Excimer lazer

Excimer lazer

Excimer Lazerin temel prensibi, kornea dokusu üzerinde yeniden modelleme yaparak ışığı makulaya düşürüp gözlüksüz net görüşü sağlamaktır.

Yaklaşık 30 yıldır uygulanan bu sistem yıllar içinde upgrade olarak her seferinde gelişim ve değişim göstermiş ve mükemmeliyete doğru ilerlemiştir.

Excimer Lazerin korneaya uygulanma teknikleri farklıdır.Hastanın kornea dokusu parametrelerine göre karar verilerek yapılan teknikler; PRK(Notouch), LASEK, LASIK, İLASIK, Smile şeklinde sıralanabilir.

Hangisinin uygulanacağı hastanın muayenesi yapıldıktan sonra karar verilir.

Göz uygun olduğu sürece kişiyi günlük hayatlarından en az alıkoyan teknik stroma tabakasına direkt olarak yapılan lazer teknikleridir. Yani Lasık ve Smile teknikleridir. Çünkü bu tekniklerde kornea dokusunun en üst 2 tabakasına dokunulmamaktadır ve doku kaybı olmadığı için hastada ağrı, sızı olmamakta ve kişi ertesi gün normal hayatına gözlüksüz  başlayabilmektedir.

Diğer teknikler (PRK,LASEK) ise kornea dokusunun ince olduğu durumlarda uygulanan yöntemlerdir. Bu tekniklerde 2-3 gün ağrı sulanma olmakta, görme yeteneği 3 gün sonra başlamakta fakat netleşmesi 1-2 ayı bulmaktadır. Ayrıca belli numaralar üzerinde bu teknikler önerilmemektedir.

Excimer lazer kendini kanıtlamış bir sistem olup kornea dokusu ve göz bulguları uygun hastalarda başarısını kanıtlamış bir lazer tedavisidir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mete Açıkgöz

Etiketler
Astigmat
Op. Dr. Mete Açıkgöz
Op. Dr. Mete Açıkgöz
Malatya - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube