Rotavirus aşısı

-

Rotavirus aşısı
  • Çocukluk dönemi ishallerinin büyük kısmı viral etkenlere bağlı olarak gelişir. Beş yaş altı çocuklarda hastane yatışı gerektiren ishallerin en sık etkeni rotavirustur.
  • Etken; enfekte olmuş kişinin elleriyle kişiden kişiye, yüzeyler aracılığıyla veya enfekte gıdaların tüketilmesi ile bulaşır. Ateş, sulu ishal, kusma ve karın ağrısı ile seyreder. Bazı durumlarda sıvı kaybı çok belirgin olur ve hastaneye yatırılarak damar yolu ile sıvı verilmesi gerekebilir.
  • Bu enfeksiyondan korunmak için ellerin sık sık sabunlu su ile yıkanması ve yüzeylerin sık temizliği önemli yöntemler olsa da, rotavirus ishalinden kesin korunma yolu aşıdır.
  • Çok sayıda çalışma, aşının rotavirüs ishalini yaklaşık %70 oranında, şiddetli ve hastane yatışı gerektiren ishal riskini ise %90 oranında azalttığına işaret ediyor. Bu etki, aşının yapıldığı ilk sezon daha belirgin oluyor ve ikinci sezonda da azalarak devam ediyor.
  • Ülkemizde rotavirus aşılaması henüz ulusal aşılama takviminde yer almıyor ancak aşı ülkemizde de 2006 yılından beri ruhsatlı ve güvenle uygulanıyor.
  • Ülkemizde mevcut 2 adet rotavirus aşısı var. Birincisi, aşının 1 alt tipine karşı antijen içeriyor. İkincisi ise 5 alt tipe karşı antijen içeriyor. Her iki aşı da yeterli ve benzer derecede etkili ve güvenilir.
  • Rotavirus aşısı ağızdan içiriliyor. Birinci aşı 3 doz, ikinci aşı ise 2 doz olarak uygulanıyor. Aşılamaya en erken 6, en geç 14 hafta 6 günlükken başlanılması ve dozlar arası minimum 4 hafta olması gerekiyor. Aşılamanın en geç 24. haftalık olduğunda bitirilmesi gerekiyor.
  • Klasik olarak; bir antijen içeren aşının 2. ve 4. aylarda; beş antijen içeren aşının ise 2.,4. ve 6.aylarda uygulanması öneriliyor. 
  • Aşılama prematür bebeklerde de yapılabiliyor (en erken 6 haftalık, en geç 14 hafta 6 günlükken başlamak gerekiyor) ancak virus dışkı ile atıldığı için yenidoğan yoğun ünitesinde yatmakta olan diğer bebekleri korumak için aşının hastaneden taburcu olurken veya taburculuk sonrası yapılması gerekiyor.
  • Aşıya bağlı yan etkiler sıklıkla çok hafif ve sıklıkla aşı sonrası birkaç saat-gün devam edebilen huzursuzluk, ağlama, hafif ishal, kusma ve beslenmede azalma şeklinde görülür. Aşı sonrası bağırsak düğümlenmesi (intussepsiyon) riski çok düşük ve sıklığı 1-5/100,000 olarak bildiriliyor. Ayrıca rotavirüs dahil birçok ishal etkeninin de intussepsiyona yol açabileceğini bilmekte fayda var. Bu yüzden aşının küçük çocuklarda intussepsiyon riskini artırdığını söylemek mümkün değil.
  • Aşıdan önce veya sonra beslenmeye ara verilmesine gerek bulunmuyor. Ayrıca aşı sonrası kusan bebeklerde doz tekrarı da önerilmiyor çünkü aşının ağız mukozasına temas etmiş olması yeterli görülüyor.

 

Doç Dr. Nisa Eda Çullas İlarslan

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

 

 

Bu makale 24 Ağustos 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Nisa Eda Çullas İlarslan

1977 yılında Ankara'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi TED Ankara Koleji'nde tamamladım. 2000 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. 2005 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD'dan uzmanlığımı aldım. Ardından eski adıyla Mesa Hastanesi, yeni adıyla Özel TOBB-ETÜ Üniversitesi'nde 2005-2011 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak çalıştım. 2011-2012 yılları arasında Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde Neonatoloji (Yenidoğan) yan dal asistanlığı yaptım. 2012-2014 yılları arasında Ankara Acıbadem Hastanesi'nde görev yaptıktan sonra yuvam olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'na döndüm ve 2014-2021 yılları arasında genel poliklinik uzmanı olarak görev yaptım. 2017 yılında 3 ay süresi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
instagram
youtube
Etiketler
Rotavirüs aşısı yaptırılmalı mı
Doç. Dr. Nisa Eda Çullas İlarslan
Doç. Dr. Nisa Eda Çullas İlarslan
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube