El ayak ağız hastalığı

özellikle yaz ve bahar mevsimlerinde sık görülen döküntülü bir hastalık olan el ayak ağız hastalığına değindim.

El ayak ağız hastalığı

EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI

Enterovirüs grubundan sıklıkla Koksaki virüs tarafından oluşturulan döküntülü bir hastalıktır.

Bahar ve yaz dönemlerinde daha sık gözlenir. Çok bulaşıcıdır. İnsandan insana oral –oral veya fekal –oral yolla geçer. Genellikle temastan 3 gün sonra şikayetler başlar. Ağrılı ağız ülserleri, özellikle çocuklarda yeme reddine sebep olur. Vücut lezyonları, ağız lezyonları ile eş zamanlı veya sonrasında ortaya çıkar ve yüzlerce olabilir. Kırmızı benekler şeklinde başlayan döküntüler su dolu baloncuklara dönüşür. Kabuklanıp iz bırakmadan iyileşir. Fakat, çok şiddetli veya atopik yapılı bireylerde sekonder enfeksiyon nedeniyle iz kalabilir.

Yüksek ateş, halsizlik, ishal gibi barsak semptomları olabilir. Her çocukta şiddeti değişkendir. Bazı çocuklarda sadece deri bulguları varken, bazı çocuklarda daha şiddetli ve gürültülü olabilir.

Benzer döküntüye sebep olan hastalıklardan ayırıcı tanısının yapılması önemlidir.

Tedavi; şiddetine göre, rahatlatıcı tedaviler verilebilmektedir. Vücuttan atılımı 1 hafta 10 günü bulmaktadır. Özellikle kreş veya okul çocuklarında istirahat bulaş açısından önemlidir.

Bu makale 24 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Fatma Erden

Uzm. Dr. Fatma Erden, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Dermatoloji uzmanı olmuştur.

Uzm. Dr. Fatma Erden, mesleki çalışmalarına ise şu an Uzm. Dr. Fatma Erden Muayehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI
Uzm. Dr. Fatma Erden
Uzm. Dr. Fatma Erden
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube