Sürekli yorgunsanız sebebi yastığınız olabilir!

Sürekli yorgunsanız sebebi yastığınız olabilir!

FITIK BİLE YAPABİLİR...

Yaşamımızın üçte birini yatakta geçiriyoruz. Bu nedenle iyi bir uyku uyumak son derece önemli. Sabahları dinç uyanmazsak gün boyu yorgun ve huzursuz oluruz. Kendimizi iyi hissetmemiz için uyku pozisyonu, yatak ve yastığımızı iyi seçmeliyiz. Özellikle yanlış yastık seçimi boyun omurgasının doğal pozisyonunu bozacağı için boyun, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk gibi şikâyetlere yol açabilir. Boyun kaslarında oluşan kronik spazm miyofasyal ağrı sendromu (vücudun belli bir yerini tutan ağrı), boyun omurgasında (servikal omurga) şekil bozuklukları ve boyun fıtığı gibi hastalıklarının oluşumunu tetikleyebilir. Çene, boğaz, diş, kalp kökenli rahatsızlıklar da boyun ağrısına neden olabilir.

YATIŞ POZİSYONUNUZA GÖRE SEÇİN

Yastık seçimi, yatış pozisyonuna göre yapılmalıdır. İnsanların yüzde 80'i yan yatışı tercih eder. Bu kişilerin yan yatışta omuz yüksekliğine göre yastık seçimi yapılmalıdır. Amaç boyun omurgasını nötral pozisyonda tutmak olmalıdır. Yan yatan insanlar orta veya yüksek yastıkları tercih etmelidirler. Sırt üstü yatanlar orta sertlikte,alçak ve orta yükseklikte yastıkları tercih edebilirler.

KONUŞURKEN KAFANIZI SALLAMAYIN!

Kitap okurken, TV, PC kullanırken dik oturulmalı, göz seviyesine göre ayarlanmalı. İnsanlarla başımızı sağa sola çevirerek değil, karşımızda olacakları pozisyonda konuşmalıyız. Aşırı derecede kafamızı sallamamalıyız. Masa başında kalıyorsak yarım saatte bir ara verip boyun ve sırt kasları için güçlendirme ve germe egzersizleri yapmalıyız. Öte yandan 'kas romatizması' diye ifade ettiğimiz fibromiyalji, kireçlenme ve lokal kas spazmlarında kaplıca faydalı olabilir. Ancak iltihaplı romatizma (romatoid artrit), ankilozan spondilit, gut gibi geniş bir grup romatizmal hastalıklarda ise hastalığı alevlendirmektedir. Bu yüzden hekime danışmadan kaplıcalara gidilmemelidir. Zinde bir beyin için sağlıklı bir boyuna ihtiyacımız olduğunu unutmayalım. Her gün düzenli egzersiz yapalım.

Bu makale 4 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Faik Üçüncü

Uzm. Dr. Faik Üçüncü,  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültes'inde eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Fziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nı başarıyla tamamlayarak Uzman Doktor unvanı almıştır.

Kas İskelet Ultrasonografisi, Enjeksiyon uygulamaları, Manuel Terapi, Ozon tedavisi ve PRP, Romatizmal hastalıklar uzmanlık alanları'dır. Ayrıca 2008 - 2011 yılında  Yozgat Devlet Hastanesi, 2011 - 2017 yılında  Malatya Özel Melid Park Hastanesi, 2017 – 2018 yılında  Elazığ  Özel Doğu Anadolu Hastaneler'inde görev almıştır.

Uzm. Dr. Faik Üçüncü, mesleki çalışmalarına İstanbul Medical Park Silivri Hastanes'inde devam ettirerek hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Boyun
Uzm. Dr. Faik Üçüncü
Uzm. Dr. Faik Üçüncü
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube