Doktorsitesi.com

Botulinum toksin ile migren tedavisi

Doç. Dr. Ekrem Civaş
Doç. Dr. Ekrem Civaş
17 Şubat 2020134 görüntülenme
Randevu Al
Botulinum toksin ile migren tedavisi

Botulinum toksin 2010 yılında kronik Migren tedavisinde kullanılmak üzere FDA  (Food and Drug Association) den onay almıştır. 1990 lı yıllarda kozmetik amaçlı kullanılırken bazı hastaların migrene bağlı baş ağrılarında düzelme olduğu tesadüfen fark edilmiş ve kronik migrenli hastaların tedavilerinde kullanılmaya başlanmıştır.

Botulinum Toksin Migrene Bağlı Baş Ağrılarının Tedavisinde Nasıl Etki Eder ?

Aslında etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Kozmetik ve tedavi amacı kullanımlarında tedavi kas gevşemesi üzerine etkisinden kaynaklı iken; migren tedavisinde etki mekanizmasının farklı olduğu düşünülmektedir. Kronik migren tedavisinde yüz, saçlı deri ve boyunda yer alan bir grup kas’a Botulinum toksin enjekte edilerek kasların germe aktivitesini azaltılması amaçlanır.

Migren Tedavisinde Botulinum Toksin  Ne Sıklıkla Yapılabilir ?

Migren tedavisinde Botulinum toksin 12 hafta ara ile 3-5 seans uygulanması tavsiye edilir.

Enjeksiyonlar Ağrılı mıdır ?

Migren tedavisinde diğer amaçlı uygulamaya göre daha ağrısız olduğu ve kolayca tolere edilebildiği görülmüştür. Aşırı hassas hastalarda işlem öncesinde ağrı kesiciler faydalı olabilir.

Uygulamaya Bağlı bir Yan Etki Riski Var mıdır ?

Riskler doz ve uygulama noktalarının doğru seçilmemesi ile ilişkilidir. Gereğinden fazla doz uygulanması kasta aşırı gevşemeye neden olur. Geçici olup, birkaç ayda düzelir. Uygulama noktalarının doğru seçilmemesi uygulamanın etkisiz kalmasına neden olacaktır.

Botulinum Toksin Tedavisi ile Birlikte Migren veya Başağrısı İlaçları Kullanmaya Devam Edebilir mi ?

Botulinum toksin tedavisi ile birlikte migren ilaçları kullanılmasının herhangi bir sakıncası olmadığı gözlemlenmiştir. Etkinin kendini göstermesi 7-10 gün alabilir, bu arada hastanın kendi ilaçlarına devam etmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Etiketler

Botoks uygulamasıBotoks süresiBotoks etkisiMigren çeşitleriMigren atağıMigren tedavisiMigren ağrısıMigren tedavi yaşıMigren tedavisi başarısıMigrenin tedavisi nedirMigren tipi baş ağrılarıMigren tedaviMigren tedavi yontemiMigren tedavsiMigren tedavi yöntemleriMigren tedavisi nasıl yapılırMigren tedavisi var miMigren tedavisi nasıldır

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Ekrem Civaş

Doç. Dr. Ekrem Civaş

 Uzm.Dr Ekrem Civaş, 1977 yılında doğmuştur.Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak 1999 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır