Fibromiyalji hastalığı ve tedavisi.

Fibromiyalji hastalığı ve tedavisi.

Fibromiyalji:    

        Fibromiyaljili hastalar içinde bulundukları hali 'çok yorgunum, sanki enerjim çekilmiş gibi' şeklinde tanımlayarak, kaynağı teşhis edilemeyen ağrı şikayetleri yüzünden yıllarca çeşitli branşların doktorlarına başvuruyor Fibromiyalji  doğru tedavi edilmez ise; yaşam kalitesinde düşüş ve işgücü kaybına neden oluyor Hatta hasta ağrıları ve diğer yakınmaları nedeniyle çevresi tarafından 'hastalık hastası' olarak tanımlanabiliyor

Fibromiyalji, vücutta  yaygın ve inatçı kas ağrıları , sabahları  vücutta tutukluk ve  yorgunluk gibi yakınmalarla seyreden yumuşak bir doku romatizması olarak tanımlanabilir. 

Fibromiyalji kimlerde görülüyor? 

  Stres altında ve masa başı çalışanlarda,titreşime maruz kalınan işlerde ,mükemmeliyetçi, çevresinin kendisinden çok şey beklediği kişilerde daha sık görülüyor Kişilik yapıları nedeniyle üstlendikleri her sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmek için yoğun çaba sarf eden bu kişiler, göstermeye çalıştıkları yüksek performans yüzünden zamanla sağlıklarını yitirmeye başlıyor.

Hastalık ne tür belirtilerle gelişiyor?
Fibromiyaljide ağrı ; boyun, sırt ve bel gibi tek bir bölgede veya tüm vücutta yaygın olarak hissedilebilir .Kas içinde ağrılı ,fibrozit denilen tetik noktalar mevcuttur.

Ağrıya  yanma hissi, seyirmeler ve katılık hissi eşlik edebilir. Vücudumuzda kasla çevrili her organı etkileyebildiğinden ,gözler önünde sinek uçuşmalarıyla başlayan göz problemleri, mide ve barsak şikayetleri, bacak ağrıları,karın ağrıları şeklinde de karşımıza çıkabilir.

Fibromiyaljide diğer belirtiler:

Hafıza problemleri,düşünce bozuklukları

Ellerde ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanmalar,

Çarpıntı

Azalmış egzersiz toleransı          

Barsak şikayetleri(gaz, kabızlık,ishal)

Üzgün veya depressif durum

Tansiyon veya migren başağrısı

Fibromiyalji sebepleri:

Hastalığın görülme nedenleri arasında büyük şehirlerde yaşamaktan kaynaklanan aşırı stres, hareket azlığı,serotonin hormonunun salgılanmasındaki bozukluklar, genetik faktörler, aşırı sporla yanlış kullanım, travmalar ve ruhsal travmalar yer alıyor.

Fibromiyaljiyi tetikleyen faktörler:

Fiziksel veya ruhsal travmalar

Uyku bozuklukları

Enfeksiyonlar(özellikle viral)

Besin allerjileri

Yüksek doz kimyasal madde ( sabun,şampuan,yiyeceklerdeki kimyasallar vb)

Ağır metaller(sulardahavada, katkı maddelerinde)

Hormonal düzensizlikler

En sık karıştığı hastalıklar:

Bel ve boyun ağrıları

Kronik yorgunluk sendromu

Depresyon

Hipotiroidi

Uyku bozuklukları

Fibromiyaljide tedavi:

Hastalığın tedavisinde multidisipliner yaklaşımın önemlidir, her hastanın ayrı ayrı ele alınıp tedavi programının hastaya özel düzenlenmesi gerekir.

Hastaların uzun süre ilaç kullanımına sığınmaması gerekiyor. Özellikle psikiyatrik ilaçlardan fayda görebileceğini düşünen kişiler uzun süre bu ilaçları kullanıyor. Tabii bu da daha sonra bağımlılık yapıyor. Sonuçta fibromiyalji tedavi edilmemiş oluyor. Psikiyatrik ilaçların ancak eşlik eden bir psikolojik bozukluk varsa kullanılması gerekir. Ağrı kesicilerin kullanımında da böbrek, mide ve tansiyon problemleri gibi yan etkiler ortaya çıkabilmektedir.

Fibromiyalji hastalığının tedavisinde,hekim tarafından belirlenen fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri,manuel terapi,PRP uygulamaları, uygun egzersiz programı yer almaktadır.

Fibromiyaljili kişinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek,doku dolaşımını arttırarak, fibrozitleri çözerek tedavi artık mümkündür.Tedavide,sertleşen kas düğümcükleri  ve doku sertleşmeleri iyileşmekte, fibrozitin kaybolmasıyla ağrı ve kas spazmı oluşturan faktörlerinde salınımı durmaktadır.Kas spazmının yokolmasıyla, vücutta kas  spazmına bağlı olarak oluşan belirtiler de yok olmaktadır. Böylece;fibromiyaljili kişi artık ağrısız yaşam

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Gülçin Gülşen

Etiketler
Fibromiyalji nedir
Prof. Dr. Gülçin Gülşen
Prof. Dr. Gülçin Gülşen
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube