Farklılıklar mı benzerlikler midir bir arada tutan?

İlişkide olan insanlar benzer özellikte mi olmalı zıt mı? Sağlıklı insan duygularını yerinde ve yeterince yaşayan insandır. Bu konuda en önemli şey aşırılığa kaçılmamasıdır. Bu yüzden zıt karakterler eğer aşırı uçlarda değillerse anlaşmaları mümkündür ve sağlıklıdır. Fakat aşırı uçlarda geçindiklerini gördüğümüz çiftler de mevcuttur. Her iki kişi de kendini ifade edebilen, kendi isteklerini yerine getirebilen, hedefleri olan ve kendisiyle barışıklarsa bu konuda problem yoktur. Benzer kişilik özelliklerinde kendini aşırı seven , kendini her zaman enler arasında hisseden kişilerse sıkıntı yaşamaları muhtemeldir. Her ikisi de benim dediğim olsun deme durumunda sürekli çatışma halinde olabilirler. Orta noktayı bulmaları durumunda çatışma çözülmüş ve problem ortadan kalkmıştır.

Farklılıklar mı benzerlikler midir bir arada tutan?

İlişki nedir ?

İlişki kurmak için mutlaka olgun mu olmak gerekir ?

İlişki kurmayı isteyip bir türlü yürütememek neden kaynaklıdır ?

Ben de ilişki kurabilir miyim ?
İlişkide olan insanlar benzer özellikte mi olmalı zıt mı ?
Hem ilişkiyi yürütemiyor hem de ayrılamıyorsanız...


İlişki nedir ?
İlişki kelime anlamıyla temas demektir. Ben konuyu derinleştirerek duygusal temastan bahsedeceğim. Kişilerin güven, bağlılık, tutarlılık, sevgi, saygı,hoşgörü ile ortak paylaşımlarda bulundukları , gönüllük esasıyla kurulan bir yaşantı ürünüdür diye tanımlayabiliriz. İlişki her insanın ihtiyacıdır. Çünkü insan sosyal bir varlıktır. Günümüzde her ne kadar yalnız yaşayan insan sayısı çoğalsa da, bu tamamen ilişkisiz kaldıkları anlamına gelmemektedir. İnsanlar için yalnızlık tercih ettiklerini söyleyenler dahi olsa dayanılması güç bir duygudur. Bu yüzden her insanın bebekliğinden itibaren ölüme kadar ilişki ihtiyacı vardır.

İlişki kurmak için mutlaka olgun mu olmak gerekir ?


Sağlıklı bir insan olgunlaştığında hangi özelliklere sahip olur özelliklerine bakalım:

Kişinin kendisini tanıması, duygu ,düşüncelerinin, dürtülerinin farkında olması,

Farkında olduğu duygu, düşünce ve dürtülerini yerine göre tutmak, ertelemek veya beklemek gibi sabır gösterebilmesi, yeri geldiğinde bu ihtiyaçlarını karşılaması,
Kendini, insanları, doğayı, dünyayı ve evreni anlamaya çalışması , ve bu sayılanlarla barışık olması sevgi , saygı, güven ve şefkat duygularını içten hissedebilmesi,
Haset, açgözlülük, kıskançlık duygularını aşması ve şükran duygusuyla etrafına bakabilen,
Hedefleri olan ,şimdiye kadar yaptıklarıyla gurur duyan, olumsuzluklarını da kabul edip daha iyi nasıl olunabilir mantığıyla fikir üreten, 
Dostluk ve aile gibi yakın ilişkilerde güven , bağlılık, sadakat, samimiyet, dürüstlük gibi değerleri yaşayan ve yaşatan,
Yardım etmeyi , paylaşmayı seven, aynı zamanda payına düşeni de alabilen , verebilen , 
Hedefleri olan fakat bu hedeflere giderken bencil davranmayan, empati kurabilen ,
Sert katı kurallar yerine daha naif esnek kurallarla yaşayan,
Uyum sağlayan fakat kendi kişiliğinin sınırları olan 
Vefa , merhamet ve vicdanı gelişmiş insanlar olgun insanlardır.
Bu kadar aranan özelliği bir arada okuduktan sonra ne ilişkisi, ah nerde bize böylesi gelmez, böyle adam ya da böyle kadın var da biz mi bulamıyoruz dediğinizi duyar gibiyim .Siz bu özellikleri zihninizin bir köşesine kaydedin, siz olgunlaştıkça kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

İlişki yaşamak için olgun mu olmak gerekir ?

Hayır gerekmez. İlişki yaşandıkça süreç zaten bunu getirmelidir. Hiç ilişki yaşamayan kişi tecrübesizdir diye düşünüyoruz. Halbuki doğup büyüdüğümüz aileilerimiz bizim ilk ilişkilerimizdi. İlk ilişkilerimizde ne gördüysek aile dışında yaşadığımız ilişkilerle öğrendiğimiz , bildiğimiz tarzda ilişkiler geliştiriyoruz. Annesi tarafından sevilen ve onay gören çocuk, başkası tarafından sevilmeyi onay görmeyi ,dövülen, istenmeyen, ya da varlığı görülmemiş çocuk da bildiği şeyleri karşısındakinin uygulamasını bekler. Geçmişlerinin kokusunu duyan kişiler genellikle o ilişkide kalma, onarılmamış şeyleri onarma veya tatlı anıların canlanması gibi o haliyle ilişkiye devam etmek isteyebilirler. 

Olgunlaşma ne zaman gereklidir? Nasıl olur?

Olgunlaşma küçük problemlerin büyüdüğü, ilişkinin gerçekleri yerine kişinin kendi problemlerini ilişki problemi gibi yansıttığı ve kişilerin birbirlerini suçlamalarının yoğun olduğu birbirlerini anlamakta zorlandıkları zaman gerekli olduğu anlaşılır. Huzurlu bir çocukluk geçirememiş, fiziksel veya duygusal ihtiyaçları karşılanmamış, bu yüzden psikolojik düğümleri olan kişilerin kendilerini iyi gözlemlemeleri, yanlış anlaşılmalar, duygusal ani çıkışlarda neyi neden yaptığını, nasıl anladığı, nasıl alındığı , kendisine batan ve acıtan şeyin ne olduğunu ilişkideki kişiyle konuşarak içgörü sahibi olabilir. Tabii ki ilişkide olduğu kişi sağlıklı bir psikolojiye sahipse. Zamanında duygusal İhtiyaçları karşılanmayan kişiler bu durumlarda ne kadar durmaya birbirlerine ayna olmaya çalışsalar da kendi ihtiyaçları daha baskın gelebilir. Böyle bir durumda ilişkide gelinen tıkanıklık noktasında, ilişki terapisi veya bireysel psikoterapi ile düğümlerin çözülmesine yardımcı olunabilir.
Bunların dışında öyle zamanlar vardır ki kişilerin idrak etmesine neden olan olaylar yaşanır. Doğal afetler, savaşlar, ölümler gibi. Hayatın bu acı beklenmedik gerçekleri de büyümek ve olgunlaşmak için zemin hazırlayabilir.

İlişki kurmayı isteyip bir türlü yürütememek neden kaynaklıdır ?

İlişki yürümesi için motivasyon kaynağı nelerden alınıyor? Fiziksel beğeni, çekim, heyecanlanma, birbirini dinlemeyi anlamak,saygı….vb. ilişki tıkanmışsa ilişki yürümüyor diye adlandırılır . İletişim kanalları birbirini tutmuyor, motivasyon sağlanamıyordur. Kişilerde değişik benlik algıları olabilir; hak edilmişlik duygusu, daha iyilerini bulabilirim düşüncesi veya kendini küçük gören ve istenilmediği düşüncesi gibi. Çocukluğunda yaşadığı kardeşleri arasındaki konumu, anne babanın tutumları çocuğun kendilik algısını oluşturur. İlişkide olumsuz duygular yaşanmadığı halde, her an geçmişindeki kötü anıları yaşayacağım düşüncesiyle tetikte duran kişi, gün gelir korktuğu şeyle karşılaşır. Bunun adı da ben ilişki yürütemiyorumdur. Eğer ilişki esnasında gerçekler görülebilirse ve kabul edilebilirse,Tıkandığı anlar ilişki içinde çözülmesi için çok sabırlı şekilde durulması ve bize ne oluyor diye dışarıdan bakmaları gerekir. Eğer halledilemiyor ve kurtarılmak isteniyorsa psikoterapiye başvurulabilir.

İlişkide olan insanlar benzer özellikte mi olmalı zıt mı?

Sağlıklı insan duygularını yerinde ve yeterince yaşayan insandır. Bu konuda en önemli şey aşırılığa kaçılmamasıdır. Bu yüzden zıt karakterler eğer aşırı uçlarda değillerse anlaşmaları mümkündür ve sağlıklıdır. Fakat aşırı uçlarda geçindiklerini gördüğümüz çiftler de mevcuttur. Her iki kişi de kendini ifade edebilen, kendi isteklerini yerine getirebilen, hedefleri olan ve kendisiyle barışıklarsa bu konuda problem yoktur. Benzer kişilik özelliklerinde kendini aşırı seven , kendini her zaman en ler arasında hisseden kişilerse sıkıntı yaşamaları muhtemeldir. Her ikisi de benim dediğim olsun deme durumunda sürekli çatışma halinde olabilirler. Orta noktayı bulmaları durumunda çatışma çözülmüş ve problem ortadan kalkmıştır.

Hem ilişkiyi yürütemiyor hem de ayrılamıyorsanız:

Uzun zaman ilişkinin ne olacağı ile ilgili beklemek yerine, hayata dair sizin kendi beklentilerinizi, isteklerinizi, hedeflerinizi belirleyebilirsiniz. Birlikte yapmak istediklerinizi konuşmanız hem sizin netleşmenizi sağlayacaktır hem de ilişkide olduğunuz kişiyi. Netleşmek, ne istediğine karar vermek çok önemlidir. Eğer uyum sağlamanın size zor geleceği bir durum olursa bunu net olarak konuşun yapamayacağınız şeylere sadece uyum sağlamak için evet denmemelidir. Bu kez kişilik sınırlarının aşılması sizi yaralayacak ve bu durum yine ilişkinize yansıyacaktır.
Özetle ; ilişki yaşamak çok zor değil , kendinizi tanıyın , duygu ve düşüncelerinizi anlayın, hayattan ne beklediğinizi netleştirin, uyum sağlamak zor dediğiniz noktada yine bir orta nokta bulmak için bir uzmandan yardım almanız işe yarayacaktır.

Bu makale 17 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Serap Altıntaş

2001 yılında Uludağ Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümüne başlayarak 2005  yılında mezun oldum.  Aynı yıl kamu görevine atandım ve 5 yıl boyunca Gaziantep ilinde bir ilköğretim okulunda çalıştım.  2010 yılında İstanbul'da bir liseye tayin isteyerek 4 yıl boyunca ergenlerle çalışırken  2011 yılında Psikoterapi Enstitüsü'nden eğitim almaya başladım ve 3 yıl boyunca aldığım eğitimi birebir çalışarak değerlendirme fırsatı buldum. Ergenlik sorunlarıyla ilgilenirken temelde özellikle travmatik yaşantıların çocukluk yıllarında oluştuğu gerçeğini kavradığım an tekrar ilkokula tayin olarak burada anne babalara ulaşmak ve 6-11 yaş çocuklarıyla çalışma fırsatını elde etmiş oldum. Psikoterapi eğitimlerine 2013-2014 yılları arasında CİSED'den almış olduğum Cİnsel Terapi Eğitimini de kattıktan sonra hem devlet kurumlarında hem de ...

Etiketler
İlişki sorunları
Psk. Dan. Serap Altıntaş
Psk. Dan. Serap Altıntaş
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube