Ergenlik çağında sigara bağımlılığı

Önemli bir dönem olan ergenlik dönemi, çocuklukla yetişkinlik arasında bir köprü görevi görmektedir ve kişilik gelişiminde bir dönüm noktasıdır denilebilir. Tüm çocukluk yaşantılarının yeniden gözden geçirilmesi kişiye yaşam boyu yön veren ve bütüncül bir duyguyu oluşturduğu için önemli bir dönem olarak ele alınır.

Ergenlik çağında sigara bağımlılığı

Önemli bir dönem olan ergenlik dönemi, çocuklukla yetişkinlik arasında bir köprü görevi görmektedir ve kişilik gelişiminde bir dönüm noktasıdır denilebilir. Tüm çocukluk yaşantılarının yeniden gözden geçirilmesi kişiye yaşam boyu yön veren ve bütüncül bir duyguyu oluşturduğu için önemli bir dönem olarak ele alınır. Ergen bireylerdeki olumsuz sağlık davranışları günümüzde gelişmiş ülkeler de bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınmaktadır. Bu dönemler de ergenleri çeşitli riskler beklemektedir. Bu riskli durumlar karşısında ne yapacağını bilemeyen ergen bireyler, madde bağımlılığına ve sigara bağımlılığına yönelmektedir. Ergen bireyler fazlaca sigara içme, alkollü araç kullanımı gibi davranışlar sergilemektedirler. Bu sorunlar daha sonrasında onlar da yer edip yetişkinlik dönemine de yansıyarak, yetişkinliklerinde hastalıklara ve ölüm oranlarında artışa neden olmaktadırlar. Ergenlerde risk faktörleri karşısında ilgili veriler analiz edildiğinde son yıllar sigara bağımlılığında yaşın oldukça düşmesi ve sigara kullanımın ergen bireyler arasında yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Tüm dünyaya kıyasla Türkiye’ de sigara kullanım yaşının oldukça düşmesi göze çarpmaktadır. 

Bu makale 12 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Eyüp Serdar Gelegen

Her zaman ve her alanda yeni bilgiler öğrenmeye hevesli, Psikoloji üzerine lisansını tamamlayıp, Klinik Psikoloji üzerine Yüksek Lisansını yapmıştır. Mesleğini başarı ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirmek en büyük isteğidir.

Şu anda Engelsiz Yaşam Merkezi’nde danışan kabul etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Sigaranın zararları
Psk. Eyüp Serdar Gelegen
Psk. Eyüp Serdar Gelegen
Malatya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube