Kas ağrılarında dikkat edilmeli..

Kas ağrılarında dikkat edilmeli..

KAS AĞRILARI: 

Kas ağrılarından yakınan kişiler  genelde önce gelişigüzel ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler kullanırlar. Oysa çeşitli hastalıklarda görülebilen  kas ağrılarında yanlış kullanılan kas gevşetici ilaçlar problemin artmasına sebep olabilirler.

Burada yapılması gereken  kas ağrılarının  sebebini belirlemektir. Tedavi de buna göre düzenlenmelidir.

Kas ağrısı kasta  ağırlık hissi, hassasiyet, sertlik, tutukluk, spazm,kramp,yanma hissi olarak belirebilir.Kas ağrısı genelde hastayı uykudan uyandırmaz.O kası kullanma ile ağrı artar.Enfeksiyon ve sıvı birikimi ön planda ise istirahatte de ağrı olur.

Kas ağrısının en sık sebepleri şunlardır:

·                                 Kas zorlamaları, gerilmeleri

·                                 Omurga problemleri( bel ve boyun fıtıkları, kaymalar,kireçlenme nedeniyle olan sinir basıları)

·                                 Fibromiyalji

·                                 İnfluenza (grip)

·                                 Lyme hastalığı(kene ısırığı)

·                                 İlaçlar, özellikle statinler,kolestreol düşürücü ilaçlar

·                                 Miyofasiyal ağrı sendromu

·                                 Romatizmal hastalıklar

·                                 Rabdomiyoliz, kas liflerinin koparak, kan dolaşımına girişi ile karakterize olarak yaşamı tehdit eden bir durumdur. Bazen statin ilaçları kullanmanın yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir.

·                                 Bakteri ve viral enfeksiyonlar

·                                 Kan elektrolit dengesizliği(potasyum, fosfor, magnezyum özellikle)

·                                 Dolaşım bozuklukları

Kas krampları: Aniden  başlayan ağrılı kas kasılmalarıdır. Daha çok baldır kaslarında izlenir.Kas krampları kas içi sıvı ve elektrolit kaybı, kaslarda toksik  madde birikimi sonucu veya dolaşım bozukluklarında oluşabilir


 Kas spazmları: En sık bel ve boyun  fıtıklarında kas spazmı görülür. Hastalar ağrının yerini göstermekte zorlanabilirler. Dolayısıyla diğer dokulardan kaynaklanan ağrıları da tespit edemeyebilirler. Örneğin, kalça ağrısı uyluk kemiği kaslarına yayılabilir.

NE ZAMAN BİR DOKTORA GÖRÜNMELİSİNİZ?

Stres,zorlanmalar,yanlış kullanımlar veya egzersizden kaynaklanan kas ağrıları genellikle evde uygulanabilecek tedaviler ile giderilebilir. Ağır yaralanma veya başka hastalık nedeni ile oluşan kas ağrıları ise genellikle iyi tedavi edilmeyi gerektirir.

Uzun süre yapılan  egzersizler kas ağrılarına yol açabilir.Özellikle belirli yaşın üzerinde başlanılan, kişiye uygun yapılmayan egzersizlerden sonra kas ağrıları oluşabilir. Pilates gibi kası geren egzersizler kişide omurga veya eklem problemi varsa ya da kas yapısına göre yapılmamışsa kas ve eklem sorunları oluşturabilir Kas ağrısı oluşunca  yapılan masaj ,kas içinde ödem oluşmuş ise zarar verebilir.

Erken dönemde yanlış yapılan müdaheleler ciddi kas problemleri oluşturabilir,.iyileşmesi aylarca sürebilir.

Kas zorlanması  sonrası ilk 48 saat aşağıdaki önlemleri uygulamalı:

·                                 İstirahat.

·                                 Buz: 15 ile 20 dakika kadar günde üç kez için  ağrılı alana buz uygulama.

·                                 Yükseltme: Oluşabilecek şişmeyi azaltmak için ayak veya kolda zorlama olmuşsa yüksek bir yerde tutmalı.

Kas ağrısı; giderek artıyorsa,bir haftadan daha uzun sürüyor ise, ağrılı kas çevresinde kızarıklık ve şişme gibi enfeksiyon belirtileri var ise,mutlaka hekime başvurun.

 

·                                 Kas ağrıları ile birlikte  nefes alma zorluğu ya da baş dönmesi, kas güçsüzlüğü,yüksek ateş ve boyun sertliği var ise acil ünitesine başvurmak gerekir.

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Gülçin Gülşen

Prof. Dr. Gülçin Gülşen
Prof. Dr. Gülçin Gülşen
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube