Felç belirtileri

‘’ BELİRTİLER ‘’ Kolda, bacakta, yüzde veya vücudun yarısında - Uyuşma, karıncalanma - Kuvvet kaybı - Felç, dudak kayması, izinin silinmesi - Bulanık görme ve görme kaybı - Konuşma güçlüğü/konuşamama - Dilde peltekleşmesi, sözcükleri sıralayamama - Konuşulanları anlayamama - Baş dönmesi ve/veya denge kaybı - Bilinç kaybı

Felç belirtileri

‘’ BELİRTİLER ‘’

Kolda, bacakta, yüzde veya vücudun yarısında

- Uyuşma, karıncalanma

- Kuvvet kaybı

- Felç, dudak kayması, izinin silinmesi

- Bulanık görme ve görme kaybı

- Konuşma güçlüğü/konuşamama

- Dilde peltekleşmesi, sözcükleri sıralayamama

- Konuşulanları anlayamama

- Baş dönmesi ve/veya denge kaybı

- Bilinç kaybı

Tam olarak gerçekleşmese de ataklar halinde olabilir. Bu ataklar “küçük felçlerdir” alarm zili olarak kabul edilir. Gerileyebilir ya da kalıcı olabilir. En korkulan KALICIC:\Users\Lenova\Desktop\Downloads\FELÇ, ŞAH DAMARI.png olmasıdır. Hastaların bir kısmı bu durumdan habersiz bile olabilirler. Dudak izinin kaybolduğu veya dudağın düştüğü durumlar sabah kalktıklarında aile yakınları tarafından saptanabilir. Sebebi şah damarındaki darlıklar ve buradan kopan kireç parçalarının beyine gitmesidir.

60 yaşından sonra veya damar sertliği için risk faktörü olan kişilerde Şah Damarı tıkanıklığı için inceleme yapılmalıdır. Ama önce risk faktörlerine bakınız. 

C:\Users\Lenova\Desktop\Downloads\FELÇ, ŞAH DAMARI, SERDAR AKGÜN.png

‘’ RİSK FAKTÖRLERİ ‘’

Risk faktörleri:

1. Ailede Kalp Damar Hastalığı

2. Ailede İnme/Felç öyküsü

3. Şeker Hastalığı

4. Hipertansiyon

5. Yüksek Kolesterol

6. Obezite

7. Sigara

8. Hareketsiz Yaşam

9. Aşırı alkol Tüketimi

Risk faktörlerinden bir ya da fazlası sizde varsa mutlaka tarama tetkikleri yaptırmalı sınız.

TETKİKLER

Doktorunuza muayene olduğunuzda şah damarı üzerinde ‘’üfürüm’’ duyabilir. Bu darlığa bağlı oluşan bir sestir. Daralan yerden geçmeye çalışan kanın sesidir. 

Doktorunuz bilinen tetkikleri dışında ‘’Şah Damarları Ultrasonu’’ ister. Çift taraflı yapılmalıdır. Buradan çıkan sonuç darlık gösteriyorsa iki seçenek vardır. Şah damarları boynunun iki yanında bulunan ve beyni besleyen atardamarlardır. 

C:\Users\Lenova\Desktop\Downloads\KANAL KÜÇÜK RESİM-4.png

- MR ya da BT anjiyografi

- Digital Anjiyografisi (DSA) 

Eğer önemli darlıklar bu tetkikler ile teyit edilmişse müdahaleye gerek olup olmadığını anlamak için ‘’Diffüzyon MR’’çekilebilir. Bu tetkik farkında olmadan beyine gitmiş kireç parçalarının hasarını gösterir. Oldukça önemlidir. 


 

ÖNEMLİ NOT

Şah damarı darlıkları Kalp Damar Hastalıkları içinde yer aldığından bu hastalar mutlaka KALP DAMARLARI içinde incelenmelidir. Şah Damarı darlığı saptananların %15-20’sinde Kalp Damarlarında da darlıklar olabilir. Bu gerçekten hareket ederek hastalar Kalp Anjiyosu ile birlikte kısa zaman alan Şah Damarı anjiyosu ile birlikte değerlendirilebilir. Tüm damarları görmek önemli bir darlığı atlamamak için önemlidir. Yukarıda verilen oran son bir yayında çok daha yüksek %77 oranında bulunmuştur.

Bütün bu tetkiklerin sonuçları Nörolog ve Kalp Damar Cerrahı tarafından değerlendirilir.  Tedavi için karar verilir.




 

Kaynak

Sulženko J, Paluszek P, Machnik R, Widimský P, Jarkovský J, Pieniazek P. Prevalence predictors of coronary artery disease in patients undergoing carotid artery stenting. Coron Artery Dis. 2019 May;30(3):204-210.


 

Anahtar kelimeler

YAZI 

Felç nedir, inme, inme nedir, felç belirtileri, şah damarı, şah damarı tıkanıklığı, şah damarı tıkanıklığı ilaç tedavisi, şah damarı ultrasonu, sağlık, doktor, serdar Akgün, prof

1.GÖRSEL

damar, damar tıkanıklığı, felç, şah damarı, doktor, prof, serdar akgün

2.GÖRSEL

damar, damar tıkanıklığı, şah damarı, felç, serdar akgün, doktor

3.GÖRSEL

ultrason, şah damarı, serdar akgün



 

şah damarı,şah damarı tıkanıklığı,şah damarı ameliyatı,şah damarı tıkanıklığı tedavisi,felç,damar tıkanıklığı,karotis,stent,şah damarı nedir,ameliyat,şah damarı tıkanıklığı,şah damarı tıkanıklığı (karotis arter) nedir? neden oluşur?,şah damarı hastalıkları,şah damarı tıkanıklığı nedenleri,şah damarının stentlemesi,yüzde 100 tıkalı şah damarı,%100 tıkalı şah damarı,şah damarı nerde,şah damarı açılması,şah damarı,ameliyatı,damar tıkanıklığı neden olur,kalp damar cerrahisi,karotis endarterektomi,karotis arter,karotis ameliyatı,karotis stentleme


 

Bu makale 14 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serdar Akgün

Prof. Dr. Serdar AKGÜN, tıp eğitimini 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçent Doktor olarak görev yapmıştır. Daha sonra Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmış olan Prof. Dr. Serdar AKGÜN, 2005 yılından beri Medicana Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapmakla beraber 2014 yılından beri İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu'nda da yarı zamanlı Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Köylerdeki Sağlık Ocaklarında çalıştı. Dağlarda yürüyerek aşı kampanyalarına katıldı. Helikopter ile hasta taşıdı. Üniversiteden, özel hastanelere ...

Prof. Dr. Serdar Akgün
Prof. Dr. Serdar Akgün
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube