Derin ven trombozu tedavısınde (dvt) yenilikler

Derin ven trombozu tedavısınde (dvt)  yenilikler

DVT NEDİR: Bacağın derin toplar damarlarının pıhtıyla tıkanması anlamına gelen DVT çeşitli nedenlerle olur.Bir kemik ya da sinir hastalığı nedeniyle uzun süre hareketsiz yatmak ve ortopedi, kadın doğum uroloji ve beyin cerrahisi ameliyatlarından sonra sıklıkla ortaya çıkmaktadır.

BELİRTLERİ:  Bacakta ani şişme, kızarıklık, ve üzerine basamayacak şekilde ağrı olmasıdır.

Tedavide gecikilince belirtiler: Bacak sertleşir,beyazlaşı ve soğumaya ve su kesecikleri oluşmaya başlar. Dolaşım bozulur ve ülserler oluşur.

NASIL TEŞHİS EDİLİR?  Öncelikle deneyimli bir  kalp damar cerrahisinin fizik muayenesi çok önemlidir. Tetkik olarak da deneyimli bir radyoloji uzmanı  tarafından gerçekleştirileCek VENÖZ DOPLER  TESTİYLE  TANI KONABİLİR.

iLK 24 -48 SAAT İÇİNDE TEŞHİS EDİLİRSE TEDAVİ ÇOK ETKİLİ VE BAŞARILI OLUR.

DVT NİN TEDAVİSİNDE YENİLİK NEDİR?

Bu durumda yapılması gereken diz üstünde ve karın içindeki büyÜk ve derin toplar damarlarda pıhtı varsa özel balonlu bir kateterle kasıktan küçük bir kesiyle girip  pıhıları temizlemektir.Pıhtı diz altındaysa pıhtı eritici ilaç( streptokinaz ve benzeri)  damla damla damardan sistemik olarak ya da o damarın içine özel olarak verilerek pıhtı eritilir.

Bu sırada sıklıkla yapılan YALNIŞ UYGULAMALAR nelerdir? 

Yalnış teşhis, Dopler yapmadan teşhis,  antibiyotik verme, Sadece heparin eşdeğeri kanı sulandırma ilacıyla yetinme( Pıhtıyı yok etmeden sadece yeni pıhtının oluşmasını engelleme)

Geciken HASTADAKİ BELİTİLER NELERDİR? BACAKTA ŞİŞME,AYAK BİLELERİNDE İÇ VE DIŞ AŞIK KEMİKLERİ CİVARINDA ÜLSERLER.

GECİKEREK GELEN HASTAYA YAPILACAK BİRŞEY VAR MI:

EVET HALA BİRŞEYLER YAPILABİLİR! Hasta  doplerle çok iyi değerlendirili.Pıhtı eritici ilaç verilerek geç dönemde de hala başarı elde edilebilir.Buna uygun bir dudrum olup olmadığına bakılır.Varsa 1- 2 günlük yatırılarak yapılan tedaviyle şiş bacak geçer. Eğer doplerde bilekteki yaranın açılmasından sorumlu bir perforan damar bulunursa onun üzeri doplerle işaretlenerek çok küçük bir kesiyle girilip ameliyatla o sorumlu damar bağlanır ve yara iyileşmesinin süratle gerçekleşmesi sağlanır.

DVT tedavisi yapıldıktan sonra evine gönderilirken tedavi nasıl olmalıdır: İlk atakta enaz bir yıl Coumadin adlı ilaçla uygun aralıklarla INR bakılarak kan sulandırılmalıdır.Bu tedaviyle yeni pıhtı eklenmesi ya da oluşması engellenir. Atak tekrarlanırsa doktor ömür boyu bu ilacı verebiklri.

DVT TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?  kALICI OLARAK BACAK ŞİŞ KALABLİR,YARALAR AÇILABİLİR,AKCİĞERE PITI ATARAK ÖLÜME YOL AÇABİLİR?

Bacağı şişen hastada soluk darlığı ya da göğüste ağrı olursa  Akciğere pıhtı atması olasılığı akla getirilmelidir

Bacağın derin toplar damarlarının pıhtıyla tıkanması anlamına gelen DVT çeşitli nedenlerle olur.Bir kemik ya da sinir hastalığı nedeniyle uzun süre hareketsiz yatmak ve ortopedi, kadın doğum uroloji ve beyin cerrahisi ameliyatlarından sonra sıklıkla ortaya çıkmaktadır.

Belirtileri:  Bacakta ani şişme, kızarıklık, ve üzerine basamayacak şekilde ağrı olmasıdır.

Tedavide gecikilince belirtiler: Bacak sertleşir,beyazlaşı ve soğumaya ve su kesecikleri oluşmaya başlar. Dolaşım bozulur ve ülserler oluşur.

Nasıl Teşhis edilir? Öncelikle deneyimli bir r kalp damar cerrahisinin fizik muayenesi çok önemlidir. Tetkik olarak da deneyimli bir radyoloji uzmanı  tarafından gerçekleştirilevek VENÖZ DOPLER  TESTİYLE  TANI KONABİLİR.

iLK 24 -48 SAAT İÇİNDE TEŞHİS EDİLİRSE TEDAVİ ÇOK ETKİLİ VE BAŞARILI OLUR.Bu durumda yapılması gereken diz üstünde ve karın içindeki büyk ve derin toplar damarlarda pıhtı varsa özel balonlu bir kateterle kasıktan küçük bir kesiyle girip  pıhıları temizlemektir.Pıhtı diz altındaysa pıhtı eritici ilaç(streptokinaz ve benzeri)  damla damla damardan sistemik olarak ya da o damarın içine özel olarak verilerek pıhtı eritilir.

Bu sırada sıklıkla yapılan yalnış uygulama nelerdir?  Yalnış teşhis, Dopler yapmadan teşhis,  antibiyotik verme, Sadece heparin eşdeğeri kanı sulandırma ilacıyla yetinme( Pıhtıyı yok etmeden sadece yeni pıhtının oluşmasını engelleme)

Geciken HASTADAKİ BELİTİLER NELERDİR?

BACAKTA ŞİŞME,AYAK BİLELERİNDE İÇ VE DIŞ AŞIK KEMİKLERİ CİVARINDA ÜLSERLER.

GECİKEREK GELEN HASTAYA YAPILACAK BİRŞEY VAR MI:

Hasta  doplerle çok iyi değerlendirili.Pıhtı eritici ilaç verilerek geç dönemde de hala başarı elde edilebilir.Buna uygun bir dudrum olup olmadığına bakılır.Varsa 1- 2 günlük yatırılarak yapılan tedaviyle şiş bacak geçer. Eğer doplerde bilekteki yaranın açılmasından sorumlu bir perforan damar bulunursa onun üzeri doplerle işaretlenerek çok küçük bir kesiyle girilip ameliyatla o sorumlu damar bağlanır ve yara iyileşmesinin süratle gerçekleşmesi sağlanır.

DVT tedavisi yapıldıktan sonra evine gönderilirken tedavi nasıl olmalıdır:

İlk atakta enaz bir yıl Coumadin adlı ilaçla uygun aralıklarla INR bakılarak kan sulandırılmalıdır.Bu tedaviyle yeni pıhtı eklenmesi ya da oluşması engellenir. Atak tekrarlanırsa doktor ömür boyu bu ilacı verebiklri.

DVT TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR? 

KALICI OLARAK BACAK ŞİŞ KALABİLİR,YARALAR AÇILABİLİR,AKCİĞERE PITI ATARAK ÖLÜME YOL AÇABİLİR.

Bacağı şişen hastada soluk darlığı ya da göğüste ağrı olursa  Akciğere pıhtı atması olasılığı akla getirilmelidir

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Öztekin Oto

Prof. Dr. Öztekin OTO, 14 Şubat 1957 tarihinde İzmir - Balçova'da doğmuştur. Tıp eğitimini 1974-1980 yılları arasında Hacettepe Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Hacettepe Üniversitesi'nde 1980-1984 yılları arasında Pediyatrik Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda, 1984-1986 yılları arasında da Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. 1990 yılında Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Doçenti olan Prof. Dr. Öztekin OTO, 1989-2001 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yaparken 1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda Profesörlüğe atanmıştır. Prof. Dr. Öztekin OTO, Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda görev yaptığı yıllar boyunca üniversitede pek ço ...

Etiketler
Kızarıklık
Prof. Dr. Öztekin Oto
Prof. Dr. Öztekin Oto
İzmir - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube