El bileğinde sinir sıkışması (karpal tünel sendromu)

El bileğinde sinir sıkışması (karpal tünel sendromu)

Median sinir adı verilen ve elin duyu hissi ve bazı hareketlerini sağlayan sinirin el bileği seviyesinde geçtiği tünel içinde sıkışmasıdır. Özellikle 40 yaş civarı bayanlarda sık rastlanır. Genellikle el bileğini fazla zorlayan aktivitelere bağlı ortaya çıkar (daktilo, klavye, titreşimli aletler kullanımı). Nadiren sinirin içinden geçtiği tünelde oluşan yağ bezesi veya bir kist de sıkışmaya neden olabilir. Diabetliler, tiroid bezinin az çalıştığı kişilerde, romatizma, aşırı kilo ve gut hastalarında daha sık görülür. Gebelikte vücutta su toplanmasına bağlı geçici bir sıkışma durumu ortaya çıkabilir.

İlk başlarda elde karıncalanma hissi, çabuk yorulma ve güçsüzlük ortaya çıkar. İlerleyen dönemde ağrı ve uyuşukluk, gece uykudan uyandırıp eli sallama ihtiyacı duyduracak kadar şiddetli hale gelebilir. Daha da ilerleyen hastalarda el kaslarında küçülme ve hissizlik ortaya çıkar.

Doktorun yaptığı muayene ve iğne testi (EMNG) ile tanı konur. Başlangıç döneminde el bileğinin istirahati ve ilaçlarla tedavisi mümkün olabilir. Bu tedaviden fayda görmeyenlere tünel içine kortizon tedavisi uygulanabilir. Ancak özellikle şeker ve romatizma hastaları bu tip tedavilerden çok fayda görmezler. Bu sebeplerle şikayetleri gerilemeyen hastalarda, el kaslarında küçülme veya hissizlik oluşmadan, sıkışmış olan sinir cerrahi olarak rahatlatılmalıdır. Bu amaçla lokal anestezi altında, el bileği seviyesinde yapılacak 3 cm. lik küçük bir kesiden sinirin geçtiği tünel gevşetilerek tünel içi basınç düşürülür. Hastaya erken dönemde el egzersizleri başlanır. Yaklaşık 15 gün içinde hasta işine veya günlük yaşamına rahatlıkla dönebilir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alihan Derincek

Prof. Dr. Alihan DERİNCEK, 10 Nisan 1974 tarihinde Antakya’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1991 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve 2003 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 2003-2005 yılları arasında ABD - Minnesota'da Hennepin Medical Center’da ve Twin Cities Spine Center’da omurga hastalıkları konusunda Research Fellow olarak çalışmalar yapmıştır. Bu süreç içerisinde omurga biyomekaniği ve omurga hastalıkları konusunda çeşitli projelerde görev almış ve bilimsel çalışmalara katılım sağlamıştır. 2005 yılında Türkiye’ye dönüşü ile birlikte Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Öğretim Görevlisi olarak ak ...

Etiketler
Karpal tünel sendromu tedavisi
Prof. Dr. Alihan Derincek
Prof. Dr. Alihan Derincek
Adana - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube