Erkeklerde meme küçültme (jinekomasti) nasıl yapılır?

Erkeklerde meme küçültme (jinekomasti) nasıl yapılır?

Erkeklerde meme büyüklüğü, jinekomasti olarak adlandırılan beden algısının bozulmasına ve özgüven eksikliğine neden olan bir problemdir. Jinekomasti çoğunlukla yapısaldır ve oluşması için bir sebep bulunamaz. Nadir olarak hormonal bozukluklara, bazı hastalıklara ve kullanılan ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle herhangi bir şüphe durumunda tedaviye başlanmadan önce jinekomastiye sebep olabilecek sebepler incelenmelidir.

Ergenlik döneminde ortaya çıkan meme büyümesi normal fizyolojik bir süreçtir ve herhangi bir müdahaleye gerek yoktur. Bu dönemdeki şikayetler ergenlik dönemi sonunda kendiliğinden ortadan kalkar. Bu nedenle jinekomasti tedavisi meme gelişiminin tamamlandığı 16-18 yaş öncesi yapılmamalıdır. Genç yaşlarda obezite ile birlikte ortaya çıkan jinekomasti ciddi psikolojik sorunlara yol açıyorsa liposuction ile müdahale edilebilir.

Jinekomasti meme dokusunun miktarına,içeriğine ve cildin kalitesine göre farklı yöntemlerle tedavi edilebilir.

Cilt fazlalığının bulunmadığı ve yağ dokusundan zengin jinekomasti sadece liposuction ile tedavi edilebilir. Yarım cm uzunluğundaki kesilerden meme etrafındaki yağ eritilerek vakum yardımıyla dışarı alınır.

Cilt fazlalığının bulunmadığı fakat meme dokusunun çok sert olduğu durumlarda liposuction tek başına yeterli olmayabilir. Bu durumda liposuction işlemine meme başının hemen altından yapılan kesi eklemek gerekebilir. Bunun kararı yapılacak muayenede verilecektir. Memebaşı etrafındaki koyu renkli bölge ile normal cildin birleştiği sınıra yapılan kesi sayesinde neredeyse hiç iz kalmadan iyileşme sağlanır.

Cilt fazlalığının bulunduğu durumlarda meme başının altından yapılan kesilerle yapılan operasyon ile jinekomasti tedavisi yapılır. Bu durumda hem fazla meme ve yağ dokusu hem de sarkmış olan fazla cilt çıkarılır. Bu operasyon sonunda meme başı etrafında ve memebaşından aşağı doğru sarkamanın derecesine göre uzunluğu değişen izler kalır. Bu izler operasyondan 6 ay sonra giderek silikleşirler ve belli belirsiz bir hal alır.

Jinekomasti operasyonları genel anestezi altında uygulanır. Doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde aynı gün içerisinde taburcu olunabilir. Operasyondan 3 gün sonra günlük hayata dönülebilir. Ağır egzersizlere 6 haftanın sonunda başlanabilir.

Operasyon sonrası cilt altında sıvı toplanmasını engellemek amacıyla 3 hafta süreyle hafif bir baskı oluşturan özel jinekomasti korseleri kullanılır. Bu korse günlük hayatı kısıtlamayan ve takıp çıkarması oldukça kolay olan bir giysidir. Günlük kıyafetlerin kullanımını kısıtlamaz.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Güray Yeşiladalı

Op. Dr. Güray YEŞİLADALI, İstanbul’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Tıp eğitiminin son senesinde Türk - Alman Doktor Birliği bursu ile Almanya’da Giessen Üniversitesi’nde eğitim görmüştür. İhtisasını ise Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi esnasında gerçekleştirdiği binlerce ameliyatın yanında Amerika Birleşik Devletleri’nde, Wisconsin Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi bölümü’ne “International Fellow” olarak kabul edilmiş olup bu sayede cerrahi beceri, görgü ve tecrübesini arttırma fırsatına sahip olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında ...

Etiketler
Jinekomasti tedavisi
Op. Dr. Güray Yeşiladalı
Op. Dr. Güray Yeşiladalı
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube