşılanması içinse haftada iki kez yumurta, iki – üç defa balık, kırmızı et (haftada iki defa ), haftada 3 defa tavuk yemek gerekiyor.Beslenme şeklinin en yoğun Sabah sabah kahvaltısı olacak şekilde düzenlenmeli.Aynı zamanda bir günde üç esas öğün ve üç ara öğün yemenin zayıflamaya olumlu etkisi vardır.Günümüzde kilosundan şikayetçi olan hemen herkes çevresinden duyduğu farklı diyetleri defalarca deneyerek, metabolizmasını bozuyor. Diyet yapıp metabolizmasını bozmuş bir kişinin, vücudunun vitamin-mineral dengesi bozduğu için, zayıflama mümkün olmamaktadır.“Bu noktada ısrarcı olmak yerine, bir süre diyet yapmayı bırakıp, bütün besin gruplarından dengeli olacak şekilde beslenilmesi gerekir.. Bu sayede vücudun eksikleri yerine konulur ve daha sonra yeniden sağlıklı bir diyet programı sürdürülebilir.”

Diyeti koruma yöntemleri
Kiloyu korumanın sırrı, protein ve karbonhidrat dengesinde yatar.“Alınması gereken toplam kalori miktarı içerisinde karbonhidrat ve protein dengeli olduğu sürece kilo almazsınız” bunu da proteinlerle karbonhidratların gün içindeki dağılımını eşit tutmaya dikkat etmek anlamına gelir.Gün içinde hiç protein almayıp, sadece karbonhidrat ile beslenirseniz kilo alıyor, proteini arttırıp karbonhidratı azaltırsanız, zayıflamaya devam edersiniz.Kişinin kilo vermesinde en büyük etken metabolizmayı yormamak ve aktif tutmaktır.Diyet öncesinde sağlık kriterleri mutlaka saptanmalıdır Kan tahlillerine göre;Diyet ayarlanmalı buna göre: Demir eksikliğinin olup olmadığı, Guatr probleminin protein eksikliğinin İnsülin salgısı durumu (hiperinsülinemi; insülinin fazla salgılanması, hipoinsülinemi; az salgılanması durumu) araştırılarak metabolizmayı aktif tutacak şekilde bir diyet uygulanmalıdır. Böylelikle uygulanacak diyet programı ile kişinin ayda 4 – 6 kg. vermesi sağlıklıdır.

Koruma programının önemi
 

Diyet yaptınız, dilediğiniz kadar kilo verdiniz ve koruma programına geçtiniz. Koruma programını başarıyla uygularken bir gün aşırı yemek yediniz, içki içtiniz, yani her şeyi fazla kaçırdınız. Çok fazla endişelenmeniz gerekmiyor çünkü aldığınız bu yağlar vücut tarafından bir anda depolanmıyor. Bunun gerçekleşmesi 24 saat sürüyor.Eğer 24 saatten önce, normalde aldığınız su ve protein miktarını 1,5 katına çıkartıp, karbonhidratı minimuma indirirseniz yağlanmanın önüne geçebilirsiniz. Örneğin, yemeği çok kaçırdığınız günün hemen ertesi günü bol miktarda tavuk ,et ve balık tüketmenizde fayda var. Bu sayede arada sırada küçük kaçamaklar yapsanız da hayatınız boyunca ideal kilonuzu koruyabilirsiniz. Verilen kiloların vücuda oturması 1 yılınızı alır. Bu 1 yıl içerisinde beslenmenize dikkat etmeniz gerekir Verilen kiloların geri alınmaması için.

• Verdiğiniz kilolarınız korumak için

• Zayıflama döneminde içtiğiniz 3 litre suyu artık 2 lt. ye indirebilirsiniz fakat bunu altına düşerseniz yani suyu daha az içtiğiniz takdirde kilo alma durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz

• 1 günlük beslenmeniz en az 4 öğünden oluşan bir programdan oluşmalıdır, sabah, öğle 4-5 arası, akşam gibi gece öğünü de olabilir. Ama hiçbir zaman bütün gün yemek yemeyip sadece akşam öğünü yemek gibi bir hataya düşmeyin. Yine 4 ya da 5 öğünde yiyecek şekilde öğünleriniz ayarlamalısınız.

• Karbonhidratlar günlük öğününüzde 1 öğün karbonhidratlı yiyecek yiyip diğer öğününüzde protein ve sebzeyle dengelemelisiniz. Sabah normal kahvaltınızı yaptıktan sonra( 2 dilim ekmek, beyaz peynir, zeytin..), öğleyin, bir tabak makarna yada pizza yada hamburger menü veya pilav + et gibi bir karbonhidratlı menü yiyebilirsiniz bunu ardından aldığımız karbonhidratı dengelemek için akşam öğününde sebze, yoğurt salata ya da ızgara et salata ya da balık salata şeklinde dengelemeniz gerekiyor. Tekrar akşamleyin bir karbonhidratlı yiyecek daha yemeniz doğru olmayacaktır. Bu menüde haftanın 2 günü öğle ile akşamı yer değiştirmek yani karbonhidratlı menüyü akşama alıp proteinli menüyü öğleye almayı vücut kaldırabilir ancak sadece2 gün. Ara öğünlerde de sebze yenmelidir.

Çok yemek yediniz neler yapmalısınız?

• Her gün genellikle öğle öğünlerinde karbonhidrat alarak hayatınızı ve kilonuzu idare ettiriyorsunuz Fakat bir gün oldu ki sabah brunch'a davetlisiniz öğle işi işçin özel bir yere, akşam da yine abarttınız ve gün içinde 3 öğününüzdde karbonhidratlı yiyeceklerden karışık olarak yediniz günlük almanız gereken karbonhidrat miktarını bir hayli aştınız . Ne yapacaksınız?

• Unutmayın ki alınan fazla enerjiyi toparlamak mümkün alınan fazla enerjini vücutta yağa dönüşmesi 24 saat alır. Siz ertesi gün suyu 3 litreye çıkarırsanız ve ertesi gün yine arttırdığınız su miktarı ile birlikte öğlen akşam protein ağırlıklı( et, tavuk, balık) beslenirseniz karbonhidratı yok denecek kadar minimuma indirirseniz; diyette arttırılmış olan protein suyla birlikte metabolizmayı hızlandırır. Bigün önce alınan fazla karbonhidrat yağa dönüşmeden vücuttan atılır. Ancak bu aşırı kaçırmayı haftada bir yapabilirsiniz ve bu programı aşırı yediğiniz günün hemen ertesi günü uygulamalısınız.

• Fazla alkol alımından sonra alkolun yağa dönüşmemesi için ne yapmalısınız?

• Çok eğlenceli geçen özel bir davetin sonrasında alkol miktarını çok kaçırdınız.

• Sorun değil Vücuttaki fazla alkolun yağa dönüşmemsi ve vücuttan atılması için 3 şey yapılmalıdır.Alkolu vücuttan atan en önemli şey su,omega 3 (balık) ve yeşil sebzelerdir.(Bu sebzeler kabak,ıspanak,fasulye)

Alkol sonrası ertesi gün diyet programı

3,5lt su içmekle başlayın

SABAH: 1 Bardak süt 6 Kaşık müsli

ARA:1 Kivi

ÖĞLE:1 Tabak sebze (Kabak,ıspanak,fasulye,brokoli,) gibi yeşil sebzeler1 Dilim ekemek ( çok tahıllı ) Salata

ARA:2 Portakal

AKŞAM: 350 gr Balık veya somon ızgaraSalata

Ara: 4Kayısı (kuru ) + 1 Kivi

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Banu Kazanç

Etiketler
Koruma programı
Dyt. Banu Kazanç
Dyt. Banu Kazanç
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube