Boyun fıtığı nasıl anlaşılır ?

Boyun fıtığı nasıl anlaşılır ?

Boyun ağrısı toplumda sık görülen bir şikayettir ancak her boyun ağrısını boyun fıtığı olarak değerlendirmek yanlış olacaktır. Boyun fıtığı omurgada meydana gelen dejeneratif değişiklikler nedeni disk parçasının omurilik kanalına doğru uzanıp sinir köküne (lerine) baskı yapmasıdır.

BOYUN FITIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Boyun fıtığının sebep olduğu en sık şikayetler; omuz , kol ve ellere doğru uzanım gösteren ağrı, uyuşma, karıncalanma her iki kürek kemiklerine doğru uzanım gösteren ağrı kollarda güç kaybı.

İlerlemiş durumlarda denge problemleri, bacaklarda güçsüzlük, idrar veya büyük tuvaletini kontrol etmede yetersizlik şikayetleri de ortaya çıkabilir. Bu tür şikayetleri olan hastaların omurga cerrahisi uzmanına başvurmaları önerilir. Ayrıntılı sorgulama ve fizik muayene sonrası boyun filmleri (röntgen, MR, bilgisayarlı tomografi) ile doğru teşhis konulabilir. Elektroltanısal (EMG) tetkikler de tanıya yardımcı olabilir.

BOYUN FITIĞINDA TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Her boyun fıtığı için cerrahi tedavi gerekmez. MR tetkikinde boyunda dejeneratif değişikler görülse bile bunların çoğu ameliyatsız tedavi edilebilir. Ameliyatsız tedavi;

Ağrı kesici ve kas gevşeticiler

fizik tedavi

masaj tedavisi

günlük yaşamda düzenlemeleri içine alır.

Ameliyat ne zaman gerekir?

ameliyatsız tedaviye rağmen geçemeyen şikayetler kol ve/ veya el kaslarında güçsüzlük denge problemleri, bacak kaslarında güçsüzlük idrar, büyük tuvalet kontrolünde yetersizlik

Ameliyat boyundan veya enseden yaklaşım ile yapılabilir. Ciddi olgularda her iki yaklaşıma da ihtiyaç duyulabilir. Cerrahi tedavide amaç sinir köklerine yapılan baskıyı ortadan kaldırmak ve aynı seviyeden tekrar fıtık oluşmasının önüne geçmektir.

Dekompresyon ; genellikle enseden yapılır, kemiklerden açılan pencereden fıtıklaşan parça çıkartılır.

Anterior diskektomi(boynun ön kısmından yaklaşım) ve füzyon; boyundan yaklaşım ile yapılır. En çok tercih edilen cerrahi tekniktir. Diskin tamamı çıkartılır ve ara mesafeye bir kafes yerleştirilerek omurlar kaynatılır.

Disk protezi; seçilmiş ve uygun vakalarda uygulanmalıdır. Her boyun fıtığı için uygun değildir. Boyundan yaklaşım ile uygulanır.

Bu makale 16 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Burak Akesen

Prof.Dr. Burak Akesen, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1992 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve 2002 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.2012 yılında Doçent Ünvanını almıştır. İhitsas eğitimi sırasında Amerike Birleşik Devletleri’nde gerekli olan 3 farklı USMLE sınavlarını geçerek ECFMG sertifikası almıştır. Başarılı olduğu sınavlar neticesinde dünyanın ilk omurga merkezi olan, ABD ve tüm dünyaya sayısız omurga cerrahı yetiştiren TWIN CITIES SPINE CENTER (Minnesota, Mineapolis) bünyesinde 2005-2007 tarihleri arasında resmi fellow( yan dal uzmanı) olarak çalışmıştır. Bu dönemde bir çok omurga cerrahisini bizzat gerçekleştirmiştir. Çalıştığı dönemde omurga ...

Etiketler
Boyun fıtığı ameliyatı
Prof. Dr. Burak Akesen
Prof. Dr. Burak Akesen
Bursa - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube