Makula dejenerasyonu ( sarı nokta hastalığı)

Makula dejenerasyonu ( sarı nokta hastalığı)

Makula; Gözümüzün retina tabakasının (görmemizi sağlayan sinir liflerinin olduğu tabaka ) orta kısmında bulunan, merkezi ve keskin görmeden sorumlu olan bölgedir.

Makula dejenerasyonu genellikle ilerlemiş yaşa ve genetik faktörlere bağlıdır. Ancak; hipertansiyon, sigara kullanımı, şişmanlık, yüksek seyreden kolesterol ve kan yağları olanlarda, aşırı güneş ışınlarına maruz kalanlarda daha sık görülür.

Bakılan yerin ortası bulanık, kenarları normal görülür. Görme alanının ortasında karanlık bir alan vardır. İlerlemiş makula dejenerasyonlu insanlar baktıkları kişileri tanıyamazlar okuyup yazamazlar, araba kullanamazlar, televizyon seyredemezler. Makula Dejenerasyonunun iki tipi vardır.

1-Kuru Tip (Erken Dönem ve Atrofik Tip te denir ): Hastaların %80 inde görülür. Retina pigment epiteli ve fotoreseptör kaybı vardır. Bulgular başladıktan yaklaşık 10 yıl sonra görme çok azalır.

2- Yaş Tip ( Geç Dönem veya Eksüdatif Tip te denir ):Retinada oluşmuş olan yeni ve istenmeyen damarların kanamasıyla ani görme kayıpları gelişebilir.

Tedavi : Kuru tipte tam bir tedavi olmamakla birlikte; Koruyucu olarak antioksidan,vitamin ve bazı mineraller kullanılır. Bunların hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı düşünülmektedir.

Yaş tipin tedavisinde ise; Makulada oluşan istenmeyen yeni damarlar lazer ile yakılabilir ( Fotodinamik Tedavi ) veya göz içi enjeksiyonlar yapılarak makula da anormal damar oluşumu engellenmeye veya oluşmuş olan damarın büyümesinin engellenmesine çalışılır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Fatih Meydanoğlu

Op.Dr Fatih MEYDANOĞLU, 1960 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1996 yılında Siirt Devlet Hastanesi'nde, 1996-1998 yılları arası Pendik Kızılay Hastanesi'nde, 1998-2003 yılları arası Özel Muayenehane'de görev yapmış olan Op.Dr Fatih MEYDANOĞLU,mesleki çalışmalarına 2003 yılında beri İstanbul Cerrahi Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Sarı nokta
Op. Dr. Fatih Meydanoğlu
Op. Dr. Fatih Meydanoğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube