Akıllı lens (göz içi lens) nedir? neden ihtiyaç duyulur?

Akıllı lens (göz içi lens) nedir? neden ihtiyaç duyulur?

Her insanda gözün içinde doğal bir lens vardır ve bu lens hem saydam hem de elastiktir.

Her yakına ve uzağa bakışta bu lens esnekliği sayesinde şekil değiştirerek bakılan mesafeye odaklanır. Bu sayede hem uzağı hem de yakını görürüz.
İlerleyen yaşla beraber gözün içindeki doğal lens önce esnekliğini kaybeder, artık yakına bakarken şekil değiştiremez ve yakına odaklanamaz, daha ileriki yaşlarda da saydamlığını kaybeder ve katarakt oluşur.

Yaklaşık 40 yaş civarında esneme özelliğiini kaybeden kendi doğal göz içi lensimiz yenisi ile değiştirilebilir bir lenstir. Deforme olan doğal lensimizin yerine Akıllı Lens adı verilen yapay bir mercek yerleştirilir. Bu yeni lens artık hem uzağa, hem ara mesafeye hem de yakına odaklanabilecektir. Akıllı Lens(Göz çi Lens) takılan hastada ileride katarakt oluşmaz.

Kimlere Akıllı Lens (Göz İçi Lens) Takılabilir?
40 yaşını geçmiş uzakta veya yakında ya da her ikisinde görme sorunu yaşayan ve ara mesafelerde görme sorunu yaşayan hastalar tedavi için adaydır. Akıllı Lens takılan her göz kendi başına hem uzağı hem yakını görebilecektir.
35-40 yaşından daha genç olanlarda ise göz numarası eğer lazerle düzeltilemeyecek kadar çok yüksekse Akıllı Lens tedavisine başvurulabilir. 

Daha önce göz lazer operasyonu geçirmiş kişiler de, eğer göz içi lenslerindeki deformasyon nedeniyle görme azalması , uzağı veya yakını görememe sorunu yaşıyorlarsa Akıllı Lensi tercih edebilirler. Eğer kişide katarakt varsa yine Akıllı Lens uygulanabilir.

Akıllı Lens (Göz İçi Lens) Operasyonu Nasıl Gerçekleşiyor?
Her bir göz ayrı günlerde yaklaşık 20 dakika süren bir işleme tabi tutulur. Gözler göz damlası ile uyuşturulur. Genel anestezi, bayıltma veya hastanede yatma söz konusu değildir. Operasyonda gözün içindeki lens yuvasına Akıllı Lens takılır. Ameliyat sonras göz bandajlanır, hasta evine gider, bir gece göz bantlı kalır ve ertesi gün gözden bandaj alınır. Hasta aynı gün görmeye başlar. Bir Hafta sonra diğer göze de aynı işlemler uygulanır.

Bu makale 23 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Zafer Söyük

1980 Doğumlu Uzman Doktor Zafer Söyük ilk, orta ve lise öğrenimini Ağrı Tutak ilçesinde 1997 yılında başarıyla tamamlamış, aynı yıl girdiği Üniversite sınavları sonucunda İzmir 9 Eylül Üniversitesi İngilizce Tıp bölümünü kazanmıştır. 2004 yılında aynı üniversiteden mezun olmuş 2004 yılında Ağrı Tutak Devlet Hastanesi’ nde Tıp Doktoru olarak göreve başlamıştır. Aynı yıl tıpta uzmanlık sınavını kazanarak 2005-2011 yılları arasında İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ nde Göz Hastalıkları ve Cerrahisi ihtisasını yapmıştır. Travmatik Gözlerde Retina Cerrahisi üzerine hazırladığı uzmanlık tezi ile Uzman ve Operatör unvanını almıştır. 2011 – 2013 yılları arasında Iğdır Devlet Hastanesi’ nde görev almış, 2013 yılından beri Avrupa Göz Hastaneleri bünyesinde Uzman Göz Doktoru ve Cerrahı olarak başarılı çalışmalar yapan Zafer Söyük h ...

Etiketler
Lens
Op. Dr. Zafer Söyük
Op. Dr. Zafer Söyük
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube