Düz tabanlık (pes planus)

Düz tabanlık (pes planus)

-Çocuklardaki düz tabanlık tedavisi nasıl yapılır ?

Çocuklarda en sık görülen ayak sorunu çocukluk çağı ''Düz Tabanlığı'' olan Gelişimsel Düz Tabanlıktır.Adından da anlaşılabileceği gibi çocuğun gelişmesi devam ettikçe yani çocuk büyüdükçe ortadan kalkacak olan düz tabanlılıktır.Hemen hemen tüm çocuklar cinsiyet farkı olmaksızın düz taban doğarlar.Bu bebeklerin ve çocukların taban altı yağ dokusunun farklılığından ve bolluğundan kaynaklaır. Çocuk büyüdükçe taban altı yağ dokusu azalır ve asıl formunu alır. Böylece düz tabanlık kendiliğinden ortadan kalkar.

2- Gelişimsel Çocuk Düz Tabanlığında ortopedik ayakkabı kullanılması gerekir mi?

Tüm çocuklar doğuştan düz tabandırlar.Çocukların ancak %3-5'i yetişkinlikte hayatına düz taban olarak devam ederler.Düz taban çocuklar kendiliğinden iyileştiği için tedavi gereksinimi yoktur.Son 10 yıla kadar düz taban çocuklarda ortopedik ayakkabı vermek hekimler tarafından çok tercih edilen bir tedavi yöntemiydi.Son yıllarda yapılan araştırmalarda ayakkabı kullanan düz taban çocuklarla ayakkabı kullanmayan çocuklar arasında hiç bir farkın olmadığı görülmüş, bu yüzden artık düz taban çocuklara ortopedi ayakkabı yazılmamaktadır.

3-Çocuklarda ayak sağlığı açısından nasıl ayakkabılar kullanılmalıdır ?

Hemen hemen her yaştaki çocuğa ayakkabı tercih ederken seçmemiz gereken kriterler basittir.Ayakkabılar esnek, hafif, rahat,tabanı yere kolay tutunur, kaymaz ve ucuz olmalıdır.Ortopedik olarak satılan veya yaptırılan ayakkabıların ortopedi bilimiyle hiçbir alakası yoktur.Tabanlık veya özel yaptırılan ortopedik ayakkabıların çocuğun ayağına daha çok rahatsızlık verdiği,pahalı ayakkabıların aile bütçesine yük olduğu daha da önemlisi bilimsel hiç bir katkısı olmadığı bir gerçektir.Bu yüzden ailelere en büyük tavsiyemiz;çocuklarda problem varmış gibi görülen ayakların çok büyük çoğunluğunun çocuk büyüdükçe kendiliğinden düzeleceği, akla takılan soruların Ortopedi Uzmanı Hekimlere rahatlıkla danışalabileceğidir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Birol Basiç

Op.Dr Birol BASİÇ, 1966 yılında Edirne'de doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Edirne'de tamamladıktan sonra 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1990 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997 yılında Vakıf  Gureba Hastanesi'nde yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1997-2013 yılları arası Edirne Devlet Hastanesi’nde görev yapmış olan Op.Dr Birol BASİÇ, mesleki çalışmalarına 2013 yılından beri Bahçelievler Özel Vital Hospital’de devam etmektedir.

Op.Dr Birol BASİÇ, Türk Tabibler Birliği,Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği üyesidir.

Etiketler
Düz tabanlık
Op. Dr. Birol Basiç
Op. Dr. Birol Basiç
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube