Erken ergenlik nedir?

Erken ergenlik nedir?

Kızlarda 8 yaştan  yaştan önce meme gelişimi ve/veya koltuk altı/genital kıllanma, 10 yaştan önce adet görme

Erkeklerde 9 yaştan önce testisler ve peniste büyüme, koltuk altı/genital kıllanma, sakal, bıyık çıkması, seste kalınlaşma

meydana gelmişse mutlaka muayene edilmelidir.

    Kızlarda 8, erkeklerde 9 yaş sınırından önce başlamadığı halde, ortalama yaştan önce ( ortalama başlangıç yaşı: kızlarda 10-10.5 yaş, erkeklerde 11-11.5 yaş ) ergenlik belirtileri başlayan çocuklarda tempo hızlı ise doktor değerlendirmesi gerekir.

Erken ergenliğin tanı ve  tedavisi nasıl yapılır?

Çocuğun ve ailesinin büyüme gelişim özellikleri öğrenilir. Doktor muayenesine göre kan testleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılır. Kemik yaşını değerlendirmek için el bilek grafisi çekilebilir. Ultrason ile rahim ve yumurtalık incelemesi yapılır. Bazı hastalarda hormon uyarı testleri, hipofiz görüntülemesi ( MR) gerekebilir. Altta yatan hastalık olup olmadığının incelenmesi ve tedavi seçerken ergenlik çeşidinin belirlenmesi önem taşır. Tedavi kararının verilmesi izlem gerektirebilir.

Bu makale 15 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Sultan Kaba

2004 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlık Eğitimimi İstanbul Bakırköy Eğitim ve  Araştırma Hastanesi’nde tamamladım.  Çocuk Edokrinoloji Uzmanlık Eğitimi için  Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde çalıştım. Aynı yerde zorunlu hizmet görevimi yaptım ve 3 yıl yardımcı doçent olarak Çocuk Sağlığ ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda çalıştım. Pendik’te özel hastanede ve sonrasında 2 yıl İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’ndeki görevimden sonra  2020 yılı Ocak ayında Gebze’de kendi kliniğimde çalışmaya başladım.

Evliyim ve 2 çocuğum var.

Etiketler
Erken ergenlik belirtileri
Dr. Öğr. Üyesi Sultan Kaba
Dr. Öğr. Üyesi Sultan Kaba
Kocaeli - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube