Emdr nedir? emdr terapisi hangi durumlarda uygulanır?

Emdr nedir? emdr terapisi hangi durumlarda uygulanır?

EMDR ilaç ve hipnoz kullanmadan yapılan bir psikoterapi uygulamasıdır. Terapist, danışanın gözlerini sağa sola ve hareket ettirerek danışanın beyninin her iki yarım küresini hafifçe uyarır. Terapist danışanın gözlerini sağa sola hareket ettirerek danışanın beyninin her iki yarım küresini hafifçe uyarır ve bu şekilde danışanın kendisini rahatsız eden bellek ve duygulara yoğunlaşmasını sağlar. Buna alternatif olarak, dikkatin bir yönden diğer bir yöne aktarılmasını sağlayan çeşitli aletler de bulunmaktadır.

EMDR’ye göre rahatsızlıkların, olumsuz duygu, düşünce, davranış ve kişilik özelliklerinin arkasında uyum bozucu, işlev bozucu, işlenmeden ve izole bir şekilde depolanmış bu tür anılar yatar. Kişinin kendisi ile ilgili olumsuz inançları Örneğin: (Ben aptalım), olumsuz duygusal tepkileri (başaramamaktan korkma) ve olumsuz somatik tepkileri (sınavdan önceki gece karın ağrısı) problemin kendisi değil, semptomları, bugünkü dışavurumlarıdır. Bu olumsuz inanç ve duygulara yol açan işlenmemiş anılar şimdiki zamandaki olaylar tarafından tetiklenmektedir.

EMDR Terapisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Doğal afetler, büyük kazalar, kayıplar, savaş, taciz, tecavüz gibi önemli travmaların yanı sıra başta çocukluk çağı olmak üzere her yaşta yaşanan ve etkisi travmatik olan her tür yaşantı, günlük hayatta aile, okul, iş çevresinde yaşanan olumsuz olaylar, şiddete maruz kalmalar, aşağılanmalar, reddedilmeler, ihmal ve başarısızlıklar işlenememiş anılar arasında yer alabilirler.

EMDR bu tür izole anıların işlenmesini sağlayan fizyolojik temelli bir terapidir. Beynin zamanında yapamadığı işlemi yapmasını sağlar. Kilitli kalmış anı ile diğer anı ağları arasında ilişki kurulması, öğrenmenin sağlanarak bilginin adaptif bir şekilde depolanması mümkün olur. Danışan artık rahatsız olmaz ve anıyı yeni ve sağlıklı bir perspektiften görür.

EMDR terapisi ile sadece semptomlar ortadan kalkmaz. Yeni bakış açısının kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin kendisine, ilişkilerine, dünyaya bakış açısının kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin kendisine, ilişkilerine, dünyaya bakışını da olumlu yönde değiştirip kişisel gelişim sağlar.

EMDR Ne Kadar Sürer?

EMDR terapi literatüründe “kısa süreli terapiler” grubunda yer alır. Öncelikle EMDR terapisi yapanın, terapist-danışan ilişkisini çok iyi sağlamış olması gereklidir. EMDR terapisinin ne kadar süreceğini hastanın ruhsal durumu, eşlik eden başka psikiyatrik hastalığın varlığı, yaşadığı travmanın karmaşıklığı ve hastanın psikososyal destek sistemleri belirler. Bu terapide sorunlar bazen bir seansta çözülebilmesine rağmen önerilen 3 seansta duygu ve düşüncelerin işlenmesidir. Bazen karmaşık travmalarda 8-10 seans boyunca devam edebilir.

Bu makale 26 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Erdoğan Buhurci

Psk. Erdoğan Buhurci, 1983 yılında Afyonkarahisar'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünü başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek lisansını ise, Osmangazi Fatih Üniversitesi Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlama ve Uygulamasında tamamlamıştır. 2002-2004 Yılında  Elma Şekeri Kreş ve Gündüz Bakımevi 4-5 Yaş Grubu Çocuklara İngilizce Eğitimi, 2001-2005 Yılında Diyarbakır Duygu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Gönüllü Staj, 2005-2006 Yılında Gebze Beşyıldız Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kurum Psikologu, 2006-2007 Yılında  Etimesgut Asker Hastanesi Psikiyatri Polikliniği, 2007-2011 Yılında Terme Özel İlkbilgin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde part-time Aile ve Çocuklara Yönelik Psikolojik Destek, 2007-2011 Yılında  Samsun 1. ...

Etiketler
Emdr
Uzm. Psk. Erdoğan Buhurci
Uzm. Psk. Erdoğan Buhurci
Samsun - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube