Fibroadenom: memede kitle

Fibroadenom: memede kitle

Fibroadenomlar memenin solid iyi huylu tümörleridir. Meme kanserinden sonra meme kitlelerinin en sık ikinci nedenidir. 30 yaş altı kadınlarda görülen en sık kitle nedenidir. Kistlerin tersine erken yaşlarda oluşur. 20-30 yaş arası çok sıktır. 45 yaşından sonra nadir görülür. Muayenede hareketli, sert kitle olarak ele gelir.

Genellikle ağrısızdır. Düzgün sınırlıdır. Meme dokusundan ayırt edilebilen kapsülleri vardır. 5 cm’ den büyük olanlara dev fibroadenom denir. Adolesan dönemde görülenlere juvenil fibroadenom denir ve çok büyük boyutlara ulaşabilir. İğne biyopsi ile tanı konmasını takiben cerrahi olarak çıkarılması tedavi edicidir. Ek tedaviye gerek yoktur. 2 cm den küçük olanların klinik takibi yeterlidir. 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Gül Dağlar

Doç. Dr. Gül DAĞLAR, 16 Mart 1970 yılında Eskişehir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi (İngilizce) Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1994 - 1999 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitiminden sonra 1999 - 2019 yılları arasında ihtisasını yaptığı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiş bu süre içerisinde üst - alt cerrahi endoskopi eğitimi için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Genel Cerrahi Endoskopi Ünitesi'ne devam etmiştir. 2010 yılında ''Doçent Doktor'' 2014 yılında Eğitim Görevlisi Unvanlarının sahibi olan Doç. Dr. Gül DAĞLAR, 2014 - 2019 yılları arasında ...

Etiketler
Meme
Doç. Dr. Gül Dağlar
Doç. Dr. Gül Dağlar
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube