En yeni teknoloji q-switched nd-yag lazer ile dövme silme

En yeni teknoloji q-switched nd-yag lazer ile dövme silme

Değişik dalga boylarına sahip Q-switched lazer ışınları, uzun bir zamandan bu yana dövme çıkarılması işleminde kullanılmaktadır. Bu tedavi, diğer metotlarla kıyaslandığında, deride tedavi sonrası iz meydana gelmesi riskinin düşük olması açısından avantajlıdır.

Bu cihazlardaki yüksek enerjili lazer atışlarının sadece nano saniyelerle ölçülebilecek uzunlukta olması nedeniyle, bu pulslar dokuda ısı kaynaklı herhangi bir hasar oluşturmaksızın, pigment partikülleri tarafından seçici olarak absorbe edilmektedir. Mürekkep partikülleri, lazer ışınıyla parçalara ayrılmakta ve daha sonra da fagositoz yoluyla bölgeden absorbe edilmektedir.

Lazerin türü, hangi renkteki pigmentlerin özel olarak en çok işleme tabi tutulacağı üzerinde olduğu kadar, hangi renklerin bu işlemden etkilenmeyeceğinde de belirleyici bir faktördür. Yakın kızıl ötesi bölgelere etki eden Q-switched ND-YAG lazerlerinin, uygulamadaki etkinliğinin neredeyse evrensel ölçülerde olduğu kanıtlanmıştır. Q-switched YAG lazeri ışın demetlerinin derideki melanin pigmenti tarafından güçlü bir biçimde absorbe edilebilmesi sayesinde bu cihazlar, doğal pigmentlere sahip cilt lezyonlarının tedavisinde de ayrıca kullanılmaktadır.

Hastalar, tedaviyi genellikle herhangi bir anestezi olmaksızın tolere edebilmekte olup, lokal anestezi sadece bazı durumlar için gerekli olmaktadır. Q-switched ND-YAG lazer ışınının absorbsiyonu, öncelikle dövme içinde bulunan mürekkep pigmentleri tarafından gerçekleştirilmektedir.
Parçalanarak ayrıştırılan partiküller daha sonra epidermal ve lenfatik yollardan degrade olmaktadır. Derinin ışınıma maruz kalan kısmı işlemden hemen sonra 10 ila 20 dakika içinde solmaktadır. Bunu müteakip, 1 -2 hafta içinde tamamen dökülerek deriden atılan ince bir kabuk oluşmaktadır. Dövmelerin deriden silinmesi için genellikle birkaç hafta aralıklarla yapılan bir dizi seans yeterli olmaktadır.

Geçmişte, dövmeler toplumun sadece uç grupları arasında tercih edilmiş olsalar da, süs amaçlı dövmeler son birkaç yıl içinde genç yetişkinler arasında son derece popüler bir hale gelmiştir. Bu, onların deriden tamamen silinmesi için duyulan talebi de beraberinde getirmiştir.

Geleceğe bakıldığında, modadaki son değişikliklerle dövmelerin süs amaçlı olmaktan çıkarak, kendisini taşıyanın geçmiş kuşakların bir parçası olduğunu gösteren bir damga haline geleceği öngörülebilir. Bu dövmelerin bir çoğu, Q-switched ND-YAG lazeri ile çıkarılacaktır.

Dövme silmede kullandığımız lazerler:

* Q-Switched ND-YAG lazer

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bülent Cihantimur

Op. Dr. Bülent CİHANTİMUR, 1968 yılında Kars'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı olmuştur. 

1999 yılında Estetik International Sağlık Grubunu kurmuş olan Op. Dr. Bülent CİHANTİMUR, 7 şubesi ile hizmet vermeye devam eden kliniğin Genel Koordinatörlüğü'nü de bizzat kendisi yürütmekte olup mesleki çalışmalarına kliniğinde devam etmektedir.

Op. Dr. Bülent CİHANTİMUR'un ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış onlarca makalesi bulunmaktadır. Bununla birlikte Bursa'da bazı magazin ve sanat dergilerinde köşe yazarlığı yapmaktan da mutluluk duymaktadır. 

Etiketler
En yeni teknoloji q-switched nd-yag lazer ile dövme silme
Op. Dr. Bülent Cihantimur
Op. Dr. Bülent Cihantimur
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube