Morton nöroması

Morton nöroması

Morton nöroma nedir ?

Yürüme esnasında ayaklarımızın belli bölgelerine daha fazla yük biner. Bazı bölgeleri ise daha az yük alır.Bu yük dengesinde ki dağılımın değişmesi ile sinirsel anatomik yapıların hasar görmesi ile ayak ağrısı şikayetleri olur.Sıklıkla Ayak ağrısı yapan nedenlerden biride Morton nöroması’dır.En sık 3. Ve 4. Parmaklar arasındaki digital sinirin sıkışması ile kendini gösterir.

En sık kimlerde görülür ?

Yüksek kavisi olan (pes cavus), ya da düz taban (pes planus) ayaklarda topuklu yada sivri uçlu ayakkabıları sık kullananlarda morton nöroma problemi daha sık görülür.

Belirtileri nelerdir ?

Problemin hastalardaki en tipik davranış biçimi belli bir yürümeden sonra ayakta ağrının başlaması;ağrı dayanılmaz boyutlara geldiği zaman hastaların ayakkabılarını çıkardıkları zaman rahatlamalarıdır.

-Parmaklarda oluşan uyuşukluk ve kramp hissi.

-Ayak tabanında rahatsızlık hissi

-Ayakkabı içerisinde yabancı bir cismin var olduğu hissi

-Ayak ve ayak parmaklarında elektriklenme hissi

-Ayak tabanın da bir kitle hissi sık görülen şikayetlerdir.

4-Nasıl teşhis Konur ?

Fizik muayene bulgusu olarak tipik testlerden biri Mulder’in klik testidir.Bu test de 1. ve 5. Metatarslar yanlardan sıkıştırılır.Hastanın parmakların da ağrı veya uyuşukluk hissi oluşuyorsa ve bazen bir atlama(klik) sesi geliyorsa test pozitif demektir.

En güvenli teşhis MRI( Manyetik Rezonans) ile konur. İlaçlı çekilen MR’da problemli saha verilen ilacı tutar ,MR’da sıkışan ve genişleyen sinir görüntülenir.

5-Tedavi seçenekleri nelerdir ?

Konservatif tedavi:

Öncelikle tercih edilen yöntemdir..Hastanın ayağına uygun yapılan tabanlık sonrası belirgin bir iyileşme görülebilir.hastalara NSAİ ağrı kesiciler verilebilir. Bunlardan sonuç alınamazsa Morton Nöroma olan bölgeye belli periyotlarla kortizon veya PRP enjeksiyonu yapılabilir. Bundan da sonuç alınamazsa geriye bir tek cerrahi seçenek kalmaktadır.

Cerrahi tedavi:

.Ameliyatın temel prensibi; sıkışıp değişikliğe uğramış dijital sinirin o bölgesi cerrahi olarak çıkarılır. Ameliyat sonrası 2 haftalık istirahat’den sonra iyileşme süresi 6-8 hafta kadardır. Hasta ameliyat sonrası hemen topuğuna basarak gezebilir.


 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Birol Basiç

Op.Dr Birol BASİÇ, 1966 yılında Edirne'de doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Edirne'de tamamladıktan sonra 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1990 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997 yılında Vakıf  Gureba Hastanesi'nde yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1997-2013 yılları arası Edirne Devlet Hastanesi’nde görev yapmış olan Op.Dr Birol BASİÇ, mesleki çalışmalarına 2013 yılından beri Bahçelievler Özel Vital Hospital’de devam etmektedir.

Op.Dr Birol BASİÇ, Türk Tabibler Birliği,Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği üyesidir.

Etiketler
Ayak ağrısı
Op. Dr. Birol Basiç
Op. Dr. Birol Basiç
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube